[O1] Dziwne wskazania spalania na komputerze 1.6 AKL
Witajcie moi drodzy
Od razu mówię, że ciężko mi było się zdecydować na dział między elektroniczną a mechaniczną usterką. Wybrałem mechaniczną. W razie problemu i błędnego wyboru proszę o przeniesienie.
Chciałbym zasięgnąć Waszej rady i opinii w sprawie spalania mojej Skody. Silnik to 1.6 AKL + LPG sekwencja
Zastanawiające dla mnie są dwie sprawy, pierwsza to dość wysokie, jak dla mnie, wskazania spalania na komputerze w samochodzie. Na trasie ok 30km ze stałą prędkością ok 90-100km/h komputer nie potrafi zejść niżej niż 9l/100km Podczas wskazań chwilowych strasznie skacze i wynosi ok 7-15l. Rozmawiałem ostatnio ze znajomym, który też ma 1.6 w benzynie i u niego komputer wskazuje przy jeździe miejskiej ok 7,9l/100km a mówi, że tylko po mieście jeździ bez zapuszczania się za miasto. Jak jest z Waszymi spalaniami? Czy moje wskazania na komputerze są prawdopodobne czy coś jest nie tak?
Druga sprawa, która mi spać nie daje, to dystans jaki pokonuje na rezerwie. Od momentu zakomunikowania mi o rezerwie do chwili kiedy wskazówka leży na końcu czerwonego pola to ok 30-40km. Czy to nie za mało na tej rezerwie przejechane?
Powiem na koniec, że sugerować się tylko sugeruje wskazaniami komputera w sprawie benzyny. Inna sprawa to LPG, gdzie jazda z prędkością ok 110-120km/h to spalanie ok 7l gazu.
witaj
ja mam 1,6 BFQ i tak jak w podpisie spalanie w granicy 7,5 jak w podpisie a 90% jazdy to miasto i max prędkości 70km/h.
U Ciebie spalanie wyraźnie jest zawyżone przez komputer, więc może być problem z czujnikiem temperatury silnika/cieczy chłodzącej lub sondą.
Najlepiej podpiąć pod komputer, sprawdzić czy nie sypie błędami i sprawdzić wskazania czujników i osprzętu silnika podczas jazdy.
Ja na rezerwie przejeżdżam 60-70km tak jak komputer pokazuje.
Komentarz