[O1] Nie odpala - Stacyjka?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andrzejm89
    Classic
    • 2013
    • 37

Mam nadzieje ze teraz jakis @#$$%%^^ nie usunie po kilku godzinach mojego ogłoszenia. Pozdrawiam serdecznie.

Czemu tamto ogloszenie wylecialo ?? Mialo link i mialo cene.

To obecne to bym mu wywalil, bo jak ma focha to czemu tu jeszcze chce sie oglaszac.
    SKODA OCTAVIA KOMBI 1.9 TDI 90 KM (2001)
  • andrewkar
    Classic
    • 2011
    • 10

Witam!

Panowie zwracam się o pomoc do was bo sam nie ogarniam, po za tym nie mam doświadczenia.

Oto jak przedstawia się sytuacja.

Kilka dni temu podczas przekręcania kluczyka w stacyjce zaczęło pojawiać się dziwne "trzaskanie" lub cykanie? Kontrolki jakby przygasały i migały. Ale odpalał (kontrolka świec też zapalała się).

W kolejnym dniu było gorzej, bo kontrolka podgrzewania świec nie chciała się już zapalić za pierwszym razem, i trzeba było najpierw spróbować odpalić, cofnąć kluczyk do tyłu i wtedy za drugim razem odpalił (trzaski migania kontrolek tak jak wcześniej).

Przy okazji, podczas przekręcania kluczyka pojawił jakby większy opór.

W końcu nadszedł dzień sądu. Auto nie chciało odpalić. Akumulator też dostał po tyłku chyba, od tego odpalania na dwa razy i lekkiego "piłowania". Tak więc tego dnia po prostu aku padł i już nie miał siły zakręcić.

Podjechała pomoc z ubezpieczalni, gość przyniósł aku i od niego udało się odpalić a kontrolka świec podczas tego zabiegu nie zapaliła się.

Tak więc pędem do domu (bo za późno było na mechanika), pomyślałem że podładuje aku i jak uda mi się odpalić to podjadę do mechanika/elektryka i mi to zrobi.

Aku podładowałem, kręci teraz tak jak powinien, trzasków i cyków już nie ma, ale też nie chce odpalić. Po przekręceniu kluczyka wszystkie kontrolki zapalają się ale nie pali się ta od grzania świec.

Ale jak przekręcę na maxa i od razu zaczyna kręcić a następnie cofnę klucz do poprzedniej pozycji to kontrolka grzania świeci się! Ale już nie mogę ponownie przekręcić w przód aby uruchomić zapłon... Wygląda tak jakby się coś zablokowało.

Co to może być?

Przepraszam za długi opis ale chciałem przedstawić sprawę jak najdokładniej.

Komentarz

• kamil90
      Ambiente
      • 2014
      • 113

Wygląda na stacyjkę - nie wszystkie pozycje działają/ załączają się podczas przekręcania kluczyka.

Tylko niepokoi mnie jedna rzecz. Jak rozładowałeś akumulator skoro silnik nie kręcił? Jak to możliwe, że nie działa stacyjka - rozładowałeś swój aku a z akumulatora gościa od pomocy odpaliłeś?
      Oraz skoro już odpaliłeś auto - bez grzania świec - to po co jeszcze raz gasiłeś i odpalałeś - tylko po to żeby zagrzać świece?

Pozdro!

Komentarz

• andrewkar
        Classic
        • 2011
        • 10

To było tak że odpalił od aku faceta z pomocy. Nie gasiłem po tym ale pędem do mechanika, niestety okazało się że on tego nie robi i skierował mnie gdzie indziej ale juz było za późno i trzeba było wracać do domu.

Z tym odpalaniem to jest tak że przy przekręceniu kluczyka w pozycję pierwszą, kontrolki zaczynają się palić i lekko przygasają (ta od świec czasami się zapali, a czasem nie, i też przygasa, tak posluje jak gdyby...)

Dziś co ciekawe, zapalała się za każdym razem (lekko przygaszona) ale i tak nie chciał odpalić... Dam znać co i jak bo auto dzis trafi do speca.
        Na marginesie, kolejna dziwna sprawa to aku, był naładowany na maxa a dziś kręci jak by chciał a niemógł. Wczoraj kręcił dobrze... Wygląda to tak jakby przez noc się rozładował... (a wcale nie katowałem go).

Komentarz

• ROBAL_26
          RS
          • 2010
          • 2320
          • Octavia I combi (1U5)
          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

andrewkar, w dieslach masz przekaźnik 109 często on jest przyczyną nie odpalenia silnika , spróbuj następnym razem gdy przekręcisz kluczyk i nie zapali sie kontrolka świec żarowych to po pukaj kilka razy energicznie w dół kokpitu pod włącznikiem świateł , nie raz były przypadki że auto gasło w czasie jazdy bo przekaźnik rozłączał obwód , zimne luty są problemem , zwróć na to uwagę .ok

pozdro
          Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• kamil90
            Ambiente
            • 2014
            • 113

Mam nadzieje, że trafisz na mechaniora, który zna się na rzeczy i zacznie od sprawdzenia wszystkich punktów masowych w aucie - często z tego błahego powodu dzieją się cyrki.

Pozdro!

Komentarz

• krisoctav
              Rider
              • 2008
              • 417

podjedź i niech sprawdzą ci akumę w dobrym punkcie gdzie sprzedają akumy bo jak po dniu się rozładowała to jest według mnie walnięta i wtedy dalsze szukanie przyczyny może być również stacyjka

Komentarz

Pracuję...