Zamieszczone przez xtremesystems
Poduszki amortyzatora
Zwiń
X
-
Poduszki amortyzatora
Witam
Od jakiegoś czasy jak wjadę w dziurę kołem przednim mam dość głośne stuknięcie i wydaje mi się że tak kiedyś nie było. Dziś byłem wyważyć koła i jak auto wisiało na podnośniku chwyciłem za koło i w dość dużym zakresie mogłem ruszać kołem przednim góra - dół. Mam pytanko czy to poduszki się zużyły? Amorki wymieniałem jakieś 2 lata temu mają około 40tyś km ale nie mogę teraz skojarzyć czy poduchy amortyzatorów wymieniałem też. Auto ma obecnie 220tyś km
-
-
Zawsze jak podniesiesz autko, to kółka wiszą z pewnym luzem...
Mam na myśli przód i luzik góra - dół :wink:
U mnie i u wszystkich innych tak samo...
No jest wyjątek, kiedy zawieszenie jest pneumatyczne, ale to nie w naszym przypadku
Też się kiedyś nad tym zastanawiałem, czemu, po co, ale za każdym razem dostawałem odpowiedź: tak to ma być.
Ale szczerze, nadal nie wiem, czemu tak jest zawiecha skonstruowana... 8)O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm
Komentarz
-
-
Witam ponownie
Przyjrzałem się mocowaniu amortyzatorów i faktycznie luz góra-dół może występować, ale mam pytanko czy po otwarciu maski mocowanie amortyzatora powinno być centralnie w kielichu? U mnie są przesunięte do środka, a koła patrząc od przodu auta są jakby "rozkraczone" tzn pochylone górą do środka. Jakiś czas temu robiłem geometrie i mieści się to w granicach tolerancji ale już na granicy. Mam teraz pytanko czy po wymianie poduszek amortyzatorów się to poprawi?
Komentarz
-
-
W/g mnie mocowanie powinno być centralnie po środku, chyba że autko przechodziło modyfikacje zawiechy - czyli było przystosowane do driftów :lol: ale to chyba nas nie dotyczy :P
U mnie bynajmniej są prosto (znaczy dość :twisted: ) ale jeśli amory osadzone są "skośnie" to by oznaczało jakąś nieprawidłowość, więc pozostaje tylko dobry fachowiec albo zmiana fury :evil:O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm
Komentarz
-
-
Z tymi mocowaniami McPhersona to nie tak do końca ma koło opadać.
Inaczej, jeśli między kielichem a blachą ograniczającą pojawia się przerwa powiedzmy 1cm to już nie jest dobrze. Guma mocowania wybija się zarówno góra-dół jak i wokoło. Przy mocnym zużyciu może zdarzyć się tak że amortyzator będzie górą chodził we wszystkie strony wtedy gdy auto będzie stało na ziemi (czytaj: podczas jazdy- hamowanie, przyspieszanie, zmiana kierunku jazdy)
Kąt pochylania koła w O1 jest bardzo niewielki więc "na oko" koło powinno stać pionowo.
Dareckif, wrzuć jakie wartości podczas geometrii wyszły u Ciebie.NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Niestety nie mam wydruku geometrii. Co do przerwy między kielichem a ogranicznikiem jest u mnie około 1cm szczelina i dlatego obstawiam zużyte gumy, dodatkowo trzymając palcem za trzpień amortyzatora w prawym kole i uginając go jest wyczuwalne puknięcie. Zamówiłem już gumy plus łożyska i w przyszłym tygodniu biorę się za wymianę.
Komentarz
-
Komentarz