[O2] Dziwna praca skrzyni biegów na II biegu.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • peter_mi
    Classic
    • 2014
    • 2

Panowie przy woskowaniu zaciapałem listwy chropowate te czarne na drzwiach. Teraz mają biały nalot i nie da się normalnie tego usunąć. Znacie preparaty do takich rzeczy?
  • pitermonia
    Classic
    • 2012
    • 15

Witam. Proszę kolegów o sprawdzenie "czy rzeczywiście ten typ tak ma" silnik 1.6 MPI. Chodzi o lekkie wycie wg mnie jakby od skrzyni biegów szczególnie słyszalne w zakresie obrotów 1800-2000 na II biegu przy lekkim naciskaniu pedału przyśpieszenia. Autko ma przejechane dopiero 20tys. Dzięki.

Komentarz

• kris17009
      Ambiente
      • 2012
      • 235

Pewnie masz to co u mnie. Brat w OI ma tak samo dziwiło mnie to ale jak usłyszałem to u siebie to wnioskuję że już tak jest. Obaj mamy LPG więc może to tego kwestia. Ogólnie ja słyszę to jak nie mam włączonego radia jadąc na drugim biegu i raczej nie przyspieszając delikatnie tylko po puszczeniu gazu jak auto zwalnia. Tak jak by się jakiś mikserek załączał :twisted: Ale skąd te wycie dokładnie to nie doszedłem. Na pewno gdzieś od silnika i mają wpływ na niego obroty. Powiem tylko ze w OI jest to zdecydowanie bardziej słyszalne...
      PS. nie mam pewności że jest to tylko na 2 biegu. Po prostu wtedy na ogół słyszę...

Moja furka:
      -------------------------
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516

Komentarz

• byq
        Ambiente
        • 2012
        • 171

W o1 to samo, naszczescie tylko na 2 biegu
        Inline 5 cylinders

Komentarz

• pitermonia
          Classic
          • 2012
          • 15

Dzięki za zainteresowanie. Mam jeszcze trochę gwarancji na autko, może coś wyjdzie więcej z tym wyciem to wtedy będzie się walczyć z serwisem.

Komentarz

• kris17009
            Ambiente
            • 2012
            • 235

Podejrzewam że nie jest to kwestia jakiejś usterki czy wadliwego działania. Gdyby tak było na pewno na forum było by "głośno". Ostatnio w Fabii z gazem też to słyszałem więc może tak pracuje ta instalacja gazowa (np. wtryskiwacze też są wyjątkowo głośne i tak ma być). Bo rozumiem że Ci co nie mają gazu nie mają takich dźwięków.

Moja furka:
            -------------------------
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516

Komentarz

• byq
              Ambiente
              • 2012
              • 171

kris17009, niemiałem gazu i też ten dzwięk był. To ewidentnie przekładnia na drugim biegu.
              Inline 5 cylinders

Komentarz

• pitermonia
                Classic
                • 2012
                • 15

Zamieszczone przez byq
                kris17009, niemiałem gazu i też ten dzwięk był. To ewidentnie przekładnia na drugim biegu.
                Jeśli to przekładnia to jak myślisz warto drążyć temat w ASO jeszcze w ramach gwarancji, czy uznać, że to taka charakterystyka skrzyni biegów. Ciekawe jak u innych użytkowników OII. To wycie jest trochę wkurzające tak jakbym miał jakiś mikser czy sokowirówkę pod maską i to słyszalne dobrze na II biegu w okolicach 1,8 do 2 tys. obrotów i faktycznie zależnie od obrotów.

Komentarz

• dominik9420
                  L&K
                  • 2012
                  • 1136

Zamieszczone przez byq
                  Dziwne... też mam bez podtlenku gazu i żadnego wycia na 2- gim nie zauważyłem... może przez to, że dopiero 13kkm
                  Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                  Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                  Pozdrawiam i Szerokości!
                  Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                  http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

Pracuję...