Octavia 2.0 AZJ olej !

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gladki
    Classic
    • 2010
    • 16

Octavia 2.0 AZJ olej !

Zamieszczone przez Tony065
    grzesk, w to ich gdybanie nie można wierzyć, bo stronę dalej jest wielka bzdura. Opisane są dwa SUV-y z różnych kategorii wagowych. Jeden ma być konkurentem dla m.in. ix35, drugi dla Sportage, toż to są technicznie/gabarytowo itd te same auta, więc jakie to porównanie :?: nie kombinuj, kupuj Rapida
    Nie kombinuje, Fabii nie miałem już w planach kupować, gdyż potrzebuje trochę większe auto.
    Chodzi mi tylko o wcześniejsze informacje jakie pojawiały się na temat Fabii a tu wczorajsza gazeta puszcza informacje całkowicie inne oznaczające, że poza wyglądam praktycznie nic się w aucie nie zmieni.
    Co do zdjęcia to może to być jeszcze wizja autora tekstu. Jeszcze nie wiadomo jak ma wyglądać ostatecznie auto
  • mateo15
    Ambiente
    • 2009
    • 132

Octavia 2.0 AZJ olej !

Witam, mam taki problemik ze swoja octavia 2.0 AZJ + LPG 145tys przebiegu.
    Na około 1000km bierze mi jakies 0,4l oleju, wyczytałem w instrukcji pojazdu ze ten typ tak ma. Ale czy napewno tak ma być? Wychodzi na to że nie musze praktycznie zmieniać oleju tylko dolewać i zmieniać filtr. Dodam że samochód nie kopci, płyn chłodniczy OK. Jeżdze na oleju CASTROL SLX 5W-30 LongLife III. Bardzo proszę o pomoc.

Komentarz

• hunter12
      Drive
      • 2013
      • 78

Te silniki tak biorą olej, u siebie mam podobnie.
      http://otomoto.pl/skoda-octavia-C30101117.html

Komentarz

• mateo15
        Ambiente
        • 2009
        • 132

A jaki olej wlewasz? dolewałes jakiś "magicznych specyfików" typu "dynamizer"?

Komentarz

• mariush19
          Rider
          • 2009
          • 634
          • Octavia III (5E3)
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Nie wlewaj żadnych specyfików do silnika! Jesteś pierwszym właścicielem? te 145 to faktyczny przebieg? spróbuj na początek oleju o lepkości W40, lub 5W50 ale przy takim spożyciu może nic nie pomóc. U mnie na oleju 10W40 bierze 1litr na 5 tys km, ale już przechodzę na olej 5W40.

Komentarz

• ahmed799
            RS
            • 2009
            • 6871
            • Ford

mateo15, moja ocia ma 352 kkm przebiegu i oleju dolewam 0,6 l na 15 kkm. Spróbuj z innymi olejami jak piszą chłopaki wyżej. Na początek może Valvoline Max Life 10w/40

филип
            Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• mateo15
              Ambiente
              • 2009
              • 132

Jestem 2gim właścicielem, powiem tak po z użyciu auta sadze ze jest on wiarygodny, miałem wszystkie papiery z wymian jak i serwisu instalacji LPG. W instrukcji polskiej jest napisane ze bierze 0,5l na 1000, a w niemieckiej 1l na 1000km (troszke dziwne). A olej dobrany z katalogu pod konkretny model.

A wiec po prześledzeniu kilku innych for jestem mądrzejsze o nowe informacje
              A więc czy to skoda czy audi w tych silnikach felerne były pierścienie, głownie zgarniający który przepuszczał. Jedynym wyjściem jest zmiana pierścieni na "lepsze" bo te seryjnie nie były takie idealne, stąd podana przez producenta w instrukcji możliwość spalania oleju 1l/1000km.
              Ja narazie doleje oleju 5w40 Castrol i zaobserwuje. Nie mam zamiaru robić "kapy" silnika, kosz takiej operacji mniej wiecej ok 1300-1500zł (informacje z innego forum).
              Jeśli ma ktoś jakies inne pomysły prosze pisać, bede testował, a moze przyda sie to komus innemu.

Komentarz

• mariush19
                Rider
                • 2009
                • 634
                • Octavia III (5E3)
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Nie dolewaj, tylko wymień całość od razu na 5W40, najlepiej poprzedź to dobrą płukanką, i wtedy zaobserwujesz, dolewając litr, możesz mieć mizerne efekty, bo w niewielkim stopniu zmienisz lepkość tego oleju co masz juz w silniku

Komentarz

• Si_Fu
                  Classic
                  • 2009
                  • 24

Witam
                  Jeżeli chodzi o spalanie oleju w tych silnikach to się zgadzam sam dolewam ok 1litra na 5-7tkm. Aby pozbyć się tego problemu trzeba zrobić mały remoncik silnika. Kolega ma taki silnik w Borze i po wymianie pierścieni i uszczelaniaczy zaworowych silnik nie bierze nawet kropelki oleju. Koszt remontu to ok 6 - 7 stówke.
                  Pozdrawiam

Komentarz

• Dig Dug
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 1306
                    • Seat

Ja jak miałem Octe 2.0 przeszedłem na tani olej Lotos i dolewałem co jakiś czas. Ale fakt wkur .... jest to branie oleju.
                    Była O1 jest F2.

Komentarz

• mateo15
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 132

Ja remontu nie będę robił... po prostu będę dolewał jak będzie trzeba, gdyby rzeczywiście było coś uszkodzone to bym się skusił, ale jeśli jest to "normalka" to niech tak zostanie... Jedynie pozostaje spokojna jazda Tak jak radzi producent

Komentarz

• utek
                        Elegance
                        • 2007
                        • 867
                        • Superb II combi (3T5)
                        • APK 2.0 MPI 115 KM

Ja tylko napiszę, że Lotosa 10W40 bierze mniej niż Mobila 10W40.

Komentarz

• sew1981
                          RS
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2009
                          • 10917
                          • Fiat

spindolili to fabrycznie i tyle, więc to jakieś tam "uszkodzenie" jest. jak można w ogóle w instrukcji pisać że 1l/1000 km trzeba lać...makabra. Licząc koszta oleju nawet, to wychodzi, że 100 km kosztuje Cię minimum te 1 zł więcej w takim wypadku przy najtańszym oleju. Więc za oliwę dodatkowo spaloną dopłacasz minumum te 150 zł co wymiany (15 tkm), plus oczywiście normalny koszt wymiany...co za padaka :evil:

Komentarz

• mateo15
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 132

sew1981, no masz racje w pewnym sensie jest to jakies tam uszkodzenie ze strony fabryki, mi chodziło że nie jest to uszkodzenie powstałe w wyniku złej eksploatacji.

Jeszcze jedno panowie, jakbyście mogli napisać jakimi olejami wy zalewacie swoje 2.0 i ile wam tego pali?

Komentarz

• zsolpyw
                              Elegance
                              • 2012
                              • 897

Ja zalalem ostatnio Motul specific 5w40. Po przebiegu 9k wzial srednio 0,27l/1000km. Wczesniej mialem Castrol Magnetec 10w40, bral troche mniej ok 0,2l.

Nastepny w kolejce jest Millers Trident 5w40 poprzedzony super extra plukanka BG.
                              1000km przed wymiana zaleje srodek Liqui moli regenerujacy uszczelienia, zauwazylem nieiwielki wyciek od dolu.
                              Lubie experymentowac, wiec zobaczymy 8)
                              Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• mariush19
                                Rider
                                • 2009
                                • 634
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

zsolpyw, Na tym Motulu robi się masełko w odmie?

Komentarz

• Bartek.K
                                  Rider
                                  • 2012
                                  • 396

W każdej 2,0 jest masłełko pod odma :szeroki_usmiech
                                  Nie ma rzeczy niemożliwych,są tylko trudne do wykonania.

Komentarz

Pracuję...