woda po stronie pasażera

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • banias
    Classic
    • 2014
    • 34

woda po stronie pasażera

Zamieszczone przez gadula007
    Każdy słyszy, że puka, ale czy to stabilizator???
    Na to to i ja nie potrafię odpowiedzieć, ale w temacie staram się pomóc, bo "nie taki diabeł straszny..."

Trudność wymiany mnie powala, potem jeszcze zbieżność - za drogo.
    Nie jest tak supertrudno, mogę podesłać Ci trochę materiałów instruktażowych :wink:
    A tak na marginesie to ja mam 23,6mm średnicy stabilizatora.
    To, o ile nie zależy Ci na możliwościach terenowych, nie polecam montowania cieńszego stabilizatora...

Czy sam robiłeś wymianę stabilizatora, czy w jakimś warsztacie?
    W Warsztacie, nie mam do tego możliwości (potrzeba podnośnika samochodowego lub kanału i podnośnika do skrzyni).
    Czy bez podnośnika i zdjęcia "wózka" to można wymienić?
    Bez podnośnika jest bardzo ciężko, a wózka (jeśli chodzi o sanki czy też łoże silnika) nie zdejmuje się, tylko delikatnie opuszcza...
  • dominik9420
    L&K
    • 2012
    • 1136

woda po stronie pasażera

Witam. Przejrzałem forum i niby jest coś o wodzie po stronie pasażera z przodu, ale to nie do końca mój problem...
    Zacznę może od niedzieli...
    Wybrałem się rano do Kościoła, padał u mnie deszcz, nie żeby jakoś strasznie ale jednak padał... nie używałem klimatyzacji, bo nie było ciepło, a jeszcze musiałem nagrzewać samochód, bo szyby parowały.
    Dzisiaj tak z czystej ciekawości włączyłem klime chłodzenie na max, prędkość wiatrak 3, oczywiście obieg zamknięty wł. i właśnie w tym momencie moim oczom ukazała się woda na wycieraczce, byłem bardzo zdziwiony, bo problemu wcześniej nie było... zaciekawiony skąd ta woda, odkręciłem "gąbkę" po schowkiem, i woda wylatywała z nagrzewnicy przy wentylatorze.
    Następnie znowu z czystej ciekawości (wiem, wiem, ze jestem ciekawski, ale tak rola przyszłego mechanika :szeroki_usmiech ) prędkość wiatraka ustawiłem na 4, i kolejne zdziwienie... wody coraz więcej... :shock:
    Tak to by wyglądało po 3-4 min pracy klimy...
    Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
    Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
    Pozdrawiam i Szerokości!
    Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
    http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• PieTrzaK
      L&K
      • 2009
      • 1323
      • Octavia I (1U2)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez dominik9420
      nie używałem klimatyzacji, bo nie było ciepło, a jeszcze musiałem nagrzewać samochód, bo szyby parowały.
      OT: Z klimą nie parują :wink: Ona nie tylko chłodzi.

Komentarz

• sebu
        L&K
        • 2008
        • 1304
        • Octavia II (1Z3)
        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Odkręć podszybie i sprawdź czy masz drożne kanaliki spustowe,(są umiejscowione po rogach w podszybiu ),takie objawy często się pojawiają,gdy właśnie te kanaliki sa zapchane i woda,która zbiera się w podszybiu i niema którędy uciec i najczęściej przelewa się przez filtr przeciwpyłkowy,do środka auta.
        Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
        jak pomogłem to daj punkcik
        sprzęgło od G 60

Komentarz

• dominik9420
          L&K
          • 2012
          • 1136

Zamieszczone przez PieTrzaK
          Zamieszczone przez dominik9420
          nie używałem klimatyzacji, bo nie było ciepło, a jeszcze musiałem nagrzewać samochód, bo szyby parowały.
          OT: Z klimą nie parują :wink: Ona nie tylko chłodzi.
          To wiem, ale chyba nie logiczne jest włączać klimę, gdy ma się do przejechania 2,5 km :szeroki_usmiech

[ Dodano: Sro 29 Sie, 12 07:34 ]
          sebu, no ale problem występuje CHYBA tylko wtedy gdy jest włączona klima...
          Pozdrawiam i Szerokości!
          Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

• ark
            Classic
            • 2012
            • 13

Zamieszczone przez sebu
            Odkręć podszybie i sprawdź czy masz drożne kanaliki spustowe,(są umiejscowione po rogach w podszybiu ),takie objawy często się pojawiają,gdy właśnie te kanaliki sa zapchane i woda,która zbiera się w podszybiu i niema którędy uciec i najczęściej przelewa się przez filtr przeciwpyłkowy,do środka auta.
            Dodam jeszcze że warto odkręcić nadkola i wywalić cały syf przy progach bo tamtędy spływa woda z podszybia

Komentarz

• dominik9420
              L&K
              • 2012
              • 1136

ark, To zrobiłem, w tym roku na wiosnę jak zakładałem chlapacze.

Dzisiaj sprawdziłem kanaliki spustowe, i są drożne, filtr przeciwpyłkowy- suchy.
              odkręciłem obudowę od filtra, i pod nią żadnych oznak wilgoci.
              Dzisiaj jeździłem trochę z klimą i wycieraczka sucha... co to ma być?! :shock:
              Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• ark
                Classic
                • 2012
                • 13

Miałem to samo u brata, identycznie lało mu się po wycieraczce .Piszesz o kanalikach ,tam raczej są takie 2 dziury pod podszybiem do nadkoli z gumową klapką .Ja doszedłem do tego w ten sposób że lałem wodę wężem po szybie i znalazłem powód a najlepsze było że lało się tylko na zakrętach. Możesz odkręcić schowek to będziesz widział więcej .

Z pierwszego postu wynika na 99% zatkane spusty pod podszybiem bo wodę miałeś w czasie deszczu i piszesz że ci parują szyby to znaczy albo wilgoć albo płyn z nagrzewnicy sprawdź czy to na pewno woda

Komentarz

• sebu
                  L&K
                  • 2008
                  • 1304
                  • Octavia II (1Z3)
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez ark
                  Z pierwszego postu wynika na 99% zatkane spusty pod podszybiem bo wodę miałeś w czasie deszczu i piszesz że ci parują szyby to znaczy albo wilgoć
                  Lub,może już jest tak mokry filtr przeciwpyłkowy,że woda przecieka przez niego.
                  Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
                  jak pomogłem to daj punkcik
                  sprzęgło od G 60

Komentarz

• dominik9420
                    L&K
                    • 2012
                    • 1136

ark, wodę miałem wczoraj podczas pracy klimy. w niedzielę nie było, a zaparowane szyby to raczej z różnicy temperatur, bo ogrzanie pojazdu poradziło sobie z tym w ok 2min.. Woda nie leci cały czas, tylko jak włączę klime
                    sprawdź czy to na pewno woda
                    To było pierwsze co zrobiłem. to była woda na 100%
                    sebu, przecież napisałem, że rozbierałem podszybie i sprawdzałem filtr...
                    Podszybie i okolice filtra jak i sam filtr są suche...
                    Woda była tylko wczoraj, dzisiaj jej brak.
                    Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• ark
                      Classic
                      • 2012
                      • 13

No to jeśli jesteś pewien że odpływy są drożne (test z wężem z wodą) to ja bym odkręcił schowek i pojeź dził bez niego .Po lewej stronie jest taka mała chłodniczka chyba parownik to jedyne miejsce które mi przychodzi do głowy .Na fotce jednak widać że woda pojawia się po prawej stronie tuż pod wentylatorem.

Jeśli woda pojawia się tylko podczas pracy klimy to jeszcze może być zapchany wężyk z parownika który odprowadza wodę ale by się tam raczej nie pokazywała .Sprawdź czy na postoju podczas pracy klimy pod autem po prawej stronie mniej więcej pod fotelem pasażera jak dobrze pamiętam jest mokra plama na asfalcie ale musisz trochę na klimie pojeździć żeby zaczęło się skraplać

Komentarz

• ChillOutPL
                        Rider
                        • 2011
                        • 672

sebu i ark wg. mnie maja racje. Ja co prawda klimy nie mam, ale dawno temu jak jeszcze to byl samochod rodzicow byl ten sam problem. Liscie poztykaly kanaly i bylo dokladnie to samo, czyli woda i zaparowane szybki. Przeczysc dokladnie i na pewno bedzie OK Powodzenia przy grzebaniu
                        Moja dawna O1
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...082763#1082763

Dawny Volkswagen GOLF Mk4
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=71147

MOJE SEICENTO SPORTING
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

Pracuję...