[01]Po wymianie centralny zamek dziwnie pracuje

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micwide
    Classic
    • 2014
    • 11

Ale czy tu ktoś pytał/pisał o ich sprzęcie?
    Chodzi o sam fakt jak można "położyć" taką fabrykę?
    Fagor ogłosił upadłość, mają ponad miliard euro długów.
    Zatrudniają we wrocku 1350 ludzi

Ponad tysiąc trzystu pracowników wrocławskiej fabryki Fagor Mastercook żyje w niepewności. Dziś mieli się dowiedzieć co dalej z zakładem. W hiszpańskim San Sebastian złożony został wniosek o wszczęcie postępowania upadłościowego spółki.

Wrocławski producent sprzętu AGD, FagorMastercook złożył wniosek o upadłość. Część pracowników od 4 tygodni jest na przymusowych, płatnych urlopach. To efekt problemów finansowych hiszpańskiego koncernu Fagor.

Wrocławska fabryka Fagor Mastercook wstrzymała produkcję. To jeden z największych pracodawców we Wrocławiu. Pół tysiąca osób było zmuszonych pójść na przymusowy urlop.
  • netpro
    Drive
    • 2013
    • 96

Po wymianie zamków z przodu, lewy dziwnie zaczął pracować. Jak otwieram z pilota to pozostałe 3 sie otwierają, a kierowcy wyskakuje jakby do połowy (rygiel), musze drugi raz nacisnąc otwieranie, zeby sie otworzył i wyskoczył w całości. Z kluczyka i wnętrza samochodu (przycikiem otwórz/zamknij) działa dobrze. Zamyka sie ok.

Coś źle poskładałem, coś trzeba wyregulować, czy o co chodzi?
    O1 Black Edition

Komentarz

• Krzycho-63
      Rider
      • 2007
      • 628
      • Superb II (3T4)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez netpro
      Po wymianie zamków z przodu, lewy dziwnie zaczął pracować.
      Może napisz na jakie zamki wymieniłeś.Jeżeli zamienniki to różnie bywa.
      Skoda Superb II Ambition
      2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• netpro
        Drive
        • 2013
        • 96

Zamienniki, ni epamietam firmy, ale jakies czeskie chyba.

Możliwe, ze nieposmarowanie ich smarem i umycie auta w mróz powoduje takie zachowanie?

Tak kombinuje, że może przymarza, choć bez sensu, bo z kluczyka i z kabiny otwiera normalnie.

Dodatkowo zauważyłem że jak otwieram z kluczyka i ze środka to otwiera się na raz, a jak z pilota to jakby na dwa razy, są dwa pyknięcia siłownika i chyba dotyczy to wszystkich zamków, coś jakby odryglowanie i później wysuniecie "cycka" do góry.

Działanie zamka jest takie samo z klucza jak z pilota? Jeżeli tak to nie powinno być dla niego różnicy, a jednak jest.

Zamówiłem biały smar niezastygający i jutro rozbiorę jeszcze raz drzwi i kuknę, może coś obciera, ma opory itp.

Edit

tak sobie przypominam, ze przez poskładaniem drzwi sprawdzałem działanie i otwierało się normalnie, na raz.

edit 2
        poczytałem trochę i już wiem, ze z pilota zamyka i rygluje, stad "podwójna" praca zamka, a ze środka i kluczyka tylko zamyka, bez ryglowania.

Czyli w moim przypadku po otwarciu z pilota odryglowuje, ale nie otwiera drzwi kierowcy.
        O1 Black Edition

Komentarz

• Grisza
          Drive
          • 2008
          • 71

netpro - ja też mam podobnie.
          Po wymianie zamka (u mnie lewy tył), w zimie i tylko w zimie trzeba go otwierać centralnym drugi raz, bo za pierwszym się nie odblokowuje.

Może to kwestia elektryki, albo mechanicznie są większe opory :? .
          Może ktoś z Was to "rozkminił" już?

Komentarz

• netpro
            Drive
            • 2013
            • 96

No właśnie, bo robiłem w ciepłej hali i działało, wyjechałem, umyłem auto i się zaczęło i teraz nie wiadomo co jest powodem.

Z tego można wyjąc kilka wniosków:
            - przymarza coś w mechanizmie (nie smarowałem niczego)
            - plastikowe mechanizmy wewnątrz się kurczą na mrozie

Ale dlaczego potrafi otworzyć i zamknąć z klucza i z kabiny?

Zamówiłem dobry, sprawdzony smar Wurth'a, ale też napisałem niedawno do sprzedawcy, że zamek nie bangla jak powinien i teraz mam zonka, czy jutro rozebrać i nasmarować mechanizmy, ale wtedy nie oddam na gwarancji, bo pewnie będzie marudził, że smarowane. Inna opcja, to jutro go demontuje, zmieniam mikrostyki w starym i odsyłam ten na gwarancji. Generalnie zgłupiałem.

Też kupowałeś ten czeski zamiennik?
            O1 Black Edition

Komentarz

• Grisza
              Drive
              • 2008
              • 71

Niestety ja tego nie kupowałem , zrobił to mechanik.
              To zamiennik, ale jakiego pochodzenia nie wiem, nówka sztuka :wink: .

Komentarz

• ROBAL_26
                RS
                • 2010
                • 2326
                • Octavia I combi (1U5)
                • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

netpro, rozbierz stary zamek i popraw w nim luty w miejscu lutowania wtyczki do płytki zamka, to zapewne będzie pewnie główny problem z twoim zamkiem, ja wymianę stawiam zawsze w ostateczności.ok

pozdro
                Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• netpro
                  Drive
                  • 2013
                  • 96

dzisiaj, pogoda taka sama, czyli mróz, a zamek zaczał śmigac jak należy.

Może sie wystraszył, że na gwarancji poleci? :diabelski_usmiech

A poważnie, to kilkanaście razy poleciałem zamknij/otwórz z pilota, a później w czasie jazdy przyciskiem w kabinie sobie pykałem przez kila minut. Od tej pory otwiera na raz. Ciekawe jak będzie rano, jak też na raz to chyba się "wyrobił", albo odpuściło mu coś co go trzymało.

Nie zmienia to jednak faktu, że czytając historie ludzi o zamkach i module komfortu, kupiłem biały smar i psikacz do konserwacji styków, zaglądnę tam jeszcze raz, przesmaruje i zabezpieczę wsio.

[ Dodano: Czw 31 Sty, 13 00:01 ]
                  Myślałem, że idzie ku lepszemu, ale jak było -20 to w ogóle się nie otworzył i wsiadałem prawymi. W międzyczasie wymieniłem mikrostyk w swoim starym, a ten nowy odesłałem na gwarancji.

Zastanawiam się, czy psikajac ruchome elementy smarem (z zewnątrz, nie rozbierałem zamka) czy nie powiedzą, że tracę gwarancję (wg mnie bez sensu, ale...)
                  O1 Black Edition

Komentarz

Pracuję...