Zamieszczone przez qu_bek
objawy uszkodzonej półosi
Zwiń
X
-
objawy uszkodzonej półosi
Witam,
czy moglby mi ktos napisac jakie sa objawy uszkodzonej, zgietej itp. polosi prawej? Chodzi o to, ze podczas przyspieszania slysze rytmiczne stukanie i trzesie troche autem. Wykluczono przeguby wenetrzne. Ale zastanawiaja sie czy moze to byc polos prawa. Drugie czy mozna jakis czas z tym jezdzic? Dzieki z gory za sugestieAby zawsze dotrzeć do celu...
-
-
na polosi powinien byc tllumik drgan (taka bula) - sprawdz czy sie nie przesunal, czy sie nie obraca itp. swoja droga zeby pogiac polos trzeba sie niezle postarac, ale ze zgieta lub uszkodzona w inny sposob raczej nie warto jezdzic. podnies samochod, zakrec kolem i zobacz co widac.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Przód na kobyłki lub podnośnik drugi bieg i jedziemy w powietrzu zaraz będzie wiadomo czy to wina przegubu...
Tak z innej beczki to nie ma czegoś takiego jak półoś ( oczywiście z punktu widzenia mechaniki technicznej) są pół wałkipółoś poże być jako podpora lub służyć do osadzenia łożysk ... Natomiast wałki przekazują napęd i posiadaja wyróżnik np wielowpusty lub miejsca na klin.
Oczywiście z punktu widzenia mechaniki technicznej, na tomiat ogólnie sie przyjęła nazwa póloś i kazdy wie o co chodzi...
Komentarz
-
-
zewnetrzne powinny glucho stukac przy skreconych kolach. Jelsi na prostych kolach stuka to zapewne bedzie to wewnetrzny. Jak mniemam wewnetrzne przeguby macie homokinetyczne a nie tripoty tak?? Mozna tez pomacac czy sa jakies luzy jak auto bedzie na podnosniku.
Co do tego gumowego tlumika drgan co czasami jest i na przegubie i na polosi to mozna go wywalic. Ja tak zrobilem u siebie w sharanie i zadnej roznicy nie odczulem. Jeszcze jak sie da mozna zamienic albo same przeguby miejscami - lewy z prawym lub tak jak np mam w sharanie ze prawa póloś jest taka sama jak lewa( te same wymiary ,ksztalty i ten sam nr) i sie okazalo ze telepanie ustalo.G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP
Komentarz
-
Komentarz