[O1] luźna klapka przepustnicy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • goofy1969
    Classic
    • 2014
    • 4

Kupiłem roczny skuter Kymco Agility City. 125ccm, nie całe 10KM.

Chce się nauczyć jeździć i zobaczyć czy mi się to spodoba. Jeśli tak to kupię coś mocniejszego. Albo zrobię prawko A.
  • dawideks
    Classic
    • 2012
    • 6

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Mam nadzieje że ktoś pomoże albo chociaż da fajne wskazówki. Moj problem z autkiem:
    Podczas pracy silnika na biegu jałowym nie wciskając pedału gazu a tylko minimalnie kładąc stopę bez nacisku na pedał gazu można wyczuć "pukanie" pedału w stopę. Mam nadzieje że dobrze to ująłem. Nie ma to absolutnie wpływu na prace silnika ( brak skoków obrotów). Do tej pory nie przeszkadzało mi to ale ostatnio byłem zmuszony czyścić przepustnicę i ku mojemu zdziwieniu po włączeniu silnika w celu wypalenia resztek środka do czyszczenia ( filtr powietrza odkręcony) okazało się że klapka przepustnicy drga tak jakby miała luz oczywiście to przenosiło się na linkę gazu a w konsekwencji rozwiązał mi się problem drgającego pedału gazu. Niestety pojawiło się następne pytanie czy luz na tej klapce to coś normalnego czy przepustnice trzeba wymienić względnie zregenerować?

Komentarz

• grzesiu2400
      Ambiente
      • 2009
      • 193
      • Octavia I (1U2)
      • AKL 1.6 MPI 101 KM

To tak ma być przepustnica musi tak drgać ja również czuję ją na pedale gazu. Linka od gazu musi być luźna przez co nastawnik przepustnicy sam reguluje sobie dopływ powietrza. Nie przejmuj się tym kompletnie :wink:

Komentarz

• sas2109
        Drive
        • 2011
        • 80

Witam, odkopie troche temat, u mnie w aee na rozgrzanym silniku nastawnik przepustnicy wydaje dosc dziwny odglos imitujacy prace diesla, przeszukalem juz caly internet odwiedzilem warsztat ktory sprawdzil samochod i wszystko jest ok niby ale dzwiek jest dosc uporczywy pojawia sie z chwila zagrzania silnika. Samochod pozatym chodzi normalnie sprawdzany byl na 3 roznych przepustnicach i na kazdej to samo, adaptacje tez nic nie zmieniaja, problem znika po odlaczeniu wtyczki od przepustnicy ale wtedy silnik pracuje jak z popsuta przepustnica. Moze ktos kto posiada AEE lub w przeszlosci posiadał borykal sie z podobnym problemem?

[ Dodano: Sob 16 Lis, 13 17:05 ]
        Dodam jeszcze ze po zrobieniu adaptacji przepustnicy na ciepłym silniku wchodząc na vag comie w 10 adaptation na kanale 000 wpisuje 0 i save potem przeprowadzam adaptacje przepustnica reaguje wszystko jest ok, po odpaleniu dźwięk ustaje ale po wychłodzeniu silnika i ponownym nagrzaniu problem powraca. Regulator wprowadza klapkę przepustnicy w takie drgania ze sama przepustnica pracuje głośniej niż silnik.

Komentarz

Pracuję...