widac w logach to szarpniecie i w momecie gdy wystepuje to szarpniecie wszystkie parametry sa do bani . ale ja bym obstawiał na problem z n75 .jak masz mozliwosc to podmien na próbe .
Zrobimy raz jeszcze logi po problem był a potem go nie było Oby już nie wrócił.
Dodatkowo zlogowaliśmy 13 i 3 i wszystko ok.
OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
widac w logach to szarpniecie i w momecie gdy wystepuje to szarpniecie wszystkie parametry sa do bani . ale ja bym obstawiał na problem z n75 .jak masz mozliwosc to podmien na próbe .
Masz na mysli ten:
2.46
2440
8.70
16.32
67.57
2.71
0.0
0.755
99.6
1.00
2.96
7.15
7.15
9.30
28.1
??
Radio:C90r+XDP210EQ Kable:Opt,Skyline,50 mm Wzm:XES M1+FP 1.800 Glosniki:SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Nie doczytałem się czy były wymieniane przewody wysokiego napięcia?
Miałem podobny problem w silniku 2.0 AQY, szarpało (czasami) pomiędzy obrotami 1500÷2000. Po wymianie przewodów, idealnie.
Warto spojżeć na przewody w nocy, przy zimnym silniku, najlepiej w deszczowy, wilgotny dzień, czy nie widać wokół nich niebieskich ulotów/iskierek.
Podobne problemy do tych, które opisujesz występują przy uszkodzonych wtryskiwaczach gazu. Głównie dotyczyło to samochodów z instalacją gazową prins i silnika 1.8T.
Zazwyczaj po regeneracji wtryskiwaczy i ponownej kalibracji komputera gazowego problem mijał.
Oprócz tego co już napisałeś klienci skarżyli się dodatkowo, że samochód słabo odpalał na benzynie lub odpalał i gasł.
Odnośnie składu mieszanki i różnych błędów wyrzucanych przez komputer - sytuacja jest następująca. Jeśli jeden z wtryskiwaczy ulegnie uszkodzeniu i daje za małą dawkę, komputer za dzięki odczytom z sondy lamda rozpozna ubogą mieszankę i zwiększy czas wtrysku na wszystkich 4 cylindrach. Do momentu kiedy nie zaczną wypadać zapłony komputer nie będzie wiedział na którym cylindrze jest zbyt uboga mieszanka. (Wypadanie zapłonów mierzone jest za pomocą sygnału z koła fonicznego, jeśli nie występuje przyśpieszenie koła fonicznego po sygnale sterującym iskrą na danym cylindrze komputer stwierdza wypadnięcie zapłonu)
Ok ale przejdźmy do momentu kiedy komputer decyduje o zwiększeniu dawki na wtryskiwaczach z powodu ubogiej mieszanki wywołanej niesprawnością jednego wtryskiwacza LPG. Na 3 cylindrach będzie za bogata mieszanka, natomiast na jednym w dalszym ciągu z powodu usteki mechanicznej będzie zbyt uboga mieszanka.
Zbyt uboga mieszanka powoduje w grupie VW z cewkami na świecy, usterki cewek (przebicie izolatora) oraz w dalszym rezultacie jeśli problem nie został właściwie zdiagnozowany kończy się to uszkodzeniem głowicy na skutek wypalenia gniazd zaworowych.
Tak jak pisałem wczesniej silnik na wolnych chodzi jak zegarek ,przyspieszenie okej spalanie 9 do 12 litrów gazu.problem zaczoł sie po załozeniu gazu po jakims miesiacu.szarpie od 1200 do 2000 tysiecy,mam wtryski regi .mam zamiar wybrac sie na sprawdzenie instalacji ale nie wiem gdzie w mojej okolicy moze do Antoniówki czy ktos tam był.
sterownik stag 4 ,parownik zavoli zeta,wtryski reg dream xx ,szarpie na gazie i na benzynie, na benzynie jest to o połowe słabsze.Nie wiem czego sie jeszcze czepic juz mi sie skonczyły pomysły i kasa.Dzisiaj odpiołem gaz zobacze co sie bedzie działo moze pomoze a jak nie to chyba trzeba tak jezdzic.
[ Dodano: Sro 17 Paź, 12 20:36 ]
Pojezdziłem dwa dni na benzynie i szarpie dalej tylko mniej i w zakresie a400 do 1800 obrotów.Co to jest !!!!!!!!!.
[ Dodano: Sro 17 Paź, 12 20:37 ]
Pojezdziłem dwa dni na benzynie i szarpie dalej tylko mniej i w zakresie 1400 do 1800 obrotów.Co to jest !!!!!!!!!.
[ Dodano: Czw 18 Paź, 12 19:34 ]
Cztery dni na paliwie i dalej to samo jak szarpało tak szarpie.
Komentarz