[O1] Problem z uszczelka drzwi (szumy)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zurawik
    Drive
    • 2013
    • 81

Zamieszczone przez primanus
    LazerWay V 0W-30 też polecacie przy moim 1,8 TSI CDAA i raczej nie-wyścigowej jeździe, czy jednak nie?
    jednak nie... Ja bym wybrał LazerWay LL 5W30 (przechodzi 650h test VW) ewentualnie kupiłbym Neste Oil 0W40 http://allegro.pl/neste-city-pro-0w2...805336045.html lub Motul 0W40 .. może ew coś "innego" - w każdym przypadku zmiana oleju w przedziale 12-15 tys km lub raz w roku, w zależności co nastąpi wcześniej. Oczywiście olej zgodny ze specyfikacją VW 502.00 lub VW 504.00.
  • zsolpyw
    Elegance
    • 2012
    • 897

Cze

Towarzyszy mi denerwujacy szum z tylnych drzwi.
    Zrobilem porzadne wygluszenie boczka, podkleilem tylna szybke.

Pozostaje uszczelka drzwi.
    Guma uszczelki jest w syanie dobrym, elastyczna, bez uszkodzen.
    Natomiast w czesci pionowej od strony zawiasow jest przyplaszczona i to splaszczenie wychylone jest na zewnatrz w strone zawiasow.

Robilem test wazelinowy, okazuje sie ze uszczelka ma kontakt z drzwiami na szerokosci 50%. Ale drzwi ja dociskaja, widac przy zamykaniu jest dociskana.

Prosze o odp na pare pytan:
    - czy nowa uszczelka ma przekroj idealnie kolowy ? u mnie wszystkie sa przyplaszczone.

- odgiecie uszczelki przy zawiasach na zewnatrz - czy w starszym aucie jest to normalne ? jest mozliwosc ze drzwi sa za mocno docisniete i deformuja uszczelke, czy we wszystkich autach uszczelka sie tak odgina ?

- jak sie demontuje uszczelke ? jest klejona czy jakos wcisnieta w rowek ?

Thx :lol:
    Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• K_Popiel
      Rider
      • 2010
      • 608

Uszczelka jest wciskana, tak się składa że mam jedną nową oryginalną uszczelkę drzwi tylnych do O1, miałem wymieniać dwie ale jedna okazała się w dobrym stanie i nie było potrzeby.
      // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
      ------------------------------------------------------

Komentarz

• zsolpyw
        Elegance
        • 2012
        • 897

U mnie uszczelka okazuje sie ze jest klejona z taka plastikowa tasma, ktora zachodzi na plastiki mocowania sufitu, nadkoli ...
        Jesli kupie uszczelke to wychodzi nato ze musze ja czyms skleic z ta tasma :?

Czy jest mozliwosc zamontowania drugiej uszczelki, na drzwi ? aby sie nie brudzil prog, nadkole ?

[ Dodano: Sro 06 Mar, 13 07:29 ]
        zdjalem uszczelke, przekrecilem ja tak by to splaszczenie kolo zawiasow znalazlo sie po przeciwniej stronie.
        no i jest problem bo ta tasma do ktorej jest uszczelka przyklejona oryginalnie jest uksztaltowana w zaleznosci z jaka powierzchnia sia styka i teraz np., wzdluz sufitu zupelnie udstaje, kolo slupka jest pofaldowana .. do dÓpy.

Nie wiem czy sprobowac oderwac od niej uszczelke i czyms ponownie skleic po przekreceniu. Tylko czym skleic :?

Jeżdżę w blasku

Komentarz

• staszek1
          Classic
          • 2013
          • 15

W sprzedazy jest sama uszczelka. taka tasma chyba tylko w ASO..

Komentarz

• Cyfer
            Drive
            • 2013
            • 91

ja wyregulowalem drzwi, srubami + zamkiem (ten element ktory zamek lapie odkrecilem i przesunąłem) zeby bardziej dociskalo...
            O2 2006, 1.9 TDI BXE 105km teraz Superb I

Komentarz

• zsolpyw
              Elegance
              • 2012
              • 897

U mnie trzebaby docisnac od strony zawiasow, chyba jest to nieregulowane w octavi ...

Wrzucam fotki tej tasmy nieszczesnej....... jak ja pozaginac ??? jest zntergowana z uszczelka, kupujac uszczelke chyba jest przyklejona do tej tasmy ??? no i trzeba tasme jakos dopasowac, tylko jak ???
              Załączone pliki

Jeżdżę w blasku

Komentarz

Pracuję...