[O1] Octavia 1,9 TDI praca na 3 cylindrach, kopci na niebies
Przeciągnąłem na 'trójce' przy wyprzedzaniu do 120km/h , odpuściłem gaz a silnik zamiast zejść z obrotów wszedł mi na prawie 5000 obrotów i zgasł. Po tym incydencie odpalił bez problemów, ale chodzi jak traktor i kopci na niebiesko. Przy okazji okazało się że rozpadła się 'gruszka' przed turbiną (przerdzewiała). Na komputerze błędów nie pokazuje. Możliwe, że przyciął się jeden wtryskiwacz (na komputerze pokazywał gorszą pracę czwartego wtryskiwacza), a może to usterka mechaniczna i poleciał korbowód lub pękł tłok, albo przestawił się rozrząd? Ale czy by odpalał bez problemów? Proszę o podpowiedzi, bo nie wiem czy szukać drugi silnik?
a jak olej jest, jezeli olej jest to kontrola sprężania silnika. Kopcenie na niebiesko objaw spalania oleju. Może sie okazać iz turbina tez może mieć dość...
Nie zaobserwowałem czy bierze olej, bo nie jeżdżę nim. Nie chcę zarżnąć silnika do reszty... Zauważyłem tylko, że bardziej kopci na niskich biegach... i nie pojedzie więcej niż 110km/h, ale co dziwne raz udało mi się ruszyć ze skrzyżowania dynamicznie z piskiem opon?????
[ Dodano: Nie 05 Maj, 13 23:55 ]
Na 5000 obr silnik pracował ok 5 sek bo prawie od razu zgasł; Po zaciągnięciu oleju przez intercooler jak długo silnik by go przepalał, bo kopcił dłuższy czas i kopci nadal...?
Przy takim układzie, to może już być po silniku. Jak radzi przemik, sprawdź kompresję na każdym cylindrze. To pokaże, co się podziało z uszczelnieniem tłoka, uszczelką głowicy itd.
ciężko powiedzieć ja widze dwie opcje
1 turbina juz jest rozjechana i puszcza olej (to jej ostatnie podrygi)
2 silnik jest uwalony i puszcza olej przez pierścienie.
Czy tak czy siak kontrola sprężania najwięcej powie , czyli wracamy do początku a wróżby potem
Brak ciśnienia na czwartym cylindrze, silnik do remontu.... Dziękuję wszystkim za podpowiedzi...
[ Dodano: Nie 12 Maj, 13 17:25 ]
A MOŻE KTOŚ MI PODPOWIE ILE MOŻNA WZIĄĆ ZA SKODĘ OKTAWIĘ Z 2004 19 TDI (90KM) Z POLSKIEGO SALONU Z PRZEB 218 TYS Z USZKODZONYM SILNIKIEM?
Mieliśmy nosa. Jeżeli masz AHF-a to jest 110 KM. 90 KM ma ALH. Te silniki mają to do siebie, że remont dużo nie kosztuje. Można też trafić za dobre pieniądze używki. Kupujesz silnik do 2000 zł. Przekładka niechby 1000 i jeździsz następne kilka lat.
Komentarz