Ustawienie dawki rozruchowej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mediabox22
    Classic
    • 2014
    • 16

Witam

Trafia mi się Octavka II z tym że silnikiem.

Moje pytanie brzmi czym się różnią ( bo zapewne czym się różnią) poszczególne silniki z oznaczeniami BGU, BSE, BSF, CCS ? Mowa oczywiście o 1.6 MPI 102KM.

Jak się przedstawia sytuacja o skrzynie biegów czy padają jak w Audi A3 (gdzie była wada fabryczna poprzez ścinające się nity na kole atakującym) ? Czy skrzynie nie padają w tym aucie ?

I główne pytanie olej, czy te silniki lubią podbierać olej, typu 1L/1000 km gdzie to była norma producenta Audi.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
  • Kryzys5554
    Ambiente
    • 2012
    • 118

Witam i apeluje już do moderatorów wiem że takie tematy były już poruszane ale prześledziłem i ludzie piszą tam głównie o letnim, gorącym silniku i odpowiedzi są nie pełne. Ja mam problem z zimnym silnikiem po długim postoju (temat z świecami też jest i nadal nie rozwiązany ale nie o tym tu mowa) i zauważyłem że jak nacisnę delikatnie gaz lepiej odpala. I teraz właściwe pytania :
    1) Czy odczyt i kodowanie to kanał 5
    2) Jakie wartości mniej więcej powinien mieć sprawny, dobry silnik w tym kanale
    3) Jakie konsekwencje niesie ze sobą podniesienie dawki rozruchowej
    4) Czy wpływa to na podniesienie się spalania (czy ingeruje w dawkę paliwa po odpaleniu)

Komentarz

• alxxx
      RS
      • 2010
      • 1823
      • Octavia I (1U2)
      • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Tyle co Ty podniesiesz przez VCDSa może się okazać skuteczne na chwilę ale może też być niezauważone - zależy od kondycji silnika. Jakie konsekwencje? Przez vaga - raczej znikome, natomiast jeżeli zrobi Ci to ktoś w programie i zrobi to źle to będzie auto dostawało niezły strzał w dwumas na dzień dobry. Sama dawka dotyczy startu silnika, więc pracujący silnik rządzi się takimi prawami jak wcześniej.

Sprawdziłeś w tym aucie wszystko? Nie cofa się paliwo? Rozrusznik? kable? Dziwne jest to grzanie świec :shock:
      VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
      Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• rOBERTO795
        RS
        • 2009
        • 3465
        • Octavia III (5E3)
        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Re: Ustawienie dawki rozruchowej

Zamieszczone przez Kryzys5554
        Witam i apeluje już do moderatorów wiem że takie tematy były już poruszane ale prześledziłem i ludzie piszą tam głównie o letnim, gorącym silniku i odpowiedzi są nie pełne. Ja mam problem z zimnym silnikiem po długim postoju (temat z świecami też jest i nadal nie rozwiązany ale nie o tym tu mowa) i zauważyłem że jak nacisnę delikatnie gaz lepiej odpala. I teraz właściwe pytania :
        1) Czy odczyt i kodowanie to kanał 5
        2) Jakie wartości mniej więcej powinien mieć sprawny, dobry silnik w tym kanale
        3) Jakie konsekwencje niesie ze sobą podniesienie dawki rozruchowej
        4) Czy wpływa to na podniesienie się spalania (czy ingeruje w dawkę paliwa po odpaleniu)
        Sprawdz najpierw kat wtrysku.
        OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• Kryzys5554
          Ambiente
          • 2012
          • 118

Właśnie wiem że dziw jest z tymi świeczkami i na to wychodzi że gdzieś jest bul na wy/we ECU bo wszystkie inne metody już sprawdzone (przekaźnik, świece, napięcie itp.). Propo kąta jest 54 więc jest dobry. Dawke startową mam 32 mg/R. I żadnych konsekwencji przez vaga nie bedzie jeżeli poniose na maxa?? Podnioslem wart z 32768 na 32800 (ale już przed zmianaą pokzałomi się 24.8mg/R) zmiana nic nie pomogła w sensie zmiany wyświetlania mg/r (cyferki sie nie zmieniły). Jest tylko jeden szkopuł przy pierwszym odpaleniu po długim postoju pokazuje 35mg/R a dosłownie z 10-15 sekund pochodził i pokazało mi 24.8mg/R i zaczoł ładnie pracowac. I teraz nadal pokazuje 24.8mg/R.

Komentarz

Pracuję...