Mam problem z ogrzewaniem tylnej szyby.. kupując auto na początku ogrzewanie działało, zarówno tylnej szyby jak i lusterek, z czasem wysiadła lampka od włączonego przycisku podgrzewania szyby i sądziłem ze prawdopodobnie to było przyczyną braku podgrzewania jednak widać ze lusterka na tym mrozie sie grzeją. co więcej gdy zostawię włączony przycisk przy odpaleniu auta widać ze ścieżki na chwilę działają i potem znowu przestają.. Szukałem na forum ale nie pomogły mi żadne posty, macie jakieś pomysły??
cwib, przy odpalaniu rozłączane są wszystkie urządzenia oprócz tych potrzebnych do odpalenia , jeżeli widać że szyba grzeje a lampka się pali to półbiedy bo wizualnie widać kiedy jest włączony a kiedy , natomiast jak są po przerywane nitki to musisz je zlokalizować i możesz sam naprawić lakierem elektroprzewodzącym, popytaj w sklepach motoryzacyjnych, możesz również sprawdzić czy dochodzi napięcie do szyby (miernikiem , słabej mocy żarówką na przewodzie).ok
kurcze panowie ale napisałem ze szyba grzeje przy starcie tzn ze grzeją przez chwilę wszystkie ścieżki ale to tylko przez chwilę, co do przełącznika to nie widać bo jest spalona żarówka ale to nie ma nic do rzeczy bo lusterka podgrzewa cały czas.... Dodam również ze bezpiecznik jest ok. Jeżeli by była przerwana ścieżka to nie podgrzewałoby całej szyby na chwilę tylko nie podgrzewało by jej wcale...
cwib, proponowałbym rozebrać włącznik ogrzewania szyby i sprawdzenie wszystkich styków, no i przy okazji wymienisz sobie diodę. Mi to tyle razy nie działało że masakra.
Scorpiö, rozebrałem juz przełącznik, jednak nie wymieniłem diody bo akurat nie miałem jej przy sobie, ale zapożyczę sobie drugi przełącznik z octavii fatra i zobaczymy czy cos sie zmieni
edit
problem rozwiązany, szyba juz grzeje, problem był z wtyczką przy przełaczniku
dzięki wszystkim za pomoc
Komentarz