witam serdecznie ostatnio po dluższej jeździć zapalił się check. Skutkiem była wizyta u mechanika i informacja "padnięta sonda przed katem".Mam pytanko czy występuje coś dobrego w zamienniku ?? Dzwoniłem po serwisach lecz ceny oryginału oscylują w granicach 800zł. Możecie polecić coś co napewno będzie działało i nie zesra się po paru dniach jazdy. Z góry dziękuję
jutro będę dokłądnie wiedział bo byłem dzisiaj na szybko na podnośniku i sprawdził ze sonda nie pracuje i było coś z za bogatą mieszanką czy ubogą ciężko mi to sobie przypomnieć
jak miłes bład z bogatej lub ubogiej mieszanki to nie jest to uszkodzona sonada . a pozatym jest to sonda tak jak to robert napisał szerokopasmowa inaczej zwana pradowa i ona nie zmienia napiecia jak sonda waskopasmowa tylko ma stałe napiecie 1,5 v . podaj kod błedu to bedzie łatwiej a do tego silnika nie zakłada sie zamieników anie przepływki ani sody musi byc tylko BOSCH .sonda kosztuje ok 500 pln
jeżeli chodzi o sonde dzwoniłem do kolegi do intercarsu sonda na 5 przewodów BOSCH jak dla mnie kosztowała by 330zł ale nie mam pojęcia nawet czy jest to jakaś uniwersalna sonda czy dedykowana akurat pod ten silnik
Przyczyną "błedu ubogiej mieszanki" może być tez przepływomierz - tak było u mnie w octavii jeszcze. Wszyscy stawiali na sondę która dzielnie wskazywała dobrze i rozkładali ręce. Okazało się że przepływka oszukiwała.
OK. zacznijmy od tego że Octavia poszła na komputer i wskazała 2 błędy :
1. sonda- potrzebowała programowania więc to jest ogarnięte.
2. podciśnienie dolotu nieszczelność oraz do sprawdzenia przepływka i dlatego wywala checka. w przyszłym tygodniu dopiero będzie sprawdzone.
A jak to w samochodach bywa wysrał się alternator a mianowicie łożysko i słychać je więć alternator do regeneracji i szukanie nieszczelności. to na tyle moich problemów dziękuję za pomoc
Komentarz