Naprawa zamka tylniej klapy w O1 Combi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gorim_10
    Classic
    • 2015
    • 9

Popatrz na jego profil to będziesz wiedział o co placz :-)
  • innotic
    Ambiente
    • 2013
    • 111
    • Octavia I (1U2)
    • AGU 1.8 20VT 150 KM

Witam!
    Wziąłem się za czyszczenie zamków, bo oba nie działały. Wkładkę drzwi udało się naprawić i działa jak złoto. Przyszła kolej na klapę bagażnika - jest w takim stanie że nawet blaszka maskująca otwór się nie otwiera. Rozebrałem klapę, wyciągnąłem cały moduł zamka, jednak nie potrafię wyciągnąć bębenka z całości. Czy coś tam trzeba jeszcze zdemontować oprócz tej blaszki, która zostaje wyciągnięta na tym filmiku?
    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Bu6Bm45It-4[/youtube]
    Proszę o pomoc bądź jakieś rady, bo całość moczy się już któryś dzień w nafcie i ani drgnie...

Pozdrawiam!
    >> Serwisujesz swoją Skodę? Ściągnij książki "Sam Naprawiam - Octavia I" <<
    >>Link alternatywny<<

Komentarz

• pskosz
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 703

Z tego ostatnio mówił znajomy który zawodowo zajmuje się zamkami, tych z tylniej klapy raczej nie naprawia tylko wymienia na nowy.
      Bo jak zacznie czyścić to dużo z takiego zamka nie zostaje
      pozdrowienia

Komentarz

• aniol
        RS
        • 2012
        • 5228
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

innotic, A co ci się dzieje z tą wkładką? Jak nie umiesz włożyć klucza,obrócić to wsadz ją na tydzień do nafty,tak co cała bedzie zanurzona.Ja tak zrobiłem i pomogło.
        http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
        Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• innotic
          Ambiente
          • 2013
          • 111
          • Octavia I (1U2)
          • AGU 1.8 20VT 150 KM

aniol U mnie nawet ta klapka zabezpieczająca otwór na kluczyk nie daje się ruszyć. Co prawda już została siłą ruszona ale kluczyk wchodzi na jakieś 1/3 swojej długości.
          Zamek już blisko tydzień w nafcie się moczy i nic go póki co nie rusza... Ale walczę z nim dalej :lol:
          pskosz nawet przy wymianie muszę wyciągnąć ten bębenek żeby przełożyć zapadki. Nie będę przecież jeździł z osobnym kluczykiem do klapy :?
          >>Link alternatywny<<

Komentarz

• marekzu
            L&K
            • 2007
            • 1412
            • Superb II combi (3V5)

Jesli dlugggooo nie byl ruszany to kaplica - ja swojego nie uzywalem 5 lat - probowalem go ruszyc i dalem sobie spokoj - byl tak zarosniety ze dalem sobie z nim calkowity spokoj.

A jesli wymienisz zamek to dopasujesz wkladke do klucza i nie potrzebujesz do tego zapadek z starej wkladki

Komentarz

• innotic
              Ambiente
              • 2013
              • 111
              • Octavia I (1U2)
              • AGU 1.8 20VT 150 KM

Po odrobinie zabawy, udało mi się wymontować wkładkę z całego modułu zamka. Teraz pójdzie z górki. Pytanie tylko - jak wyjąć ten element z dwoma łopatkami z tyłu wkładki? Ściągam pierścień zabezpieczający, plastik pod nim i nie wiem, co dalej.

[ Dodano: Sro 25 Wrz, 13 19:16 ]
              Udało mi się wyciągnąć wkładkę, jednak żadne sposoby nie pozwalają na włożenie klucza. Spisałem ją na straty i teraz pytanie - czy dam radę przełożyć zapadki ze starej wkładki (wyciągając je na najbardziej nawet drastyczne sposoby) do innej, sprawnej używki nie mając jednak do niej klucza? Ktoś się w to bawił, warto?
              >>Link alternatywny<<

Komentarz

Pracuję...