[O2] Huczenie na łukach w prawo przy dodaniu gazu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • matejrysio
    Classic
    • 2013
    • 34

Spojler ktory zamawialem w kwietniu nie dotarl. Wnerwil mnie koles z allegro bo lecial sobie w ciula. Najpierw zapewnial ze przed m aj owka miala paczka dotrzec. Wczoraj napisal po kilku moich mailach ze paczke wyslal. Dzis rano dodatkowo poprosilem o nr przesylki. Oczywiscie nie podal. Kolejne maila i cisza. Dzis czekalem na kuriera i nikogo nie bylo. Wqrwilem sie i napisalem mu pare slow ze niech sobie wsadzi ta paczke. Dobrze ze to za pobraniem wybieralem.
    No ale nie ma tego zlego....w sobote odbieram w wawie osobiscie jezeli gosciu bedzie w domu. Oczywiscie od innego goscia.
  • sparrov
    Rider
    • 2012
    • 378

Od dawna mi coś huczy na łuku w prawo przy wyższych prędkościach. Jak kierownica jest prosto - jest ok, ale nawet delikatny skręt w prawo powoduje huczenie - dźwięk podobny do dźwięku mojego silnika 1.6 MPI na wyższych obrotach przy przyspieszaniu. To będzie lewe łożysko?
    Moja Octavia II Combi 1.6 Mint Anthracit - "odmintowiona"

Komentarz

• pawel88heh
      Classic
      • 2012
      • 15

miałem bardzo podobnie a nawet identycznie miesiąc temu tyle że u mnie z prawej i było to zapieczone łożysko.

podjedź do najbliższego mechanika zajmującego się takimi wymianami i zapewne to potwierdzi

Komentarz

• OCPtaxi
        Rider
        • 2011
        • 383

obserwowałem coś podobnego i albo się przyzwyczaiłem, albo bardziej prawdopodobne po zmianie na 16" i inne opony problem ustał. strasznie gówniane były seryjne 15" goodyeary - zauważyłem to dopiero po zmianie i mówię o głośności. ogólnie opona jak opona.
        Była Octavia II Tour kombi (sprzedana)

Komentarz

• sparrov
          Rider
          • 2012
          • 378

A ja dziś jeszcze zauważyłem jeden objaw. Mianowicie huczenie występuje na prawych łukach tylko, gdy wciskam gaz :| im więcej gazu mu docisnę, tym większe jest natężenie tego hałasu. Gdy gaz odpuszczę, huczenia praktycznie nie ma. Ocb?

Komentarz

• OCPtaxi
            Rider
            • 2011
            • 383

masz rację. na nowych oponach też jest wycie na zakrętach. widać ten typ tak ma... nawet powiem szczerze podoba mi się ten odgłos lubię przycisnąć w zakręcie, to mam namiastkę rajdówki

Komentarz

• sparrov
              Rider
              • 2012
              • 378

Jasne, dźwięk bulgotania jak w rajdówce :P Jednak jest to trochę wkurzające jak ciśniesz 140 autostradą i na lekkim łuku w prawo wyje :/

Komentarz

• OCPtaxi
                Rider
                • 2011
                • 383

może kwestia tego że pewniej bierzesz zakręty w prawo mi zdaje się, że hałas ten jest słyszalny w przy skrętach kół w obie strony i wydaje mi się, że występuje on w naszych silnikach. jest kwestią może samego wygłuszenia, dźwięku motoru, który bardziej słyszalny jest spod błotników przy skręcie kół. przestałem się tym przejmować, nie wkurza mnie to. po prostu tak ma być.

Komentarz

• sparrov
                  Rider
                  • 2012
                  • 378

Jednak będę polemizował. Dźwięk ten pojawia się nawet przy niewielkim skręcie kierownicą w prawo. Przykłądowo, mogę jechać 100km/h i na prostej delikatnie skręcić kierownicę w prawo - przez dłuższą chwilę będę jeszcze utrzymywał pas i dźwięk ten wystąpi. Przy takiej prędkości na prostej musi być to naprawdę niewielkie wychylenie kierownicy, dlatego teorie o hałasie silnika moim zdaniem są nietrafione Tak nie ma być

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14885
                    • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez sparrov
                    To będzie lewe łożysko?
                    bardzo prawdopodobne. Z reguły (chociaż jak to w życiu, są wyjątki) łożyska hucza odwrotnie do skrętu. Skręcasz w prawo, to lewe, skręcasz w lewo, to prawe.
                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• sparrov
                      Rider
                      • 2012
                      • 378

Tylko dlaczego jak odejmę gaz, to już tego nie słychać?

Komentarz

• adi747
                        L&K
                        • 2008
                        • 1138

u nas tez tak było w octavi na zakretach sie nasilało i przy dodaniu gazu
                        http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                        była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                        2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                        JEST
                        megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                        octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                        octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• chemik2000
                          Classic
                          • 2012
                          • 25

Witam

sparrov sprawdz najbardziej prawdopodobne lozysko, przegub, opony....

Komentarz

Pracuję...