Gdzie zaczac szukac usterki w centralnym zamku?!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ajst84
    Classic
    • 2014
    • 9

Zamieszczone przez pacocases
    dziesięć dni będę miał służbę jako dziadko-szofer
    no to z młodym na spota :idea:
  • poler654
    Drive
    • 2012
    • 50

Temat poruszany wielokrotnie na roznych forach, ale mam nieco odmienna sytuacje.
    Mianowicie problem polega na tym iz otwierajac samochod kluczykiem (obojetnie od ktorej strony) nie zawsze otwiera sie zamek tylnych drzwi za kierowca. Natomiast zamykajac lub otwierajac dzwi za pomoca sterowania na przednich drzwiach od srodka tylne drzwi zawsze reaguja poprawnie i zawsze zamek w nich chodzi.

Nie wiem juz gdzie szukac usterki. Czy w drzwiach kierowcy, czy w drzwiach w ktorych nie zakazdym razem otwiera sie zamek otwierajac drzwi tylko z zewnatrz. Czy znowu jest jakis problem z modulem komfortu.
    Prosze o jakas rade.

Komentarz

• spacewalker
      Elegance
      • 2012
      • 940

Najpierw diagnozować moduł komfortu i poszczególne zamki (status micro switchy itp) a potem zabierać się za rozbieranie.

Komentarz

• poler654
        Drive
        • 2012
        • 50

A czy moglbys powiedziec w jaki sposob sie zabrac do sprawdzania modulu konfortu??

Komentarz

• djwyrebas
          Ambiente
          • 2011
          • 214

vagiem sprawdz modul komfortu, kanal 46.
          gazu, bo dogania nas starość!

Komentarz

• poler654
            Drive
            • 2012
            • 50

jestm swierzakiem wiec powiec czy dobrze rozumie.
            Mam podjechac do kogos kto moze sie podlaczyc do kompa i zobaczyc co jest grane?

Komentarz

• pablokinah
              Rider
              • 2010
              • 574

Otwórz wszystkie szyby zamknij auto od zewnątrz pilotem bądż kluczykiem i teraz próbuj wewnętrznymi klamkami otwierać dzwi te które dadzą się otworzyć to będzie tam padnięty mikro styk lub zimne luty w zamku
              jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

• poler654
                Drive
                • 2012
                • 50

Oki dzisiaj wieczorkiem sprobuje.
                Dam znaka jak i co

[ Dodano: Pią 27 Lip, 12 23:58 ]
                Oki. Sprawdzilem. Jest tak ze wszystkich drzwi nie jestem w stanie otorzyc oprocz tych co wlasnie nie zawsze sie otwieraja ;-) Czyli musze zdjac tapicerke i wyjac zamek :-(
                Przyznam sie ze jeszcze tego nie robilem i troszke sie boje zeby czegos nie zepsuc.
                Mysle jednak ze to jest problemik z polaczeniem silniczka bo zawsze po otwarciu drzwi czujnik otwartych drzwi zapala oswietlenie w samochodzie ;-)
                Dzieki WIELKIE.

Zabiore sie za to w przyszlym tygodniu.
                Napisze co z tego wyszlo.
                Pozdrowienia

Komentarz

• pablokinah
                  Rider
                  • 2010
                  • 574

TU wymiana mikrostyku

a tu masz zimne luty naprawa

Komentarz

• poler654
                    Drive
                    • 2012
                    • 50

Problem teraz sie zmienil.
                    Wymienilem mikrostyk w przednich drzwiach kierowcy i poprawilem luty. Teraz jak zamkne samochod gasnie mi lampka w drzwiach ale nie chce zgasnac lampka na podsufitce :-(
                    Dodam jeszcze ze chyba odpiela mi sie dioda bo nie miga po zamknieciu samochodu :-(

Czy ta nie podpieta dioda moze powodowac nie gasniecie lampki na podszybiu czy znowu cos sie uszkodzilo?

Prosze o pomoc jutro mam chwilke aby cos porobic ale nie wiem czy jest to wina dalej w zamku

[ Dodano: Sro 15 Sie, 12 22:05 ]
                    wlasnie dojechalem do pracy. Zauwazylem jesze jedno dioda w drzwiach jednak dziala tylko potrzeba pare razy przekrecic kluczyk na zamkniecie drzwi i w pewnym momencie zaczyna dzialac.
                    Tylko to swiatlo nad glowa ciagle MOCNO dokucza - wiem mozna je wylaczyc ale nie o to chodzi zeby za kazdym razem je zapalac jak sie wsiada czy wysiada.

Ma ktos jakis pomysl od czego mozna znowu zaczac?

[ Dodano: Czw 16 Sie, 12 00:19 ]
                    Dodam jeszcze to iz czujnik swiatel przy otwartych drzwiach dziala poprawnie (piszczy)

Komentarz

• pablokinah
                      Rider
                      • 2010
                      • 574

jak dioda dopiero działa po którymś przekręceniu to ja bym dalej szukał w któryś dzwiach nic innego mnie do głowy nie przychodzi

Komentarz

• poler654
                        Drive
                        • 2012
                        • 50

No nic. Postaram sie cos znalesc za godzinke jade sie pobawic. Mama nadzieje ze na cos wpadne.

Komentarz

• ROBAL_26
                          RS
                          • 2010
                          • 2320
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

poler654, wsiądź do auta i zamknij się przyciskiem z panelu jeżeli któreś drzwi samoszynnie sie otworzą to znaczy ze musisz zajżeć do zamki i poprawić również luty oraz po sprawdzaj przewody w tych gumowych przejściach ze słupka do drzwi lubią pękać przewody .a jeszcze lepiej to byłoby podłączyć kompa i sprawdzić jakie są błędy w module komfortu .ok

pozdro

[ Dodano: Czw 16 Sie, 12 16:06 ]
                          poler654, jak miałeś rozebrane drzwi kierowcy to mogłeś sprawdziś złącze przy silniczku bo często potrafią gnić piny i jast kich, silniczek w drzwiach kierowcy steruje pozostałymi szybami i zamkami z pilota.ok
                          Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• poler654
                            Drive
                            • 2012
                            • 50

Juz wszystko poszlo;-)
                            W ciagu godzinki zdjalem wszystkie tapicerki drzwi i sprawdzilem kazda wtyczke - wszystkie w jak najlepszym pozadku:-)
                            Pozniej demontowalem zamki pokolei i sprawdzalem, czyscilem smarowalem mechanizmy i kontolowalem stany lutow itp

Wychodzi na to iz takie dziwne objawy moga tez dawac zimne luty w zamku tylnych drzwi - poprawilem popekane luty zlozylem wszystko do kupy i juz wszystko gra ;-)

Wszystkie swiatelka dzialaja wtedy co maja dzialac, a dioda swieci po pierszym zamknieciu drzwi tak jak wczesniej.

Dzieki wszystkim za info i pomoc.

Komentarz

• ROBAL_26
                              RS
                              • 2010
                              • 2320
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

poler654, nikt nie mówił że luty są tylko w przednich drzwiach
                              diabeł tkwi w szczegółach :szeroki_usmiech

pozdro
                              Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• poler654
                                Drive
                                • 2012
                                • 50

Wiem wiem

Ale nikt sie tez nie spodziewa ze w tracie robienia jednego drugie sie zepsuje ;-)

Komentarz

Pracuję...