[O1] Szarpie po i przy dodowaniu gazu (na ssaniu i na ciepły

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ssiola88
    Classic
    • 2013
    • 11

r2r, parafrazując klasyka:
    Możesz mi powiedzieć na ch.j mi gwara? :P I tylko co? :P
  • KAMA_PL
    Ambiente
    • 2012
    • 109

Witam.

Mój wujek posiada Octavę 1.6 102KM BFQ 2003 (lift) na samym Pb. Auto kupione w salonie w Polsce. Zmaga się on z następującymi problemami, otóż wcześniej (od nowości) nie było żadnych problemów z szarpaniem przy dodawaniu i zdejmowaniu nogi z gazu na ssaniu i na ciepłym silniku. W autoryzowanych serwisach komputery nie pokazały żadnego błędu mimo że problem jest odczuwalny. W czasie ruszania czuje się że coś dusi silnik i słychać dźwięk dzwonienia (coś w stylu "grania zaworów" w starych silnikach). Dźwięk ten słychać bardziej z prawej strony komory silnika. Sprawdzana była przepustnica, wszystkie złącza czujników mających coś wspólnego z tą usterką. Wszystko jest w porządku. Komputer nie wykazuje absolutnie żadnych błędów (sprawdzane w 3 autoryzowanych serwisach). Problem nie został do tej pory zdiagnozowany. Dodam jeszcze że jadąc stałą prędkością ok. 120-130 km/h na 5 i chcąc gwałtownie przyspieszyć auto nie reaguje na pedał gazu. Na biegu jałowym na postoju, dodając jednostajnie gazu przy około 2200-2300 obr./min automatycznie przeskakuje na ponad 3000 obr./min. W aucie jest elektroniczny pedał gazu.

Czy ktoś może pomóc w tej sprawie? Z góry dziękuję.
    Renault Laguna HB IphII 2000 1.8 16V 120KM F4P / PB + LPG -> Skoda Octavia Combi I FL ELEGANCE 2002 1.8T 150KM AUM / PB

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Sprawdz czy wężyk który idzie z kolektora do węża od filtra powietrza (bliżej przepustnicy) czasem nie spadł.
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• logan_x
        Rider
        • 2011
        • 401
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Re: Szarpie po i przy dodowaniu gazu (na ssaniu i na ciepły

Zamieszczone przez KAMA_PL
        Na biegu jałowym na postoju, dodając jednostajnie gazu przy około 2200-2300 obr./min automatycznie przeskakuje na ponad 3000 obr./min. W aucie jest elektroniczny pedał gazu.
        To normalne zachowanie, też tak mam. Powyżej 2000 obr/min zmienia się długość kanałów w kolektorze dolotowym i zwiększanie obrotów jest chyba tego objawem.

Komentarz

• KAMA_PL
          Ambiente
          • 2012
          • 109

Zamieszczone przez piotrek_os
          Sprawdz czy wężyk który idzie z kolektora do węża od filtra powietrza (bliżej przepustnicy) czasem nie spadł.
          Sprawdzone. Z wężykiem wszystko w porządku. Jakieś inne sugestie?

Dzięki za informację logan_x.
          Renault Laguna HB IphII 2000 1.8 16V 120KM F4P / PB + LPG -> Skoda Octavia Combi I FL ELEGANCE 2002 1.8T 150KM AUM / PB

Komentarz

• logan_x
            Rider
            • 2011
            • 401
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Re: Szarpie po i przy dodowaniu gazu (na ssaniu i na ciepły

Może egr się przycina to mogło by powodować problemy z poszarpywaniem, bo mieszanka może nie być odpowiednia.
            Sprawdzić da się w miarę łatwo bo wystarczy od przepustnicy odkręcić stalową rurkę i w miejsce metalowej podkładki podłożyć kawałek odpowiednio przyciętej blaszki z dziurkami na śruby, do testów może być blaszka z puszki po piwie, na dłuższą metę lepiej dorobić coś solidniejszego.

Komentarz

• KAMA_PL
              Ambiente
              • 2012
              • 109

Odświeżam temat. Dziękuję Panowie za rady i porady. Mój wujek zastosował się do powyższych porad lecz niestety, dalej mu szarpie. EGR sprawdzali mu w ASO i jest z nim wszystko w porządelu.

Komentarz

Pracuję...