O1 jak ustawic naciag ciegiel w klamce zewnetrznej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mapey
    Classic
    • 2014
    • 2

Zamieszczone przez xman750
    pytanie czy jest jakaś istotna różnica między 50 a 55mm ?
    musisz dobrać takie jakie masz inaczej albo nie wejdzie ci w zwrotnicę albo będzie "latał" tam. W bxe były chyba i 50 i 55 więc musisz po winie sprawdzić co masz.
  • autorite
    Classic
    • 2012
    • 4

Jak w temacie mam problem tego typu ze po zamknieciu auta nie moge go otworzyc ani od zewnatrz ani od wewnatrz. Wymienialem wszystkie zamki na zamki z vw passtat b5 anglika.

Zaloze linki do kalmek zewnetrznych wszystko dziala otwiera sie zamyka itp jednak jak zamkne auto z kluczyka lub pilota i ponownie je otwoze wszystkie rygle sie podnosza ale nie moge otworzyc drzwi w zaden sposob jedynie jak wypne ta mala lineczke z klamki zewnetrznej. Gdy ciagna za sama linke otwiera sie w klamce juz niechce. Wyczytalem gdzies ze moze byc naciagneta za mocno lub za luzno jak to prawidlowo zalozyc. Drugie pytanie kazda z tych linek ma swoje oznaczenie moze sie ktos orietuje ktora idzie do jakich drzwi?
    Oznazone sa kolorami bialy zielony czerwony jak rowniez numerami hl vl hl hr itak dalej niestty wymieszlem je i nie wiem ktore sa z paska a ktoe z ze skody.

Komentarz

• pablo_doctor
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2007
      • 791

z oznaczenia linek to Ci ni pomoge a co do naciagu to powinna byc tak spasowana by nien aciagala dzwigni w zamku - ma byc naprezona ale nie naciagajaca. tydzien wczesniej robilem drzwi kierowcy zebym wiedzial to bym zrocil uwage na oznaczenie tej lineczki klamkowej

PS znalazlem lineczke 4HL na zielono ale nie pamietam z ktorych drzwi bo zamki sukcesywnie robilem juz wszystkie. pochodzi na bank z oci
      pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• tryton
        Elegance
        • 2008
        • 935

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• pablo_doctor
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 791

pytanie uzupelniajace : jaki rocznik ??
          pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• roLLo
            L&K
            • 2008
            • 1063
            • Octavia I (1U2)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jeżeli wiesz jak wymontować bębenek czyli to gdzie sie wkłada kluczyk (ewentualnie samą zaślepkę w drzwiach gdzie nie ma kluczyka) to z klamki zew. wypinasz linkę i przesuwasz o 1 ząbek do tyłu lub do przodu. Miałem to samo u siebie:
            1 przypadek --->linka była tak naciągnięta że małym palcem praktycznie dotykałem klamki i drzwi już sie otwierały.
            2 przypadek ---> linka była naciągnięta tak że drzwi nie dało rady otworzyć bez dociśnięcia drzwi do samochodu. Linkę popuściłem mniej więcej do połowy zakresu regulacji i było jak z fabryki. Jak coś to na pw możesz pisać do Ci fotki podrzuce.

Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI

Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
            Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
            Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016

Komentarz

• piotr-pacek
              Classic
              • 2012
              • 38

Otwieranie drzwi O1 - problem z otwieraniem drzwi Octavia I

Zamieszczone przez roLLo
              Jeżeli wiesz jak wymontować bębenek czyli to gdzie sie wkłada kluczyk (ewentualnie samą zaślepkę w drzwiach gdzie nie ma kluczyka) to z klamki zew. wypinasz linkę i przesuwasz o 1 ząbek do tyłu lub do przodu. Miałem to samo u siebie:
              1 przypadek --->linka była tak naciągnięta że małym palcem praktycznie dotykałem klamki i drzwi już sie otwierały.
              2 przypadek ---> linka była naciągnięta tak że drzwi nie dało rady otworzyć bez dociśnięcia drzwi do samochodu. Linkę popuściłem mniej więcej do połowy zakresu regulacji i było jak z fabryki. Jak coś to na pw możesz pisać do Ci fotki podrzuce.
              Witam. Podobny problem z otwieraniem drzwi występuje i u mnie w Octavii I 1999r. Chodzi o przednie prawe drzwi, gdzie jest zaślepka (bez wkładki zamka), przy czym problem występuje właśnie po zamknięciu drzwi centralnym zamkiem i żeby je otworzyć muszę delikatnie wcisnąć klamkę tak żeby usłyszeć delikatne cykniecie w zamku i wtedy mogę otworzyć bez problemu. Czy to będzie ten 2-gi przypadek co u Ciebie ? Czy ty musiałeś te drzwi dopychać, czy wystarczyło nieco wcisnąć samą klamkę i dopiero wtedy ją pociągnąć i otworzyć drzwi? P>S> Jeśli masz jakieś fotki z chęcią bym je sobie przejrzał. Mój e-mail: [email protected]

Komentarz

• roLLo
                L&K
                • 2008
                • 1063
                • Octavia I (1U2)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

piotr-pacek, coś ci na pw dziś podesle

Komentarz

• lookashECL
                  Rider
                  • 2009
                  • 416
                  • Rapid (NH3)

Na samym dole obrazka masz taki plastikowy "dynx" z odcinkiem stalowej linki.

Pociagnij lekko klamkę włóż końcówke płaskiego śrubokrętu i podważ ten plasticzek "dynx".
                  Cofnij bądź przesuń go o kilka ząbków tak by ta krótka linka się poluźniła.
                  U mnie to pomogło. Linka musi być leciutko napięta wtedy zamek działa prawidłowo.
                  Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!

Komentarz

• piotr-pacek
                    Classic
                    • 2012
                    • 38

Zamieszczone przez lookashECL

Pociagnij lekko klamkę włóż końcówke płaskiego śrubokrętu i podważ ten plasticzek "dynx".
                    U mnie to pomogło. Linka musi być leciutko napięta wtedy zamek działa prawidłowo.
                    Zatem mam rozumieć, że muszę wyregulować napięcie linki od klamki i można to wykonać bez rozkręcania drzwi i wyciągania zamka, wystarczy tylko delikatnie klamkę pociągnąć, a później tym "dynxem" w zależności od tego czy chcę naciągnąć czy poluzować linkę, to odpowiednio albo go wciskam delikatnie śrubokrętem, albo go podwadzam i lekko wyciągam?

Komentarz

• lookashECL
                      Rider
                      • 2009
                      • 416
                      • Rapid (NH3)

Dokładnie tak :-)
                      Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!

Komentarz

• roLLo
                        L&K
                        • 2008
                        • 1063
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

piotr-pacek, a ten DYNX :diabelski_usmiech wygląda jak przepołowiony walec i na półokrągłym boku ma takie poprzeczne żeberka zeby się trzymał w klamce

Komentarz

• MarekMaly
                          Classic
                          • 2013
                          • 8

skorzystam z okazji tematu zamków
                          Jak otworzyć tylne lewe drzwi. Pozostałe otwiera centralny zamek a te nie reagują.
                          Szyba zamyka się prawidłowo z każdego włacznika (z wyłacznika tych drzwi, z przednich drzwi a także gdy przetrzymam zamykanie kluczykiem)
                          Było włączone/przekręcone zabezpieczenie przed otwieraniem i od tego momentu zabezpieczyło się dokładnie.
                          Marek

Komentarz

• aronus
                            Rider
                            • 2008
                            • 643
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez piotr-pacek
                            Zamieszczone przez lookashECL

Zatem mam rozumieć, że muszę wyregulować napięcie linki od klamki i można to wykonać bez rozkręcania drzwi i wyciągania zamka, wystarczy tylko delikatnie klamkę pociągnąć, a później tym "dynxem" w zależności od tego czy chcę naciągnąć czy poluzować linkę, to odpowiednio albo go wciskam delikatnie śrubokrętem, albo go podwadzam i lekko wyciągam?
                            Panowie, a ja mam taką sprwę, że u mnie jak otworzę drzwi to klamka czasami zostaje w pozycji odciągniętej i muszę ją dopychać, to manipulowanie tym dynksem pomoże coś czy to inna historia?

Komentarz

• roLLo
                              L&K
                              • 2008
                              • 1063
                              • Octavia I (1U2)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

aronus, klamka zostaje czasami w pozycji wyciągniętej jak ktoś gmerał coś tą śrubką trzymającą bębenek ( taka pod zaślepką od boku drzwi. odkręca się ją torxem bodajże 20. Odkreca się ją tylko do momentu az poczuje się opór (nigdy dalej!) następnie wyjmuje się bębenek i nalezy tam przesmarować możliwe że tylko prowadzenia. Jak zamierzamy wyjąc bębenek to klamke trzymamy ciągle w pozycji wyciągniętej.

Komentarz

• tomus7
                                RS
                                • 2010
                                • 1896
                                • Peugeot

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=65970
                                ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                                http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                                a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                                http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                                Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• cezar262
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 35

witam i pozdrawiam wszystkich,przy wymianie szyby w drzwiach przednich z lewej strony nie opacznie wypadla mi linka(koncówka) otwierania drzwi z klamki, od wewnątrz otwieraja sie, no ale przy pomocy klamki juz nie(oczywiste) ...bardzo prosze o porade w tej materii.... oczywiście chodzi mi o to jak ja umieścic spowrotem na miejcu w klamce
                                  cezar262

Komentarz

• trooper
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 525
                                    • Octavia III combi (5E5)
                                    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Musiało spaść cięgno - należy je zahaczyć o klamkę i po sprawie. Bez demontaża boczku się nie obejdzie. Chyba że urwała się końcówka cięgna (haczyk)? Szukaj pod hasłem "cięgno bowdena".
                                    Moja Balbina

Komentarz

• cezar262
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 35

wiesz co ,to nie problem demątarz tapicerki tylko koncowka nie jest w kształcie haczyka lecz taki walec cos jak przy hamulcach rowera,bardziej chodzi czy to w
                                      jakis sposob od srodka sie to da zrobic czy wykrecac klamki zamki itd
                                      cezar262

Komentarz

• trooper
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 525
                                        • Octavia III combi (5E5)
                                        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Taka?

Jeśli tak, to jest od strony zamka ale nie pamiętam czy wsadzisz bez wykręcania całości - robiłem to jakiś czas temu.
                                        Moja Balbina

Komentarz

Pracuję...