No pewnie ze mam.
[OT2] Rano przygasa od razu po odpaleniu
Zwiń
X
-
[OT2] Rano przygasa od razu po odpaleniu
Witam wszystkich
Moja Octavia Tour ma już prawie roczek i ogólnie wszystko jest bezproblemowo, od niedawna
zauważyłem jednak trochę dziwną rzecz jak na nowy samochód. Mianowicie codziennie rano,
szczególnie jak jest ciepły poranek - od razu po włączeniu silnika prawie mi on gaśnie i dosłownie
po 2 sekundach słychać takie pyknięcie podobne jak przy przełączaniu z benzyny na gaz i
silnik zaczyna pracować normalnie. Wcześniej już też pytałem tutaj że jak rano jest powyżej
15 stopni to silnik na pół minuty wchodzi na wysokie obroty po odpaleniu - i to akurat jest
normalne bo coś tam z katalizatorem musi być przy większej temperaturze wykonane. Tutaj
jednak zanim w ciepły ranek mi wejdzie na te wyższe obroty to najpierw prawie gaśnie, jest
"pyknięcie" i dopiero pół minuty na wyższych obrotach i zaczyna normalnie pracować. Dodam
że włączam silnik mając ustawione na gaz ale i tak mi przecież odpala najpierw na benzynie,
dodatkowo jak na samej benzynie go odpalam to jest to samo.
Ponadto zauważyłem od jakiegoś czasu że szczególnie rano mi silnik trochę nierówno pracuje -
jak na nowe auto to też nienormalne. Dwa tygodnie temu byłem z tym całym tematem w
ASO, to podłączyli komputer i powiedzieli że jest wszystko prawidłowo - może Wy mi coś
tutaj pomożecie. Ja myślę że z tym komputerem to jakby go podłączyć rano jak jest to
przygasanie to może by coś pokazało, a tak jak sprawdzali mi w ciągu dnia gdy wszystko
chodzi ok to i nic nie zobaczyli...
Poradźcie czy to może coś się dzieje z silnikiem, może z zapłonem, czy rozrusznikiem...
Pozdrawiam
-
Komentarz