[02FL]Czyżby problem z EGR?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BartS
    Classic
    • 2014
    • 11

Ifi, nie rozmył się. W Niemczech jak jest duże zagęszczenie ruchu to wygląda to identycznie. Na lewym jedzie pociąg 160-180, na środkowym ciut wolniej, a na prawym jeszcze wolniej. Jak są dwa pasy to rzadziej zdarzają się "wskakujące” w dziurę tiry, które blokują ruch wyprzedzając przez 10 minut. Dużo rzadziej widać też "naukowców", co Cię nauczą, że po autobanie jeździ się właśnie X km/h i tak będą jechać lewym. Ale to wszystko też się zdarza, powiem więcej, u nas przez ostatnie 15 lat kultura jazdy ciut się poprawiła, a tam wyraźnie spadła !

Czytając ze zrozumieniem Piramidę i Piratkę znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Nie ma złotej zasady, myśleć i przewidywać trzeba. Jedyną "złotą" zasadą jaką osobiście staram się stosować jest jeździć tak, żeby nikt nie musiał przez Ciebe hamować :diabelski_usmiech
    [zamówiona] O3 2,0 TDI Kombi Elegance + "trochę" dodatków
  • kris17009
    Ambiente
    • 2012
    • 235

Mam pytanie w imieniu kolegi jeżdzącym Octavia FL 1.6 TDI 2010r.
    Aktualnie podczas jazdy pali się cały czas kontrolka składu spalin oraz okresowo zapala się kontrolka od świec żarowych - wtedy auto traci moc. Było tak że po ponownym uruchomieniu silnika ta kontrolka od świec gasła i było ok. jednkaże sytuacja się powtarza. Kontrolka składu spalin pali się cały czas. Po podpięciu do fejsa wykazuje następujące błedy:
    - czujnik recyklingu spalin, niewiarygodny sygnał, sporadycznie
    - potencjometr recyrkulacji spalin, sygnał za mały, sporadycznie

Czy ktoś orientuje się co z tym można zrobić i czy to kwestia EGR - wymiana ? Może wystarczy jakieś konkretne przepalenie na trasie ?

Moja furka:
    -------------------------
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516

Komentarz

• ged
      Ambiente
      • 2009
      • 144

Wymiana chłodnicy recyrkulacji spalin - w pierwszej wersji częsta usterka. Chłodnica została poprawiona i po wymianie na tą poprawioną problem nie powróci. Też to miałem wymieniane - przy około 90tys. km.

Komentarz

• kris17009
        Ambiente
        • 2012
        • 235

A co miałeś na myśli pisząc poprawiona? tnz jakaś regeneracja czy po prostu wymieniona na nową. Jakie to koszty są ?

Moja furka:
        -------------------------
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez kris17009
          po prostu wymieniona na nową
          pewnie ma na mysli to, że się po testach na userach skumali i poprawili ten element
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...