[1.4 TSI] Terkotanie na biegu jalowym

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rafi2007
    Drive
    • 2007
    • 71

O1 2.0 8V, dlaczego bierze mi więcej oleju mobil 1 5w50 niż brał lotos synthetic plus 5W40??
    Tego lotosa brał jakby z biegiem czasu coraz mniej, na końcu wychodziło 1litr na 5kkm, myślałem że jak zaleje 5W50 to jeszcze bardziej zmniejszę zużycie, a tu na razie wychodzi że będzie wyższe i to dużo bo po 1 tysiącu jest pół skali na bagnecie...?

Zalać mu 5w30? wycieków brak, delikatnie poci się pokrywa zaworów, ale te 5w30 to chyba trochę za "cienki" do tego silnika?
  • idas
    Elegance
    • 2006
    • 828

Czesc,

Spytam sie takze na forum OCP, bo konstrukcje dosc podobne do VW Golf VI.
    1. Czy ktos wie jakie oznaczenie ma szesciobiegowa, manualna skrzynia biegow montowana z 1.4TSI w Skodzie?
    2. Na forum GVI pojawil sie temat o slyszalnym terkotaniu, ktore wystepuje na biegu jalowym. Zjawisko ustaje po wcisnieciu sprzegla (tzn. juz na wcisnietym sprzegle nie slychac terkotania, a po puszczeniu sprzegla znika*) i jest sporadyczne.
    Cala dyskusja tutaj forum.golf6.pl/problemy-usterki/terkotanie-na-luzie-t397.html
    Jest to lekko slyszalne terkotanie ("smigielko"), ktore dochodzi z komory silnika.
    Jeden z forumowiczow nagral filmik.

Czy ktos zauwazyl cos podobnego w OII z silnikiem 1.4TSI z manualna skrzynia biegow?

* choc czasami trzeba wcisnac i puscic sprzeglo kilka razy, aby wyeliminowac owe dzwieki.
    VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
    VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• bzyq
      Ambiente
      • 2009
      • 129

Posiadam Jette z tym samym silnikiem Aktualnie przebieg 12500km, rok produkcji grudzień 2011, takowych problemów nie zauważyłem, nie słyszałem.
      Po rozkodowaniu VIN wyszło mi takie coś:

Engine code CAXA
      Transmission code NBW
      Axle drive 6S

Wydaję mi się, że "Transmission code" to skrzynia biegów. Taką mam w Jettcie. Jak to wygląda w Skodzie?
      VW Jetta Highline + RNS 510 2011r. 1.4TSI CAXA 122KM

Komentarz

• idas
        Elegance
        • 2006
        • 828

W GVI mamy MCB.
        Ktos moze dac znac jak jest w Skodzie?
        VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
        VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

Pracuję...