Pytanie o pisk pod maska

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • macintosh
    Classic
    • 2014
    • 14

Pytanie o pisk pod maska

Dylemat jak dylemat w moim mieście koszt z robocizną około 100 zł , sam beztalencie chce zgrać z wymianą jak olej zmieniam, żeby dwa razy urlopu nie braćwypada na marzec więc od 3 do 5 tyś zrobię tankuję tylko na Orlenie.

Mam pytanie przełączacie na benzynę w okresie zimowym przy gaszeniu (instalacja Landi)
  • lukas25w
    Rider
    • 2012
    • 653

Pytanie o pisk pod maska

Mam takie pytanie odnośnie swojej Octavii otuż nie dawno zauważyłem że po uruchomieniu silnika bo maską słychać piszczenie lub świerszczenie delikatne ale gdy już silnik się rozgrzeje do pewnej temperatury to ucicha i jest spokuj. Proszę o odpowiedz

Komentarz

• bzikoo2
      Classic
      • 2012
      • 32

sprawdz czy to przypadkiem nie pasek od alternatora . zdejmij go i odpal na chwile gdy szumu nie będzie wiadomo gdzie szukać :P

Komentarz

• lukas25w
        Rider
        • 2012
        • 653

Czyli chodzi o pasek klinowy :diabelski_usmiech jeżeli ię mylę popraw

Komentarz

• alxxx
          RS
          • 2010
          • 1823
          • Octavia I (1U2)
          • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

lukas25w, zapewne pasek wielorowkowy (jak piszecie) albo sprzęgło alternatora. Ale to tylko zapewne..
          VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
          Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• bzikoo2
            Classic
            • 2012
            • 32

sprzęgiełko to raczej by szarpało paskiem ale w 1.6 chyba go nawet niema , ale zacznij od tego :P

Komentarz

• lukas25w
              Rider
              • 2012
              • 653

No niby pasek klinowy nigdy nie był wymieniany autko 2000r przebieg 136tys km :diabelski_usmiech

Komentarz

• dontak
                Rider
                • 2008
                • 586
                • Octavia III combi (5E5)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zdejmij pasek wielorowkowy tak jak piszą koledzy i sprawdź. Jeżeli nadal będzie słychać dźwięk to może być rozrząd lub pompa wody albo pompa oleju. Ostatnio to przerabiałem i okazało się że to pompa oleju. Im wyższa temperatura silnika tym ciszej piszczy.
                OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• lukas25w
                  Rider
                  • 2012
                  • 653

Pasek był ponad rok temu wraz z pompą wodą wymieniany 120tys km
                  Dobrze jest to pokazane tym mam się kierować http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Octavia/131

[ Dodano: Sob 23 Lut, 13 19:50 ]
                  Wracając do tematu to to delikatne piszczenie pod machą pojawia się w mrożne dni bo gdy dziś wyszedlem przed blok i poszedlem odpalic mobilka to bylo ok.12:00 bylo ok +0,5C to byla cisza tylko slychac bylo dzwiek silnika i nic poza tym

Komentarz

Pracuję...