Wymiana tulejek w rozruszniku TDI 90km

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gavron04
    Classic
    • 2013
    • 3

Witam.
    Mógłbym prosić o rozkodowanie TMBKL21U038667136. Historia pojazdu,przebieg-to mnie interesuje.
    Pozdrawiam.
    Kamil.
  • pako198
    Classic
    • 2012
    • 5

Witam.
    Moim problemem jest ciężko pracujący rozrusznik, a podczas mrozow to ledwo kręci przy czym wymieniłem już akumulator. Mechanik twierdzi że tulejki ale mój najbliższy zakład nie czynny więc sam się biorę za wymianę.
    Bardzo proszę więc szanownych kolegów o pomoc, jak zacząć aby czegoś nie uszkodzić. Naprawiałem rozruszniki od 126 p i poloneza :lol: , ale w tym modelu zdjęcie przekładni planetarnej może powodować drobne problemy szczególnie dla niedoświadczonych Bardzo dziękuję za pomoc.

Komentarz

• MarekMaly
      Classic
      • 2013
      • 8

Witam
      Problem poruszyłem http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=65873
      W chwili obecnej jestem już po wymianie elementów rozrusznika.
      Zabezpieczenie z osi można zdjąć poprzez zbicie podkładki zabezpieczającej
      Początkowe próby były za słabe. Zbicie podkładki można wykonać cienkościenną rurką o średnicy dopasowanej do tulei zębatki sprzęgającej (luźno po ściance) i energiczne uderzenie. Żeby nie uszkodzić plastikowych elementów przekładni należy oprzeć elementy stalowe (w moim przypadku była to "duża" nakrętka)
      W najbliższym czasie prześlę zdjęcia z poszczególnych etapów wymiany
      Marek

Komentarz

• pako198
        Classic
        • 2012
        • 5

Bardzo dziękuję za pomoc. To rzeczywiście bardzo pomocna wskazówka. Wcześniej myślałem że tam jest zeger. Czekam na fotorelację. pozdrawiam

Komentarz

• MarekMaly
          Classic
          • 2013
          • 8

Plik z serią zdjęć na 0,6 MB i brak możliwości żeby go tu umieścić.
          Proszę pisać na emaila to wyślę.
          Ale jeżeli komuś się spieszy to w dziale "instrukcje" jest na moim chomiku http://chomikuj.pl/MarekMaly plik o nazwie "rozrusznik.pdf" lub rozrusznik.jpg". Wiem, że jest to problem ale tylko tak mogę to udostępnić. Jeżeli ktoś zna inny sposób to podajcie receptę.
          Marek

Komentarz

Pracuję...