misiek^wro, no to trochę dupa jak przyjdzie pruć wiązkę bo to znowu czas..., ale już tyle wytrwałeś to nie łam się chłopie. będzie dobrze
Octavia 1.9 tdi AXR Problem ze skrzynia JDH
Zwiń
X
-
Octavia 1.9 tdi AXR Problem ze skrzynia JDH
Witam wszystkich, to moj pierwszy post na tym forum.Mieszkam w UK, i mam maly problem do rozwiazania, a mianowicie:
dzisiaj zakupilem oktavie 1 po lifcie AXR 105bhp PD, auto zakupilem z uszkodzona skrzynia biegow, dylemat jest taki czy ja naprawic o ile sie da czy po prostu szukac calej na zamiane. klient jezdzil bez oslony silnika i oto tego skutek.
skrzynia to jdh 19037 37 0401, sprzeglo to jest chyba dwumasa(chyba ze sie myle), biegi wchodza OK, ale przez dziure widac ze niektore elementy zostaly porysowane wewnatrz skrzyni, olej ze skrzyni wylal sie na tarcze i dwumase, choc wszystkie zebatki sa cale. tarcza sprzegla ma ok 3-4mm po kazdej stronie wiec mysle nad jego wymiana od razu na jednomasowe.oto moje pytanka:
1 jakie zamienniki skrzyni podejda do tego silnika?
2 w razie naprawy-czy uszkodzona obudowa podejdzie z kazdej innej skrzyni (od tdi)
3 czy warto zostawiac to dwumase i kupic tylko nowa tarcze,docisk i lozysko?
4 jaka jest skala trudnosci przy wymianie peknietej polowki? 1latwo 2 srednio 3 trudno?
5 czy powinienem wymienic metalowa uszczelke miedzy silnikiem a skrzynia?
(robilem rozrzady ale nigdy w skrzyniach nie grzebalem wiec nie wiem czy dam rade)
koszt uzywanej skrzyni na zamiane 300-600F
koszt sprzegla dwumasowego 500F
sprzeglo zwykle ok 100F
Zamiennik peknietej polowki moge dostac za ok 50F
Prosze o porady i z gory dziekuje, zalaczam zdjecia do pomocy w identyfikacji
-
-
andrewlato,
1. axr ma 101 a nie 105 koni :P
2. myślę, że to kwestia diagnozy przez dobrego mechanika.
3. w tym silniku masz dwumasę (też ucierpiała?).Niektórzy przerobili dwumas na jednomas, są tematy u nas na forum, użyj szukajki. Są plusy i minusy takiej przeróbki.
4. myślę, że naprawa to kwestia opłacalności, czy taniej wyjdzie. u nas takie skrzynie używki chodzą po tyle:
ja osobiście wymieniłbym na używkę skrzynie i wymienił dwumasę i tyle
Komentarz
-
-
hej Sew
dwumasa dostala troszke choc sa to tylko drobne zarysowania, ale docisk jest zajechany wiec nie wiem dalej czy to przerabiac czy nie.poczytalem juz troszke i dalej mam dylemat.
ta z allegro jest ladna ale coz ja jestem w UK i nie mam jak zwrocic starej bo jak widac jest w strzepach i 1700km od pabianic... :P
no coz poczekam jeszcze na opinie innych
dzieki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrewlatoklient jezdzil bez oslony silnika i oto tego skutek
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5Mys9m1T84k[/youtube]DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
-
dobry filmik, moze i faktycznie koles ja pilowal, choc jest rowniez duza dziura od spodu skrzyni czego nie widac na zdjeciach.
myslicie ze EGR podejdzie? znalazlem goscia ktory sprzedaje taka skrzynie(160Funtow) z octavii mk1 silnik axr (ten sam co moj) wiec ja nie widze problemu...?
[ Dodano: Pon 30 Lip, 12 19:42 ]
znalazlem jeszcze takie porownanie przelozen pomiedzy JDH i EGR. napiszcie co myslicie, jakie beda wlasnosci tej skrzyni (EGR) na silniku AXR. za bardzo nie rozumiem roznic w przelozeniach, nie wiem czy biegi mi sie wydluza czy skroca no i jak to bedzie z ekonomiczna jazda na 5biegu. skrzynie z zewnatrz sa identyczne, jdh kosztuje 300funtow, egr -160pandow. walek i sprzeglo sa tego samego wymiaru, i czy warto do EGR zakladac jednomase czy pogorszy to komfort/ekonomie jazdy przy silniku AXR?
dzieki
Komentarz
-
-
zalezy czego oczekujesz, EGR ma troche krotsze przelozenia -troche wolniej jedziesz przy tych samych obrotach, ale lepiej przyspieszasz. przy pewnych predkosciach bedziesz juz mogl jezdzic na wyzszym biegu i trzymac obroty ok.2000.
w AXR-ach stosowano jeszcze skrzynie EUH - te maja takie same przelozenia jak JDH
co do zakladania jednomasy - pewnei bedzie tyle opinii ile osob. jednomasa jest w stanie przeniesc wieksze obciazenia, no i sie tak spektakularnie nie rozwala.
ocen sam co mozesz 'odzyskac' ze starej dwumasy, przelicz koszty....kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
Komentarz