Zamieszczone przez Julek88
[O1] 1.9 TDI PD (AXR) zgrzyt przy wrzucaniu dwójki
Zwiń
X
-
[O1] 1.9 TDI PD (AXR) zgrzyt przy wrzucaniu dwójki
Cześć
a) Jadę normalnie:
jedynka do 1500-2000 obrotów => dwójka do ~2000 obrotów => trójka itd.
efekt - wszystko super.
b) włączam się dynamicznie do ruchu (rzadko, ale zdarza się):
jedynka do 2500-3000 obrotów => dwójka (zgrzyt) do ~2500 obrotów => trójka itd.
efekt - wszystko super oprócz powyższego "zgrzyt".
To pewnie zużyty synchronizator drugiego biegu (klasyczne w O1).
Znajomy mechanik powiedział coś w rodzaju "mogę to naprawić, ale po wymianie skrzynia będzie buczeć". Niebardzo chce mi się wierzyć, że nie da się wymienić synchronizatora bez skutków, o których mówi.
Co radzicie?
Z góry dzięki,
Student
-
-
U mnie pomogła wymiana oleju w skrzyni na "gęstszy". Patrz tutaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37148
Pozdro, Pawlik
Komentarz
-
-
tak jak napisał kolega wyżej - może pomóc wymiana oleju
u mnie zgrzytnięcie dwójki występowało jedynie na ciepłym silniku (co oczywiście powodowało zagrzanie i jak sądzę rozrzedzenie oleju w skrzyni biegów), na zimnym oleju zgrzyty nie występowały - po wymianie oleju zgrzyty minęły
a jeszcze jedno - mimo że nie mam wycieków z skrzyni przy wymianie stwierdziłem, że brakowało około 150ml oleju - jak on wyleciał nie mam pojęcia???
olej do wymiany możesz kupić w ASO za około 45PLN za litr (wchodzą 2l) - to jest jakiś ich specjalny olej na zgrzyty - poszukaj na forum bo był podawany jego nr katalogowy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pawlikU mnie pomogła wymiana oleju w skrzyni na "gęstszy". Patrz tutaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37148Zamieszczone przez kazik79olej do wymiany możesz kupić w ASO za około 45PLN za litr (wchodzą 2l) - to jest jakiś ich specjalny olej na zgrzyty - poszukaj na forum bo był podawany jego nr katalogowy
Z góry dzięki.
Zamieszczone przez LashloStudentzUMK, mi wymienili na gwarancji, zrobiłem od naprawy ponad 100tys. km i jak na razie jest OK.
Komentarz
-
Komentarz