Zamieszczone przez ruwado
[O1] Spalanie stukowe?
Zwiń
X
-
[O1] Spalanie stukowe?
Witam,
Silnik nierówno chodzi, szarpie przy przyśpieszaniu, brakuje mu mocy, zapala dobrze, zarówno na zimno jak i na ciepło, objawy występują i na gazie i na benzynie (usterka układu paliwowego odpada). Na początku było tak, że parenaście km w/w objawy, a potem wracało do normy i paredziesiąt km silnik chodził jak nówka, równo i bez problemów. Tak się zdarzyło kilkanaście razy, w czasie jazdy nagle dostawał kopa. Teraz już tylko "złe" objawy. Zacząłem od wymiany świec, ale nie pomogło, cewki sprawdziłem (w tym silniku każda osobna, podmieniłem każdą - bez efektów).
Teraz moje podejrzenia pada na czujnik spalania stukowego. Podobno są 2 w tym silniku. Jak myślicie, dobrze kombinuję? Aha, gdzie szukać tego czujnika/czujników?
-
-
Dzięki za odpowiedź, ale brak mocy nie jest falowy, a w każdym zakresie obrotów. Może ktoś z kolegów ze Śląska ma dziś ochote na wycieczkę do centrum Zabrza, żeby poratować diagnozą VAG, bo niestety nie posiadam kabla?
[ Dodano: Pon 10 Lut, 14 21:37 ]
Problem rozwiązany. Moduł zapłonu walnięty, dlatego silnik chodził na 3 gary. Pierwsza cewka zapłonowa, nie dostawała sygnału.
Komentarz
-
Komentarz