[O1] Olej w dolocie, dymienie przy rozruchu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misiura
    Classic
    • 2010
    • 19

Zamieszczone przez maksiu
    Sebastian - zerknij w lustro - ten seks Cię wykończy :P
    i co mam zrobić
  • PieTrzaK
    L&K
    • 2009
    • 1323
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Witam serdecznie.

Minęło pierwsze 5kkm od kiedy mam Skodę na stałe i niestety dotknął mnie niemały problem. Autko w pewnym momencie zaczęło puszczać niebieskiego bąka przy odpalaniu zimnego silnika. Kontrola stanu oleju - ponad max (dziękuję Ci ASO). Odessałem tak żeby spadło do normalnego poziomu, myślałem że przez przekroczenie normy coś gdzieś którędyś lekko popuściło i sytuacja po jakimś czasie się uspokoi. Niestety nie - raz puści ledwo widoczny dymek, inne odpalenie i wielka chmura dymu, w sumie chyba brak reguły. Rura dolotowa jak widać jest cała zapaćkana olejem:

Poruszając też temat samej rury, powinna chyba siedzie tak:

Natomiast u mnie namiętnie się luzowała i wracała ciągle do takiej pozycji:

Bo najwyraźniej ktoś stwierdził że zaczepy nie są do niczego potrzebne, wyglądają jakby ich nie było:

Rura narazie została prowizorycznie uszczelniona, ale zapewne wymiana mnie nie ominie.

Wracając o głównego problemu - co może być przyczyną? Jeżeli faktycznie coś by sobie siknęło przez nadmierny stan to raczej do tej pory dawno by się wydmuchało wypaliło a tu ciągle to samo... Czyżby turbo?

[ Dodano: Pią 26 Lip, 13 19:13 ]
    No cóż, odzew szałowy :lol:

Wypożyczyłem kabel, co mogę zlogować żeby forumowi specjaliści ocenili stan mojego silnika i turbo? :wink:

Komentarz

Pracuję...