Witam mój problem to prawdopodobnie rozrusznik ale pewien nie jestem ?
podczas odpalania rozrusznik zakreci ale potrafi zapiszcześć i jakby nie miał siły kręcić !! nie wiem czy nie ma to wpływu wilgoć ? Zdazyło mi się to raz wiosną i teraz po przekreceniu jeszcze raz nie zawsze wystąpi problem wiecei co to może być
Sprawdź sobie jeszcze klemy i bezpieczniki na aku. I czy jest tam sucho i czysto żeby prąd nie uciekał.
W ibizie co jakiś czas też mi nie chciał kręcić rozrusznik. Słychać było że automat łapie ale nie miał tyle prądu rozrusznik żeby kręcić. Plus do tego gasły kontrolki przy spadku napięcia.
Rozebrałem wszystko na aku łącznie z bezpiecznikami, wyczyściłem i jak ręką odjął.
Kręci teraz jak wariat i pali na dotyk.
U mnie objawy podobne: nie bardzo chciał kręcić, tak jakby akumulatora brakowało, no i piski zgrzyty (różnie można nazwać te odgłosy). Po rozebraniu okazało się , że rozleciało mi się łożysko.
Wymiana łożyska załatwiła sprawę.
Jak rozbierzesz rozrusznik, to sam zobaczysz co mu jest.
Pozdrawiam.
Dzięki panowie wstawie octavie do mechanika niech zobaczy co i jak bo dziś wychodzę z domu myślę zobaczę co i jak przekręcam kluczyk nówka sztuka !!. Ale dzieki za odp mam nadzieje że bedzie to o rozrusznik muszę dbać bo na pych nie pujdzie hehe automat
Mam ten układzik zamontowany już ponad 13 lat, sprawuje się znakomicie. Przede wszystkim zwalnia od popisywania się refleksem w wyłączaniu rozrusznia. Można sobie "leniwie" włączyć zapłon i rozrusznik, i nie przejmując się czasem trzymania kluczyka w pozycji rozruchu zwolnić go nawet po kilku sekundach, gdy silnik już dawno pracuje.
Układ jest szczególnie przydatny, gdy w samochodzie zamontowany przycisk "start-stop".
Komentarz