piotrek_os, licznik pewnie szaleje, jakieś głupoty robi?
00003 to jest kod pokazujacy lokalizację w jakim elemencie wystąpiła usterka, a nie kod błędu. czyli szlag trafił jakiś sterownik odpowiedzialny za wskazania "szafy". Nikt nie grzebał w tym liczniku wcześniej?
piotrek_os, nawet nie chodzi mi o przebieg, tylko czy ktoś przypadkiem tam nie grzebał mechanicznie, nie rozbierał licznika, o to idzie bardziej i przez to jakaś kaszanka się porobiła.
W każdym razie według mnie powinien ten licznik robić jakieś "szaleństwa" we wskazaniach, może jeszcze tego nie zauważyliście jak przyjechał wczoraj?
A podłacz VCDS ENG, bo ten polski (nie wiem którą masz wersje) ma niektóre tłumaczenia do dupy ze tak powiem. Nie uzywam wcale polskiego bo kiedys w jednej wersji wycieli wogole opcje z długiego kodowania bo chyba nie wiedzieli jak przetłumaczyc.
Krzycho-63, Silnik Kod serwisu: WSC 01392 ; ABS/Hamulce Kod serwisu: WSC 01392; Centrlany zes. elektr Kod serwisu: WSC 00000; Airbag Kod serwisu: WSC 01392;
piotrek_os, i pewnie tu leży pies pogrzebany, ktoś tam grzebał, jakiś "magik". pytanie w jakim celu....
A szafa zachowuje się normalnie, nic nie szaleje?
ktoś tam grzebał, jakiś "magik". pytanie w jakim celu....
...korekty przebiegu, tylko niezbyt umiejętnie.
Odczytaj błędy z innych sterowników, jeśli błędy występują, to jest również zapisany stan przebiegu i data przy jakiej błąd wystąpił.
czyli może się okazać, że auto "od turka niemieckiego"....skręcone,albo jakiś myk zrobiony, np. podmieniony sterownik. Oby nie, czekamy na rozwiązanie sprawy
ktoś tam grzebał, jakiś "magik". pytanie w jakim celu....
...korekty przebiegu, tylko niezbyt umiejętnie.
Odczytaj błędy z innych sterowników, jeśli błędy występują, to jest również zapisany stan przebiegu i data przy jakiej błąd wystąpił.
był błąd np świecy żarowej, głosnika od radia ale daty i przebiegu nie było
piotrek_os, jak licznik działa normalnie, bez błędów, to jeździć i nie zawracać sobie gitary. Chyba, że to już nie daje wam spokojnego snu, to rozumiem. Bo nawet jak był skręcony to i tak już po ptakach, jak auto przytargane z DE.
kod się nie zgadza w centralnej elektryce a nie w licznikach
ile z naszych aut miało wymienianą CE?
u mnie w aucie nawet nie wiem czy jeden ori sterownik się ostał
może zegary źle zakodowane albo cos innego, może przebieg zrobiony
ale to jest EDC 16 więc zasadniczo po złączu wszystko można zrobić
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
piotrek_gdy, ale to chyba mimo wszystko nie jest normalny komunikat o treści "wadliwy" i niemożliwy do usunięcia błąd, nawet jeśli był podmieniony ze względu na awarię sterownik, powinni to tak zrobić, żeby nie wywalało błędu prawda?
piotrek_gdy, wiem tyle co Ty w temacie tym, czyli prawie nic (mowa o przyczynie tego błędu)
"skoro tak wszystko wiesz"? a skąd taki pomysł i pytanie o EDC 17 i jaki to ma związek z poruszaną sprawą? Tylko Jeden wszystko wie :wink: a jeśli już bardzo chcesz wiedzieć o edc 17 to napisz np. do "Krzycha" z Digi Techu, który też się na poprzedniej stronie wypowiada w temacie i ma większą wiedzę niż ja i Ty zapewne w takich dziedzinach :szeroki_usmiech
Oboje gdybamy - bo Twoja teoria też jest hipotetyczna, nawet bardziej według mnie (ale to szczegół).
Najbardziej prawdopodobne wydaje się być (zresztą przedmówcy też mają takie sugestie, m.in. Krzych): że ktoś tam grzebał i wymieniał to (z niewiadomych przyczyn - może awaria, może coś innego) lub "kręcił" nieumiejętnie przebieg w taki sposób.
Dlatego , jak już napisałem i sam zauważyłeś też, lepiej to olać poprostu a nie gdybać, oczywiście jeśli licznik nie robi żadnych niespodzianek kierowcy w czasie jazdy.
w opisie tego programatora do liczników jest napisane "Programator zapewnia 100% skuteczności, nie zapisuje błędu "micronasa" jak w przypadku korekty przez złącze diagnostyczne OBD."
więc "korekta przebiegu" zrobiona np. innym sprzętem generuje błąd jaki masz i prawdopodobnie tak mogło być z Twoim licznikiem.
Jeśli licznik będzie normalnie funkcjonował i nie stresuj się, szkoda zdrowia.
Komentarz