[O1] KLIMA

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtekk
    Ambiente
    • 2011
    • 109

[O1] KLIMA

Siedziałem w nowym leonie i nowej Octavii, wnętrze Leona jest gorsze wizualnie, w dodatku bez polotu ale za to materiały podobne.
    Natomiast wnetrze skodziny podoba mi sie nawet bardziej od wnetrza golfa :!:
  • tomaszwrc
    Rider
    • 2010
    • 368
    • Octavia II combi (1Z5)
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

[O1] KLIMA

Witam.
    Od jakiegoś czasu dochodzą z okolic deski rozdzielczej podczas pracującej klimy.
    Przy econ nic nie słychać, natomiast po włączeniu klimy i jakiś czas po jej wyłączeniu słychać "syczenie" lub "odgłos lekko gotującej się wody" :jezor:
    Climatronic chłodzi prawidłowo, w jego pracy nie zaszła żadna zmiana. Podobno jak się kończy czynnik to tak słychać, ale ostatnio jak już się kończył nic takiego nie było słychać...
    Po wyłączeniu silnika i otwarciu maski nadal przez jakieś kilkadziesiąt sekund słychać ten dźwięk gdzieś w okolicy poniżej zbiornika z płynem chłodzącym...

Jakieś spostrzeżenia?

Komentarz

• magi2
      Drive
      • 2011
      • 83

problem jest w małej ilośi czynnika

Komentarz

• KonradWroclaw
        Drive
        • 2012
        • 60
        • Octavia I (1U2)
        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Podstawa to odpowiednia ilość czynnika i oleju w układzie klimatyzacji. Po napełnieniu często znikają różne niepokojące odgłosy.
        Przy okazji - niedbanie o tą kwestię to najprostszy sposób do zatarcia sprężarki, a wtedy koszta to nie tylko wymiana sprężarki, ale także czyszczenie całego układu, wymiana zerwanego paska oraz prawdopodobne inne uszkodzenia razem z zerwanym rozrządem (rykoszetem od paska klinowego).

Komentarz

• tomaszwrc
          Rider
          • 2010
          • 368
          • Octavia II combi (1Z5)
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dziś nabiłem, odgrzybiłem, uzupełniłem olej jest szczelna i dalej to samo....
          Jakiś patent?

Komentarz

• robekcool
            RS
            • 2009
            • 2041
            • Octavia II (1Z3)
            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez KonradWroclaw
            Podstawa to odpowiednia ilość czynnika i oleju w układzie klimatyzacji. Po napełnieniu często znikają różne niepokojące odgłosy.
            Przy okazji - niedbanie o tą kwestię to najprostszy sposób do zatarcia sprężarki, a wtedy koszta to nie tylko wymiana sprężarki, ale także czyszczenie całego układu, wymiana zerwanego paska oraz prawdopodobne inne uszkodzenia razem z zerwanym rozrządem (rykoszetem od paska klinowego).
            :shock: Proponuję jeszcze wymienić profilaktycznie sprzęgło, turbosprężarkę oraz np. fotel kierowcy ewentualnie zapoznać się z działaniem układu klimatyzacji w w/w aucie.

[ Dodano: Pią 30 Sie, 13 20:43 ]
            tomaszwrc, na pewno dobry serwis klimy poradzi sobie z twoim problemem :idea:
            www.k-mot.pl
            Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
            Autoholowanie.
            Robert Kulma

Komentarz

• KonradWroclaw
              Drive
              • 2012
              • 60
              • Octavia I (1U2)
              • AQY 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez robekcool
              :shock: Proponuję jeszcze wymienić profilaktycznie sprzęgło, turbosprężarkę oraz np. fotel kierowcy ewentualnie zapoznać się z działaniem układu klimatyzacji w w/w aucie.
              A olej w silniku uzupełniasz/zmieniasz, czy czekasz aż silnik się zatrze? Rozrząd zmieniasz, czy czekasz aż rozwali silnik? Więc jak widzisz, są pewne elementy w samochodzie, z którymi nie można czekać, bo można się spóźnić i wtopić przez to dużo kasy. Czynnik i olej w klimatyzacji się do tych spraw zalicza.
              Zamieszczone przez robekcool
              na pewno dobry serwis klimy poradzi sobie z twoim problemem

Komentarz

• robekcool
                RS
                • 2009
                • 2041
                • Octavia II (1Z3)
                • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Spoko, tylko trochę fantazji zauważyłem w Twoim poście
                www.k-mot.pl
                Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                Autoholowanie.
                Robert Kulma

Komentarz

• dominik9420
                  L&K
                  • 2012
                  • 1136

Zamieszczone przez KonradWroclaw
                  Czynnik i olej w klimatyzacji się do tych spraw zalicza.
                  Brak czynnika, bądź za niski poziom- sterownik nie załączy sprężarki
                  wymiana oleju-co 15kkm.
                  Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                  Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                  Pozdrawiam i Szerokości!
                  Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                  http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• KonradWroclaw
                    Drive
                    • 2012
                    • 60
                    • Octavia I (1U2)
                    • AQY 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez dominik9420
                    Brak czynnika, bądź za niski poziom- sterownik nie załączy sprężarki
                    W jakim konkretnie modelu jest to zabezpieczenie? Czy te auta też je miały?klik

Komentarz

• dominik9420
                      L&K
                      • 2012
                      • 1136

KonradWroclaw, Miały, każdy ma czujnik ciśnienia czynnika w układzie.
                      Sprężarki głównie psują się przez to, że są używane przeważnie tylko w lecie...
                      A z resztą, masz, poczytaj:

Tak samo (nie wiem, czy można to nazwać zabezpieczeniem) że sprężarka nie załączy się poniżej +5"C, tak samo nie załączy się poniżej określonego ciśnienia w układzie

Z nieużywaną sprężarką jest tak jak z "przepalaniem" zimnego diesla odpalonego po -15 w nocy.
                      Pozdrawiam i Szerokości!
                      Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

• Dinop2
                        Classic
                        • 2013
                        • 14

Dołączę się do tematu bo nie chce zakładać nowego, kolejnego z tym samym problemem. Nie działa mi climatronic. Jak kupiłem auto to wszystko świetnie działało do momentu, aż przetarł się wąż niskiego ciśnienia klimatyzacji. Wąż został od razu wymieniony i układ napełniony. I wszystko było ok przez około miesiąc. Później auto stało 2 miesiące nieodpalane. Po tych 2 miesiącach klima działała, ale nie zawsze. Od około 2 miesięcy klima nie działa w ogóle. Po włączeniu klimatyzacji(AUTO), wzrastają obroty silnika i po chwili spadają. Brak reakcji sprężarki i wentylatorów. Sprawdzając elementy znalazłem sterownik wentylatorów umieszczony po przednią podłużnicą. Okazało się, że obudowa była pęknięta, a do środka dostała się woda. Sterownik wymieniłem na używkę podobno sprawną. Teraz zmieniło się tylko tyle, że po włączeniu klimatyzacji włączają się oba wentylatory i włączają się także przy mocno rozgrzanym silniku na postoju(wcześniej tak nie było). Sprężarka nie rusza. Climatronik nie wyświetla żadnych błędów. Po podaniu 12V na sprzęgło sprężarki klima dobrze chłodzi. Auto testowane w ogrzewanym garażu więc ma więcej niż +5*C. Jaki może być powód, że sterownik załącza wentylatory ale nie sprężarkę? Przecież jeśli nie było by czynnika lub byłby jakiś inny problem to wentylatory nie powinny wystartować. Co mogę jeszcze sprawdzić?

Komentarz

• dominik9420
                          L&K
                          • 2012
                          • 1136

Zamieszczone przez Dinop2
                          Przecież jeśli nie było by czynnika lub byłby jakiś inny problem to wentylatory nie powinny wystartować. Co mogę jeszcze sprawdzić?
                          Ale sprężarki nie załączy.
                          Podjedź do serwisu Klim i Ci powiedzą jakie masz ciśnienie w układzie
                          Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• Dinop2
                            Classic
                            • 2013
                            • 14

Tak zrobię jak tylko znajdę na to kilka minut czasu. Zna ktoś dobry serwis klimatyzacji w Łodzi?

Komentarz

• maly2st
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 245

DINOP2 podjedz na strykowska33/43 (miedzy Brzezinska a Inflandzka) TOMGAZ zakladalem u nich LPGa i jestem zadowolony ale zajmuja sie tez klima i mechanika ogolna
                              Jakbyco to powiedz ze jestes od tego marudy z zielonej octavki kombi moze uda Ci sie cos ztargowac z ceny

Komentarz

• Dinop2
                                Classic
                                • 2013
                                • 14

Tych ze strykowskiej znam osobiście. Serwisowaliśmy im komputery warsztatowe z kolegą. Ale z tego co wiem to u nich klima to tylko konieczny dodatek do serwisu, ale podjadę zobaczę co powiedzą.

[ Dodano: Czw 09 Sty, 14 16:08 ]
                                Byłem na strykowskiej. Odessali mi 500g czynnika, wpuścili olej z dużą ilością UV, żeby zlokalizować wyciek i nabili do 750g. Klima nadal nie działa. Umówiliśmy się na poniedziałek na przegląd elektryki. Podejrzewają wymieniany przeze mnie moduł wentylatorów. Ma ktoś taki może na podmianę w Łodzi?

Komentarz

Pracuję...