Witam. Jako ze jestem tu nowy pozdrawiam wszystich fanow skody
Mam problem ze swoja octavia przy hamowaniu drgala mi kierownica i pulsowal pedal hamulca wiec wymienilem tarcze i klocki ,troszke ustalo ale nadal bylo odczowalne malo tego przy hamowaniu slychac bylo stuki z tyl auta w zaleznosci od predkosci wiec wymienilem szczeki i bebny na nowe. Problem ustal ale nie na dlugo znowu jak hamuje trzesie mi autem czoc jak by to tyl bo kierownica nie drgnie tylko auto sie czesie. przy malych predkosciach 5-10 km/h lekko naciskem na hamulec i zuc tak jak by podnosilo sie i opadalo.
Wykluczyl bym raczej tarcze i klocki sa nowe pozatym nie drga mi kierownica przy hamowaniu myslalem ze moze cos z piasta tylna badz czopem cos jest krzywe. Zauwazylem tez ze tylne opony nierowno sie scieraja to znaczy po zewnetrznej stronie sa bardziej starte.
Sprawdził bym przewody hamulcowe, odpowietrzył kład i wymienił płyn hamulcowy.
Odnośnie nierównomiernego zdzierania się opon. Kolego kombi masz :?: Jeśli tak i wozisz przeważnie na tyle "powietrze" tak się dzieje. Trzeba ciutkę wolniej w zakręty wchodzić, na rodach nie szaleć.
Mogły Ci się trafić też dwie w "uboższej" mieszance opony ale w to wątpię ze względu na kontrolę jakości każdej jednej opony.
Nurtuje mnie tylko to drżenie. Jeśli takie objawy możesz mieć coś z tylną belką. Zbyt zbieżne tylne koła. Nieodpowiednie ciśnienie lub ewentualnie problemy w zawieszeniu tylnym - amory, sprężyny...
Sprawdź to.
Więc sugeruję zajrzeć do zawieszenia na tyle, jego stanu, geometrii i tej belki. Upewnij się zanim wyrzucisz niepotrzebne pieniążki. Diagnoza sporo nie kosztuje. Za parę dyszek zrobią Ci to w dobrej stacji kontroli pojazdów. :wink:
Tak jeszcze wpadła mi myśl odnośnie łożysk na tyle. Może luźne jest i stąd te problemy :?:
1. Wymień koła na zimowe i zobacz czy jest różnica.
2. Nowe bębny, ale jakie? Może firmy bumbalumba za 100 zł za sztukę i od początku są źle wytoczone.
3. Jedź wolno i pomału zaciągaj ręczny, jeżeli poczujesz pulsowanie(jakby góra-dół) to albo tylne opony albo złe bębny.
4. Staraj się pisać bez błędów, bo aż w oczy kłuje.
Komentarz