mechanizm podnoszenia przedniej szyby

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Daczek84
    Classic
    • 2011
    • 2

tu masz - jeśli o te chodzi
  • krencony007
    Classic
    • 2010
    • 2

Witam Wszystkim
    Parę dni temu zerwała mi się linka od mechanizmu podnoszenia przedniej szyby, więc kupiłem cały mechanizm bez silniczka ale po rozkręceniu okazało się że zerwana linka wkręciła się w zębatkę na silniczku i całkowicie ją zniszczyła. Silniczek mam sprawny więc aby uniknąć kosztów wkleiłem zębatkę silniczka w zębatkę mechanizmu za pomocą mocnego kleju do plastiku który klei również ABS. gdy klej zaschną wykręciłem silniczek aby sprawdzić czy cały mechanizm płynnie się porusza i czy nie posklejałem czegoś za dużo. Prowadnice się przesuwają płynnie a zębatki się obracają wewnątrz osłony.
    Po złorzeniu wszystkiego wewnątrz drzwi nic nie działa, gdy naciskam przycisk podnoszenia-opuszczania szyby jakiś przekaźnik wewnątrz tego regulatora na silniczu załancza ale po 1 sekundzie rozłancza a silniczek ani drgnie. wykręciłem tylko silniczek żeby sbrawdzić czy coś nie jest zablokowane ale jak ciągne szybę w górę i w dól to wszystko chodzi płynnie.
    Wydaje mi się że regulator nie podaje prądu na silniczek i po naciśnięciu guzika podnoszenia-opuszczania szyb zaraz się rozłancza tak jakby szyba była w maksymalnym położeniu u góry bądź una dole.
    Pozostałe szyby działają sprawnie.
    Już nie mam to tego nerwów, 2 dni już z tym walczę. Bardzo proszę o pomoc

Komentarz

• tomus7
      RS
      • 2010
      • 1896
      • Peugeot

a sprawdziłeś czy wszystkie kabelki podłączyłeś :?:
      ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
      http://www.bunkry.pl/pl/index.html
      a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
      http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
      Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• krencony007
        Classic
        • 2010
        • 2

z kabelkami to raczej filozofii nie ma bo do tego regulatora obok silniczka przychodzi wiązka kabli zakończona dużą wtyczką i druga wtyczka do panelu sterującego. Prąd dochodzi bo jak naciskan guzik podnoszenia-opuszczania szyb to jakiś przekażnik pstyka tyle że nic więcej się nie dzieje.

Komentarz

• oneadasko
          Classic
          • 2012
          • 7

Postanowiłem się podpiąć aby nie zakładać nowego tematu.

Jakieś 2-3 miesiące temu zerwała mi się linka od szyb wiec kupiłem w sklepie motoryzacyjnym mechanizm podnoszenia szyb (jakiś zamiennik) i wymieniłem sobie. Dzisiaj o dziwo zepsuł mi sie ten mechanizm (linka wkręciła sie i zerwała). Teraz moje pytanie:
          Kupować droższy zamiennik czy szukać oryginału na szrotach? Już mam dość rozbierania tych drzwi i nie chciałbym za 3 miesiące znów tego robić :wink:

Komentarz

• petras
            Ambiente
            • 2008
            • 171
            • Octavia I (1U2)
            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

za pierwszym razem jak wymieniałem też kupiłem bylejaki zamiennik...i po roku czasu padło....wtedy zakupiłem zamiennik wirmy Diamond....3 lata śmiga...nie wydaje z siebie niepokojących odgłosów....wiadomo...ori to ori...ale myślę że tego Diamonda mogę polecić

Komentarz

• richi9
              Rider
              • 2011
              • 427

Zamieszczone przez krencony007
              z kabelkami to raczej filozofii nie ma bo do tego regulatora obok silniczka przychodzi wiązka kabli zakończona dużą wtyczką i druga wtyczka do panelu sterującego. Prąd dochodzi bo jak naciskan guzik podnoszenia-opuszczania szyb to jakiś przekażnik pstyka tyle że nic więcej się nie dzieje.
              pokręć mechanimem ręcznie by szybę opuścić rochę. a potem podepnij i włącz ale tylko opuszczanie. jak drgnie to juz jestes w domu. Miałem to z mechanizmem w tylnich drzwiach. problem jest wtym iz mechanizm by pozwolił podnieśc szybe musi ja najpierw opuścić. jeżeli nie podziała to przestaw jeszcze raz linke i próba bezpośrednio z aku tylko spokojnie by nie pourywać mechanizmu.

Komentarz

• Strumyk
                Drive
                • 2010
                • 81

witam
                aby nie klepać nowego tematu podpinam się z zapytaniem dotyczącym zębatki na silniczku podnoszenia szyby elektrycznej mam pytanie czy w/w ZĘBATKA jest częścią wymienną dotyczy OI z 2005r
                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham wypić.

Komentarz

• seba84ldz
                  Classic
                  • 2010
                  • 16

Mechanizm szyby

Witam,

Kupię mechanizm szyby przedniej lewej otwieranej ręcznie do skody octavi I z 2002 roku używany lub zamiennik w dobrej cenie.

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

A to jest dzial gielda czy co ??

Co sie zepsulo. Te plastiki sa do kupienia za kilka zlotych
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• looker
                      RS
                      • 2008
                      • 1886
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

No to teraz ja :-)
                      Zepsuło się to: linka pękła.
                      Pytanie: czy muszę kupić cały mechanizm czy samą linkę i/lub ew. coś innego ?
                      Jak rozebrałem dzisiaj boczek drzwi to czarno widzę naprawę tego "własnymi ręcyma"...
                      Że o zrywaniu wytłumienia nie wspomnę... :evil:
                      Jakieś podpowiedzi, porady ?
                      OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                      SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• Marcin230693
                        Drive
                        • 2012
                        • 66

Ja ostatnio wymieniałem w przednich drzwiach pasażera, robota prościutka a mechanizm kupiłem cały nowy zamiennik za 62zł (bez silniczka). Roboty tyle co silniczek przełożyć i 5 śrubek przykręcić :wink: No nie licząc tego wytłumienia

Komentarz

• Andy90
                          Administrator
                          • 2010
                          • 859
                          • Octavia I (1U2)
                          • AKL 1.6 MPI 101 KM

Ja już wymieniałem obydwa na tyle. robota prosta, ważne by przy odkręcaniu szyba była w górze co by śrubki odkręcić. Nie jest to trudne gdzieś znalazłem nawet poradnik chyba na forum. Ogółem jak kupiłem zamienniki firmy DIAMOND w zeszłym roku tak przez rok jeżdżę i trzyma się. Ważne by nie smarować tych prowadnic żadnym smarem itd :P w przypadku tych zamienników
                          http://forum.octaviaclub.pl/node/2558934
                          https://www.facebook.com/ZielonaOctaviaByAndy/

Komentarz

• looker
                            RS
                            • 2008
                            • 1886
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Oryginał zamówiony (144zł). Skoro to stosunkowo prosta robota to mnie trochę pocieszyliście. Na pierwszy rzut oka wygląda jak czarna magia dla mnie ;-)

Komentarz

• Andy90
                              Administrator
                              • 2010
                              • 859
                              • Octavia I (1U2)
                              • AKL 1.6 MPI 101 KM

przede wszystkim - nic na siłę

Odkręcasz śrubki tak by zdjąć boczek drzwi, odłączasz wszystkie kostki elektryczne które są w jakiś sposób związane z elementami na boczku, ściągasz boczek i sobie go gdzieś odkładasz na bok. A potem najlepiej podnieść szybę tak by dostać się do śrubek od tych trzymadeł szyby. Jak już poluzujesz je to wtedy ten chwytak do szyby troche opuszczasz. A potem odkręcasz śrubki od prowadnic i wyciągasz.
                              Ja jak z tyłu wymieniałem to żeby szyba mi nie opadła to sobie zrobiłem gumowy klin i wsadziłem od góry, dopier jak prowadnica była założona to wtedy zdjąłem klin by dopasować szybę do chwytaka. Jak spokojnie i powoli to zrobisz bez ciśnienia i obczaisz sobie wszystko jak wygląda to nie będziesz miał problemu, z tego co pamiętam jak było z tylnymi to silnik przekładałem dopiero jak wyjąłem prowadnice.

jak bym znalazł fotki jak wymieniałem na tyle to podeśle

ale może być ciężko ze znalezieniem

[ Dodano: Sro 09 Lip, 14 12:17 ]
                              jak byś był z okolic WWA to można by się zgadać ;] to bym spróbował może jakoś pomóc

Komentarz

• BASTIAN001
                                L&K
                                • 2013
                                • 1177
                                • Octavia I (1U2)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ja w zeszłym roku kupiłem zestaw linek (zamiennik) i wymieniłem tylko zerwaną linkę ... Trochę trzeba się namęczyć by ją założyć ale jakoś się udało z pomocą dodatkowych rąk bo w pojedynkę raczej nie ma szans. Zastanawiałem się nad zakupem całego mechanizmu (zamiennik) ale obawiałem się jego krótkiej żywotności dlatego kupiłem tylko linki. Aha dodatkowo musiałem zakupić nowe kółko na które zwijają się linki ponieważ stare zostało pokiereszowane przez zerwaną linkę.
                                Wszystko jak do tej pory ładnie pracuje.

Komentarz

• looker
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 1886
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Dzięki za porady i chęć pomocy. Za daleko mam do Wa-wy...
                                  Myślę, że dam radę. Z tego co widzę to już gorsze rzeczy w aucie robiłem ;-)
                                  Później podzielę się wrażeniami z montażu.

Komentarz

• Marcin230693
                                    Drive
                                    • 2012
                                    • 66

Zamieszczone przez Andy90
                                    Ważne by nie smarować tych prowadnic żadnym smarem itd
                                    Czemu nie ? Ja smarowałem bo piszczały :wink: Żadnych problemów jak narazie przez to nie mam

Komentarz

• Andy90
                                      Administrator
                                      • 2010
                                      • 859
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AKL 1.6 MPI 101 KM

Wiesz co u mnie zanim ja wymieniłem to wcześniej były wymienione w warsztacie :P i to wcale nie pomogło a pogorszyło, głównie dlatego ze o ile tam pamietam to jest to teflonowe czy jakies takie i smar za bardzo oddziałuje ale każdy robi po swojemu. Ja nie smarowałem i dziala

Komentarz

• looker
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 1886
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Wziąłem się dziś żwawo do roboty i... dupa :evil:
                                        Mechanizm wyszedł bez żadnego problemu. Robota stanęła w momencie gdy miałem przełożyć silniczek do nowego. Nie pasował ! Numer części jest inny ale mojego starego numeru już nie robią.
                                        Szybki telefon do sprzedawcy i okazało się, że była jakaś zmiana i chyba wyjdzie na to, że muszę kupić z silniczkiem mimo, że mój jest sprawny... Stary silniczek nie pasuje do nowego mechanizmu mimo, że jest od tego samego modelu i rocznika auta... :evil:
                                        Na zdjęciu zaznaczyłem które otwory do mocowania silniczka nie pasowały.
                                        Czarny mechanizm jest nowy.
                                        Załączone pliki

Komentarz

• Marcin230693
                                          Drive
                                          • 2012
                                          • 66

Jeżeli poza otworami cała reszta pasuje to może wywiercić nowe otwory ? Z tego co wiem silniczek do tanich nie należy (przynajmniej ten przedni).

Komentarz

• looker
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 1886
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Był taki pomysł przez chwilę... Ale na nowe otwory po prostu w 2 miejscach brakuje blachy... Ma ona inny kształt trochę i brakuje ok. 4-5mm na nowy otwór.

Komentarz

• tomus7
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 1896
                                              • Peugeot

looker, z jakiego modelu jest ten podnośnik, przód czy tył, lewy czy prawy?
                                              bo jezeli to jest II to jest coś nie halo :shock:
                                              ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                                              http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                                              a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                                              http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                                              Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• ROBAL_26
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2320
                                                • Octavia I combi (1U5)
                                                • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

looker, to na bank nie jest mechanizm do O1 , weź wpisz numer w google i zobaczysz do czego on jest ,a co do silniczka to nie wiem czy wiesz ale przy ewentualnej wymianie silniczka musisz wymienić wszystkie a kto wie czy nawet ten nowy nie będzie chciał gadać z modułem komfortu ,ja bym go nawet nie montował tylko odesłał.ok
                                                szkoda ze nie zadzwoniłeś jestem praktycznie na miejscu .
                                                Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• looker
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 1886
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

tomus7, lewy przód - Octavia I.
                                                  ROBAL_26, a ja ci mówię, że na bank to był od Octavii I :diabelski_usmiech Nawet po VIN-ie pasował.
                                                  Już zrobiłem dokładne dochodzenie... Są 2 rodzaje mocowań silniczka z różnymi rozstawami śrub. Ja mam ten starszy typ i do niego nie pasują nowo zakupione mechanizmy ori Skody. Właśnie przyszedł kolejny do mnie - zamiennik z Allegro. Tym razem zdaje się, że pasuje bo przyłożyłem na szybko silniczek do niego i otwory są OK. Udało mi się go kupić tylko dlatego, że poprosiłem sprzedającego o zmierzenie rozstawu otworów. Jak mi podał wartości na jakie czekałem to zdecydowałem się na zamówienie. Jutro podejście do montażu jak zdarzę przed wyjazdem na wczasy...

P.S. Nie dzwoniłem bo nic byś nie poradził... Za to mam inną zagadkę dla ciebie jak chcesz się sprawdzić ;-)

Edit:
                                                  Mechanizm założony i działa bez problemu. Nowy zamiennik z Allegro jednak pasował. Człowiek uczy się całe życie...

Komentarz

Pracuję...