[O1] Klimatyzacja - terkotanie spod maski

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • september
    Classic
    • 2014
    • 5

Tak czy siak nie mamy żadnego wpływu na nic, w razie W pakuje walizki i ewakuję rodzinę
    zakładając, że zdążysz.
    było 90 KM jest 110 KM 5,8l/100km
  • dem0n
    Classic
    • 2013
    • 3

Witam,
    mam problem - jestem po wymianie sprężarki klimatyzacji i wymianie czynnika, klimatyzacja chłodzi prawidłowo, ale pojawił się jeden problem - podczas jazdy, gdy zwalniam hamując silnikiem spod maski słychać jakieś terkotanie, stuki - po wciśnięciu ECON na Climatronicu nastaje cisza. Po zmianie na Auto znowu jest spokój, a za chwilę pojawia się terkotanie. Dodam, że naciskając sprzęgło podczas tych odgłosów problem ustaje. Gdy klima działa na biegu jałowym nic niepokojącego nie słychać.
    W czym jest problem? Sprzęgiełko i łożysko na sprężarce sprawdzone i jest sprawne, czy to może sprzęgiełko na alternatorze nie daje rady jak włączona jest sprężarka? Lub może napinacz paska wieloklinowego? Bardzo proszę o jakieś sugestie co sprawdzić.

Silnik 1.9TDI ALH

Komentarz

• petras
      Ambiente
      • 2008
      • 171
      • Octavia I (1U2)
      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

mam to samo....w ub. roku wymienione sprzęgło altka, rolka prowadząca oraz napinacz....
      na wolnych obrotach słychać świrgolenie....po włączeniu klimy odgłos zmienia się w terkotanie....prawdopodobnie u mnie żegna się sprzęgło klimy....czas będzie pomyśleć i o tym

Komentarz

Pracuję...