[Inne] Układ jezdny

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Indyk
    Classic
    • 2010
    • 9

[Inne] Układ jezdny

oto odpowiedź w sprawie zachowanai gwarancji przy przeglądzie poza ASO:

Szanowny Panie.

Potencjalnie może być z tym problem, co sygnalizowaliśmy w naszej poprzedniej odpowiedzi, mówiącej, że nie jest to zalecana przez nas praktyka.
    W takiej sytuacji podejmuje Pan pewne ryzyko.
    Otóż, jeśli personel autoryzowanego serwisu Landi Renzo, poprzez swoje szeroko rozumiane działania, doprowadziłby do powstania usterek w pojeździe, to te, w myśl „Warunków gwarancji na nowe samochody, oryginalne części zamienne i akcesoria Skoda Auto” nie będą mogły zostać naprawione w ciężar Gwaranta auta.
    Ponadto, musiałby Pan w dwójnasób zadbać o to, aby interwał przeglądów LPG był zbieżny z interwałem przeglądów samego samochodu, które będę realizowane u jednego z naszych Autoryzowanych Partnerów Serwisowych Skoda Auto.
    Prosimy mieć na uwadze, że Producent nie zakłada jakiejkolwiek zwłoki (przekroczenia limitu kilometrów, czy terminu) w realizacji przeglądów.
    Przegląd instalacji LPG LR, zrealizowany u Autoryzowanego Partnera Landi Renzo nie zrywa z definicji gwarancji, tak na instalację gazową, jak i na samochód.

Z wyrazami szacunku,
    Zespół ©koda INFO
  • KriSSo
    Rider
    • 2008
    • 285

[Inne] Układ jezdny

Czołem Koledzy,

Problem dotyczy co prawda Tourana, ale układ jezdny wspólny ze Skodą Octavią, więc może pomożecie/podpowiecie.

Mam problem, który zaczyna już mnie drażnić. Pacjent to Cross Touran 2.0 TDI DSG CFJA. Aktualny przebieg to 14 kkm z groszem. Lecz problem pojawił się już przy 8 kkm, a może i wcześniej, tylko nie zauważyłem, nie wiem, w każdym razie w momencie, gdy założyłem sobie cały NOWY komplet kół zimowych, typowy - taki sam, jak np do Octavii. Zestaw to ALUTEC 6,5 x 16" z ET 45 i opony Dunlop Winter Sport 4D w rozmiarze 205/55/16 z indeksem T i nośnością 91. Wydawało mi się, że na kołach fabrycznych tego nie było.

Opis problemu i co zrobiłem do tej pory:

Nie potrafię znaleźć przyczyny, dlaczego auto ściąga w prawo, ale w zasadzie tylko w trakcie ostrego przyspieszania? Gdy się hamuje, jedzie jednostajnie, lub przyspiesza lecz delikatnie, auto jedzie jak po sznurku. Jak dam gaz w podłogę bez mocnego trzymania kierownicy to auto wjeżdża na chodnik. Jak puszczę gaz lub jadę równo, mogę kierownicy nie trzymać wcale :-). Ot, rebus kurczę.

I teraz tak:

1. Zawieszenie sprawdzone, wszystko sztywne, luzów brak.

2. Fakt, że geometrii nie sprawdzałem, ale wtedy by ściągał niezależnie od pedału gazu.

3. Przerzucałem opony tył na przód, lewą z prawą, no nic nie pomaga.

4. Założyłem nawet inne opony, stare, które zostały mi jeszcze z golfa w tym samym rozmiarze 205/55/16 z indexem V i nośnością 94 XL, bo może zły rodzaj Dunlopów kupiłem (zła nośność) - to samo, bez zmian, czyli ściąga w identyczny sposób. No cudów nie ma, to nie wina opon. Felgi tylko były te same na obu kompletach opon. Może to ich wina? Ale nowe są przecież, koła wyważone, na wyważarce kręciły się ładnie-prosto.

5. Opory toczenia sprawdzone na ścieżce diagnostycznej, hamulce wydają się hamować równo, no istne cuda.

6. Na próbę wrzuciłem całe koła letnie (seryjne 17") i wydaje mi się, że nadal problem występuje, może w mniejszym stopniu, ale jednak.

7. Adaptację czujnika skrętu też zrobiłem - bez zmian.

To sprawia takie wrażenie, jakby jedno koło napędzało mocniej -lewe? Gdzie szukać przyczyny? Mechanizm różnicowy? Przegub? Skrzynia? Przekładnia?

Miałem kiedyś podobny problem w Golfie mk5, ale wystarczyło zamienić opony stronami i już było ok. W tym przypadku to nie działa.

Czy ktoś z Was w Skodzie Octavii, czy Superb spotkał się z czymś takim?

Komentarz

• patryk23
      L&K
      • 2011
      • 1105
      • Octavia II (1Z3)
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Spróbuj coś takiego .... ustawienie we wspomaganiu [44] w adaptacjach chyba na kanale 5 coś odnośnie ściągania przy przyśpieszaniu. Poszperaj na forum jest temat do tego które magle to maja. A nóż pomoże...

Komentarz

Pracuję...