TomaszW, popytaj forumowych dealerów na pewno coś lepszego zaproponują. Ja zapytałem Danielcio i polecam A i u mnie też były ściemy sprzedawcy lokalnego o upustach centrali itp. Chcieli mi dać super upust 2% od siebie i 2% ("siłą wyrwali z Poznania" :evil: ). Daniel postawił poprzeczkę wysoko i sam byłem zdziwiony na plus oczywiście :szeroki_usmiech
Rano po zapaleniu słychać dziwny szum czy to głośniejszą pracę silnika, było tak 2 dni z rana, wyłączyłam silnik, potem wyłączyłam i włączyłam jeszcze raz i już było ok. dziś rano znów ten szum/wycie i nie wyłączyłam tylko ruszyłam, za chwilę przestało hałasować ale włączyłam się żółta kontrolka silnika. Co to może być??
Silnik 1,6LPG, skoda ma 4 lata, 80tysiecy przejechane
Ten odgłos to jakby się coś włączało, a po chwili kilka -kilkanaście sekund się wyłącza, jedzie się potem bez żadnych sensacji, nie ma żadnych szerpnięć, nic takiego, przynajmniej do tej pory tak było
Okazuje się (przynajmniej tak powiedzieli) że to pompa powietrza wtórnego.
Włącza się ona przy zimnym silniku, podobno można bez niej jeździć.....
Na razie na próbę ją odpięli i kazali sprawdzić co będzie się działo jutro rano jak znów załączę silnik.
Podobna nowa w serwisie kosztuje 2000zł :shock:
Mówią że można bez tego jeździć, ale czy rzeczywiście???? Poza tym będzie się włączać ta kontrolka silniczka....
Sprawdzałam na allegro i można taką kupić używaną za 100-150zł.
Okazuje się, że to ta pompa. Zastanawiam się tylko dlaczego sie ona zepsuła, skoro się często one nie psują, wiec może cos jej zaszkodziło,
Co może być przyczyną zepsucia się takiej pompy?
Za tydzień mamy jechać do Chorwacji - 2,5tys. km do zrobienia przed nami, czy jazda bez takiej pompy może w jakiś sposób zaszkodzić innym elementom czy częściom, które są związane z tą pompą?
Komentarz