Tylne zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Toporzak
    Classic
    • 2016
    • 24

Tylne zawieszenie

.... w zasadzie na tej ścianie powinni się wpisywać wszyscy, którzy odwiedzili klinikę dr. Krzynolna, stworzyć swoistą "ścianę radości" z poprawionej funkcjonalności
  • Kingu
    Drive
    • 2013
    • 74

Tylne zawieszenie

Mam takie pytanie do osób które może przerabiały już ten temat wcześniej...

Mam Octavie od 3 tyg, ustawiłem zbierzność zaraz po zakupie i okazało się że w tylnym zawieszeniu na amortyzatorach nie ma osłon, które są zespolone z odbojnikami tzw bałwankami. Mechanik powiedział że nie ma sensu tego robić jak jeżdżę sam ewentualnie w 2 os. bez obciążenia. Przejrzał całe zawieszenie i stwierdził że jest ok, mówił że nefralgicznym punktem przodu są gumki stabilizatora które się wycierają i piszczą, u mnie nic nie piszczy, natomiast czasami na dziurach da się usłyszeć jakieś takie popiskiwanie gumowo-metaliczne z tylnego lewego koła...
    I tu moje pytanie, co to może być...
    Skoro w Octavii są wahacze wleczone i belka i nie ma co tam piszczeć...
    A może jednak się mylę.
    Pisk jest podobny do tego jaki wydają polieuretanowe łączniki w zawieszeniu samochodu przy niższych temperaturach. Kto jeździł wie o czym mowa.

Jest jeszcze jedna możliwość że...to koło zapasowe może piszczeć w bagażniku ( nie ma mocującej je śruby) po prostu leży we wnęce.

Jeżeli ktoś ma jakieś inne pomysły, proszę pisać...

Komentarz

• Marian 2
      L&K
      • 2007
      • 1085
      • Octavia I combi (1U5)
      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Uszkodzone odbojniki i opadnięte osłony, trzeba to naprawić (wymienić) jak najszybciej, w przeciwnym wypadku trzeba będzie za jakiś dość krótki czas wymieniać amortyzatory z tyłu. Na nie osłonięte tłoczysko dostaje się błoto i amortzator szybko rozszczelnia się. Możliwe, że już popiskuje.

Komentarz

• djtomi2
        Rider
        • 2010
        • 252
        • Octavia II (1Z3)
        • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Marian 2, z tego co napisał Kingu, ja wnioskuję, że nie ma w ogóle osłon i odbojników, więc na pewno nie one wydają te dziwne hałasy.
        Natomiast zgadzam się w 100%, że jak najbardziej powinny być i to jak najszybciej, bo amortyzatory się wykończą momentalnie.
        A może te popiskiwania z tyłu, to właśnie sygnał, że koniec jest bliski ?
        Pozdrawiam.

Komentarz

• Kingu
          Drive
          • 2013
          • 74

Właśnie tak jak napisałem, nie ma odbojników i osłon. Tłoczysko amortyzatora jest widoczne gołym okiem. Raczej na pewno nie są to amortyzatory, sprawdzałem je na ścieżce diagnostycznej i maja oba po 68% skuteczności.
          Poza tym amortyzator ma w środku jeszcze uszczelnienia na wejściu tłoka więc musiałbym jeździć po bezdrożach i w kurzu i dodatkowo załadowanym autem żeby zaczęły ciec albo nie domagać z tego powodu.

Problem leży gdzie indziej...pytanie tylko gdzie..

Komentarz

Pracuję...