Witam.
Pacjent to O1, 1999, L&K. Fabrycznie drzwi pasażera nie mają zamka, tylko zaślepkę koło klamki. Chciałbym dołożyć im zamek na klucz. Nie musi być powiązany z centralnym ani pilotem, o ile ma to jakieś znaczenie.
Ma ktoś z Was jakieś rozeznanie w tej kwestii? Czy to jest na tyle skomplikowana sprawa, że lepiej odpuścić, czy raczej banał?
Pytam dlatego, że padł mi ostatnio zamek w drzwiach kierowcy na mrozie, mam poprzecieraną wiązkę (do wymiany) a włażenie do auta przez bagażnik to średnio wygodne jest
Przy okazji - jaki jest numer katalogowy wiązki drzwi kierowcy? Czy jakaś uprzejma dusza dysponująca katalogiem zechciałaby się podzielić tą informacją? Znalazłem kilka używek, ale już ze zdjęcia widzę, że nie będzie pasować.
lepiej sobie odpuść bo to wymiana zamka tak by wkładka weszła z zamkiem i nie wiem czy mocowanie będzie takie same do drzwi
lepiej podjedź do fachmanów od zamków i niech tobie cały komplet wkładek zamka wyjmą i przeczyszczą z konserwacją taniej wyjdzie bez jakiejkolwiek kombinacji ogólnie to właśnie w zimie wychodzi kondycja zamka jak ktoś tylko z pilota otwiera jak to mówią nieużywane się psuje
Zamek otwieram kluczem, nie pilotem. Rozsypały mi się dwa z trzech pierścieni (nie wiem jak się to fachowo nazywa) i pękła tulejka w bębenku, wskutek czego nie dało się auta zamknąć 500km od domu...
Całość naprawiłem, ale wolę jakieś zapasowe opcje, bo mówiąc szczerze jak rozebrałem drzwi to się mocno zdziwiłem. Nie znam innego auta, w którym elektryka i zamki są równie dziadowsko rozwiązane. Się niemieccy geniusze nie popisali.
W najuboższych wersjach są zamki po stronie pasażera, bo tam często nie dawali pilota do centralnego fabrycznie. Wymiana wkładki jest banalna w przypadku O2. W O1 zapewne też. Poza tym jest fabryczne miejsce przeznaczone na wkładkę. Po trzecie można na allegro kupić cały komplet łącznie z główkami scyzoryków, stacyjką, wkładką do korka paliwa za 300. Sam kupowałem, trzeba poszukać. Cały czas mówię o O2, ale myślę że do O1 jest dokładnie tak samo.
Witam przeszukałem kilkanaście stron na forum i oczywiście dokumenty + szukaj ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi jak w temacie wyjąć wkładkę zamka w przednich drzwiach z lewej i prawej strony. Problem polega na tym że jest centralny i poprzedni właściciel lał na to żeby od czasu do czasu wsa...
Komentarz