co to jest te elektryczne ogrzewanie i jak sie to włącza może ma jakiś kod wyposażenia?
Zablokowane drzwi kierowcy
Zwiń
X
-
Zablokowane drzwi kierowcy
Witam, chociaż powinienem zacząć inaczej
Pomocy zablokował się zamek w dziwach kierowcy i nie mogę go za nic w świecie otworzyć.
Problem wygląda następująco: kilka dni temu wysiadając i normalnie zamykając drzwi kierowcy nie zamknęły się normalnie tak jak zwykle, okazało się że zapadka zamka nie zaskoczyła, ale za drugim razem zamknęło się OK. Centralny zamknął dzyndzelki spadły na dół, wszystko OK. Przy otwieraniu centralny otworzył jak zwykle bez jakichś problemów ale klamka od zewnątrz nie dała radę otworzyć drzwi. Od środka też się nie dało otworzyć klamką (klamka inaczej się ruszała niż zwykle tak jakby miała jakiś luza przy mocniejszym naciągnięciu inny niż zwykle opór.
No cóż wsiadłem przez drzwi pasażera i do domu wio. Na drugi dzień po postoju w garażu myślałem, że się rozmrozi, ale to nie było zamarznięcie, bo w garażu było około 10stopni i nie naprawiło się samo, he. Poczytałem na forach o naprawie tego typu uszkodzeń poprzez poluzowanie napiętej linki klamki i cięgna – nic nie dało, sposobach na pukanie w drzwi poniżej klamki i i metodach na pstryka – nic nie dało, otwieraniu na przemian od wewnątrz od zewnątrz , kluczykiem i dzyndzelkiem - nic nie dało.Zrobiłem chyba z 1000 prób, sąsiedzi zaczęli się na mnie dziwnie patrzeć jak z uporem maniaka szarpię za klamkę, nawet któryś powiedział mi, że najpierw trzeba nacisnąć taki guzik na pilocie a potem otwierać, wiele nie brakowało a dostał by kujawiaczka. :twisted:
Problem prawdopodobnie tkwi w kasetce zamka w tym miejscu gdzie są te zapadki i rygielki, ale jak się do tego dostać nie wiem, gdyby były drzwi otwarte to proste, wykręcić zamek, ale niestety są zamknięte. A może jest jakiś inny patent żeby otworzyć tak zamknięte drzwi.
Proszę o pomoc bo jeżdżenie autobusem to ból.
-
-
Jak zdemontujesz tylne drzwi masz dostęp pod gumką do śruby pozwalającej wyciągnąć bębenek zamka.
Demontaż tylnych drzwi to 5 minut (trochę więcej czasu zajmuje montaż bo trzeba wyregulować).
Zdejmij gumę między drzwiami a słupkiem tam jest wtyczka potem odkręć śruby mocujące zawiasy do karoserii i drzwi na bok.
Masz dostęp do bocznego panelu gdzie jest otwór do wykręcenia śruby od wkładki od zamka.
Gdyby potrzeba to tapicerkę od środka też można zdemontować nie psując jej. trochę trzeba się nagimnastykować, przerabiałem ten sam problem, ale w drzwiach pasażera.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
Nowy dzień niesie nowe dobre wieści
Udało się otworzyć bez gumówki, :diabelski_usmiech :ideia: :yay: :yay: :yay: wczoraj rozebrałem stary zamek który ocalał cudem od wywalenia z piwnicy i znalazłem sposób na otworzenie rygielka przez otwór śruby mocującej zamek do drzwi. Dało się, jak i co opiszę po niedzieli dodam zdjęcia dla potomnych .
Mówiąc nawiasemZamieszczone przez kecajPolnyzboj, zdemontuj tapicerkę od środka. Wszystkie śruby odkręcisz.
Komentarz
-
-
jak możesz to wrzuć zdjęcia i opisz dokładnie jak to zrobić bo mam ten sam problem po naprawie urwanej linki;// i ludzie patrzą sie na mnie jak na debila jak wsiadam od strony pasażera :shock:
[ Dodano: Nie 03 Mar, 13 12:12 ]
i czy da się to naprawić nie wymieniając zamka??
:klnie: :klnie:
Komentarz
-
Komentarz