Skrzynia biegów - oderwane mocowanie dekielka regulacji wybi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mateuszSBE
    Classic
    • 2015
    • 10

wyżaliłem się, idę topić juniora apa
    Ale wrócę jeszcze
  • Pixon
    Rider
    • 2013
    • 541
    • Fabia (NJ3)

Witam Wszystkich,

Nadszedł ten czas, ze człowiek dorasta do kupna swojego pierwszego auta. Chciałbym żeby była to Octavia kombi. Znalazłem taką jedną w Sieradzu. Egzemplarz ładny, za "rozsądne" pieniądze.

Samochód oglądałem przez ostatnie dwa dni, miałem wcześniej przygotowaną "check listę" pytań i przede wszystkim co trzeba sprawdzić. Pojechałem również z mechanikiem i razem prześwietliliśmy auto. Wypadło dobrze, jednak znaleźliśmy w nim poważną (tak mi się wydaję) wadę. Załączam do posta zdjęcie z pokazanym elementem. Wydaje mi się, że jest to jakiś właz inspekcyjny, ew. do spuszczania oleju ze skrzyni biegów lub do regulacji wodzików w skrzyni biegów. Jestem pewien że wy zidentyfikujecie to bez problemu.

Problem - trzyma się on na jednej śrubie, ponieważ druga została wyrwana razem z częścią gniazda. Niestety mam tylko filmik tego postaram się go gdzieś umieścić, żebyście mogli sobie to zobaczyć. Moje pytanie czy da radę to naprawić w jakiś sposób, żeby nie wyciekał z tego olej bez oczywiście wymiany skrzyni na inną?
    Sprzedawca powiedział że można tutaj wspawać element, rozwiercić go i nagwintować. Ja pomyślałem sobie o jakimś silikonie, żeby ewentualnie tam wypełnić to i niech się trzyma na jednej śrubie szczególnie że tam chyba dużych obciążeń nie ma. Ew. jeszcze myślałem o jakimś kleju do połączeń metalowych.

Pomóżcie bo sam nie wiem czy brać to auto, czy nie. Właściwie to to taka jedna wada tego egzemplarza. Reszta wygląda ok.

P.S zdjęcie zapożyczyłem sobie z tematu kolegi o wycieku oleju na połączeniu skrzynie biegów z silnikiem? Ja postaram się wrzucić link do filmu

edit Tak jak obiecałem wklejam link do filmu. Od 22s. widać o co chodzi
    W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

[ Dodano: Pon 08 Kwi, 13 11:59 ]
    No to znalazłem, zgodnie z tym tematem i zdaniem jednego z kolegów. Ten dekielek służy do regulacji ustalacza wybieraka skrzyni biegów.

źródło:

Post nr. 2

Wróćmy teraz do mojego pytania, pchać się w to liczyć że da się to naprawić tanim kosztem, czy jednak odpuścić temat.
    Załączone pliki
    Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

Pracuję...