[O1] Olej znika w kosmicznym tempie -1.9 TDI 101KM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Damson1978
    Classic
    • 2014
    • 3

No ale jest mniej szpanerski :lol:
    Damson
  • janmebel
    Classic
    • 2012
    • 5

Półtora miesiąca temu pękł mi przewód chłodzenia, cały płyn się wylał, zatrzymałem się po kilkuset metrach od momentu gdy kontrolka zaczęła piszczeć, temperatura cały czas na 90 stopniach. Na hol i do serwisu, przewód wymieniony, 1000km zrobione i zapaliła się lampka od oleju. Otworzyłem maskę, zauważyłem trochę oleju w płynie chłodniczym, brak majonezu pod korkiem i na bagnecie. Dolałem oleju, wróciłem z trasy 300km i pojechałem do mechanika. Wymieniona chłodniczka oleju, po ~150km znowu zapiszczał po olej - trochę się zdziwiłem, bo w serwisie dolali. Wlałem ~375ml, i przejechałem niecałe 100km do momentu gdy znowu zapiszczał po olej. Silnik w ogóle nie kopci, lekko czarne spaliny przy mocnym tak zwanym bucie, wciąż brak majonezu, oleju nie przybywa w zbiorniczku wyrównawczym, nic nie kapie. Czy zaszkodziła mu te kilkaset metrów po tym jak płyn uciekł i problem jest w pierścieniach tłokowych? Tak powiedział mi teraz mechanik, i wycenił cały jak on to powiedział pół-remont silnika nawet na 2500zł. Dolot suchy, jeszcze muszę przy intercoolerze sprawdzić. Podjechałbym do kogoś w Warszawie i okolicach zaufanego. Uprzedzając pytania - tak, sprawdzałem za każdym razem na bagnecie więc czujnik sprawny 220k przebiegu

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Bez rozebrania silnika raczej się nie obejdzie.
      Te 90 stopni na wskaźniku bywa mylne w takich okolicznościach.
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• janusz35
        Ambiente
        • 2007
        • 143
        • Octavia II (1Z3)
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Brat załatwił kiedyś tak 1.4 w Clio ale to była benzyna- "zapiekły" się pierścienie i konieczna była ich wymiana plus nowa uszczelka pod głowice i tp. Ale na tych "zapieczonych" pierścieniach kopcił na "niebiesko" jak dwusów.

Komentarz

Pracuję...