problem z silnikiem AEE

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Joo
    Drive
    • 2010
    • 76

problem z silnikiem AEE

Zamieszczone przez obrus
    Powiedzcie koledzy, jak jest z FM. Radyjko 2-zakresowe, czy antena do FM musi być inaczej zestrojona? Zasięg pewnie mniejszy, niż w AM.
    Radio z dwoma rodzajami modulacji, nie dwuzakresowe. :szeroki_usmiech
    Antenę stroisz do stopnia końcowego (wzmacniacza) radia - nie ma tutaj znaczenia rodzaj modulacji, czy jest to AM czy FM.
    Zasięg fali FM jest mniejszy niż AM co wynika bezpośrednio z fizyki. Ale w praktycznych warunkach nie ma to znaczenia. Sam miałem takie przypadki, że warunkach miejskich na odległości kilku kilometrów AM nie dawał rady a w FM'ie szło to przyzwoicie. Modulacja FM jest dużo bardziej "czytelna" w warunkach dużych zakłóceń. IMO, szkoda że w PL wszyscy jadą na AM'ie, FM daje dużo wyższy komfort odsłuchu. :wink:
  • daber85
    Rider
    • 2009
    • 296

problem z silnikiem AEE

witam. w moim 1.6 AEE dzisiaj stalo sie cos dziwnego. jadąc w trasie w ulewie nagle silnik zaczął dziwnie szarpac ale tak sporadycznie bo jechalem sobie ok 90 km/h na 5 biegu. problem tak naprawde sie zaczal jak wjechalem do miasta. przy przyspieszaniu szczegolnie z noga w podłodze silnik jakby odmowil posluszenstwa i to na 3 czy 4 czy 5 biegu obroty staly w miejscu a dzwiek silnika byl straszny cos jak mlot pneumatyczny jak by chodzil tylko na jeden czy dwa gary. tak sie dzialo przy przyspieszaniu pod gore lub po rownym terenie lecz przy niskiej predkosci a na wyzszym biegu ledwo dojechalem do domu gdyz pod koniec juz z ruszaniem mialem problem. moze to przez to ze pare razy przez kałuże przejechalem. prosze o pomoc. pozdrawiam

Komentarz

• zak14
      Rider
      • 2011
      • 605
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Podobne objawy zgłaszała mi kiedyś żona w felicii z silnikiem AEE. Jak ja wsiadałem było ok, a potem znowu problem. Różnica polegała na tym, że ona po drodze do pracy miała 3 duże kałuże. Kiedy na to wpadłem spryskałem po ciemku kabelki i okolice cewki spryskiwaczem do kwiatów. W rejonie cewki skoczył piękny łuk elektryczny. Nowa cewka i jak ręką odjął.
      Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• daber85
        Rider
        • 2009
        • 296

wielkie dzieki. dzisiaj rano po przejazdzce jest oki. czyli trza omijac kaluze

Komentarz

• zak14
          Rider
          • 2011
          • 605
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez daber85
          czyli trza omijac kaluze
          Cewka nie majątek ....
          Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz