Problem z Hamulcami Octavia RS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mati1.9tdi
    Classic
    • 2014
    • 2

mirek_p11, dzięki

dla znawców możecie opisać te lampy

sa tam paski led pionowe , rozumiem że to soczewki + zwykłe

dziękuję
  • mazurmsc89
    Classic
    • 2013
    • 13

Witam serdecznie

Podczas dzisiejszej jazdy pojawił się mały problem z moją Octavią. Model RS 1gen. Jazda praktycznie cały czas 140km/h naciśnięcie na hamulec i brak mocnego hamowania i czuć że samochód ściąga delikatnie w prawą stronę, pedał normalna twardość chociaż nie czuje za dobrze samochodu podczas tego hamowania . Słychać z prawej strony z przodu dziwny dźwięk jakby szurania który przenosi się trochę na układ kierowniczy . Klocki sprawdzane . Nie zużyte. Zauważam też ten obiaw tylko i wyłącznie wtedy gdy pada deszcz śnieg ogólnie gdy jest wilgotno. Tarcze ATE PD nacinane + klocki ATE. Po mocnieszym naciśnieci i odpuszczeniu pedału oraz ponownym jego naciśnięciu moc w hamulcach wraca. Czy ktoś się orientuje co może być powodem tego. Na tym zestawie zrobione może 20k

Komentarz

• german81
      L&K
      • 2010
      • 1414
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

to jest chyba normalne w Rs-ie ja tez tak ma i jest to nie zalene od klocków i tarcz .
      diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• dzony
        Ambiente
        • 2005
        • 111

dobry pomysł wmawiajmy sobie że objawy awarii to norma w ten sposób można zaoszczędzić trochę grosza! Ja mam hamulce z RSa i jakś tak nie mam.
        "urodzilem się z kierownicą w dłoni i ołowianą stopą" ;]

176Km 343Nm
        hamulce 312mm przód i 256mm tył

Komentarz

• buldoggg
          Rider
          • 2014
          • 347
          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

mazurmsc89 problem pojawił ci się dopiero teraz ? czy miałeś tak cały czas ?

Komentarz

• mazurmsc89
            Classic
            • 2013
            • 13

Zamieszczone przez buldoggg
            mazurmsc89 problem pojawił ci się dopiero teraz ? czy miałeś tak cały czas ?

problem pojawił się jakiś miesiąc temu też w momencie gdy było wilgotno tylko wtedy samochód ciągnęło na prawą stronę i też jakby hamulce ogólnie były słabsze. Odpuszczałem hamulec ponownie naciskałem i było ok. Teraz ten problem stał się bardziej odczuwalny bo jak wspomniałem samochód jakby nie hamuje i słychać szuranie w prawym kole. Dźwięk przypomina jakby jazde po sfrezowanym asfalcie. Nie mam zamiaru jeździć z tym problemem bo jednak coś może się stać a w tym miesiąc mam jeszcze do zrobienia jakies 2-3tys kilometrów

Komentarz

• dzony
              Ambiente
              • 2005
              • 111

mazurmsc89 zacznij od zmiany płynu hamulcowego i porządniego odpowietrzenia

176Km 343Nm

Komentarz

• mazurmsc89
                Classic
                • 2013
                • 13

ok ale dopiero w weekend bo niestety póki co jestem w delegacji. Dam znać co i jak ale to pewnie dopiero po kolejnych deszczach śniegach

Komentarz

• mattyah4x4
                  Rider
                  • 2013
                  • 664

Zamieszczone przez dzony
                  mazurmsc89 zacznij od zmiany płynu hamulcowego i porządniego odpowietrzenia
                  a co mu to ma niby dać ? zmiana płynu - nic nie zaszkodzi, ani też nie pomoże (objawy się nie bardzo zgadzają)

odpowietrzenie (bez sensu, szkoda roboty - objawy zupełnie nie takie)

ja bym dokładnie przyjrzał się zaciskowi prawemu - wyjąć klocki, delikatnie podpompować pedałem - obejrzeć osłony tłoczków pod kątem uszkodzeń - wcisnąć tłoczek/ki, powtórzyć - skontrolować ruch tłoczka/ków, w przypadku wątpliwości - zacisk wymontować i przełozyc na nowej reperaturce
                  Diesel Service Śmietana
                  43-210 Kobiór
                  ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16

uwaga
                  nie robimy pompowtryskiwaczy

Komentarz

• dzony
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 111

mattyah4x4 jak to nic na to nie wskazuje? przeciez opisał że pierwsze naciśnięcie hamulca nic dopiero przy drugim zaczyna hamować - to nie są objawy zapowietrzenia? poza tym zaczeło się przy wilgotnej pogodzie a jak wiadomo płyn jest higroskopijny. Ja zawsze zaczynam od najprostrzych rzeczy aby je wykluczyć na początku jak nic się nie zmieni trzeba zajrzeć do zacisków...

176Km 343Nm

Komentarz

• mattyah4x4
                      Rider
                      • 2013
                      • 664

Zamieszczone przez dzony
                      przeciez opisał że pierwsze naciśnięcie hamulca nic dopiero przy drugim zaczyna hamować
                      gdzie tak niby napisał ?
                      cofnij się do pierwszego postu i zobacz jakie objawy opisał Autor wątku:

Zamieszczone przez mazurmsc89
                      pedał normalna twardość chociaż nie czuje za dobrze samochodu podczas tego hamowania
                      miałeś kiedyś zapowietrzony układ ?
                      Diesel Service Śmietana
                      43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• dzony
                        Ambiente
                        • 2005
                        • 111

Zamieszczone przez mattyah4x4
                        gdzie tak niby napisał ?
                        Zamieszczone przez mazurmsc89
                        problem pojawił się jakiś miesiąc temu też w momencie gdy było wilgotno tylko wtedy samochód ciągnęło na prawą stronę i też jakby hamulce ogólnie były słabsze. Odpuszczałem hamulec ponownie naciskałem i było ok.
                        jest?

176Km 343Nm

Komentarz

• kabanos
                          RS
                          • 2011
                          • 4544
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

A nie jest to spowodowane zabrudzeniem tarcz syfem z drogi (sól, błoto, etc.). Już gdzieś pisałem, że przy pierwszym hamowaniu miałem podobne objawy. Drugie i kolejne hamowanie ok.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• mattyah4x4
                            Rider
                            • 2013
                            • 664

Zamieszczone przez dzony
                            przeciez opisał że pierwsze naciśnięcie hamulca nic dopiero przy drugim zaczyna hamować
                            :roll:
                            pokaż mi gdzie on coś takiego napisał... nie napisał, że pierwsze naciśnięcie to "nic" - napisał jedynie, ze po mocniejszym naciśnięciu i odpuszczeniu następne hamowanie jest już lepsze/normalne - gdzie masz tam informację, że pierwsze hamowanie nie daje "nic" albo pedał wpada w podłogę ????

[ Dodano: Sro 12 Lut, 14 14:23 ]
                            Zamieszczone przez kabanos
                            A nie jest to spowodowane zabrudzeniem tarcz syfem z drogi (sól, błoto, etc.).
                            ale wtedy byłoby to symetryczne i nie byłoby ściągania w prawo (a takie autor zgłasza"...

niezależnie od dźwięków (szurania) - które kolega zgłasza tylko po jednej stronie - ściąganie w prawo przy hamowaniu może być spowodowane dwoma rzeczami:

1. zapieczony LEWY zacisk - stojący
                            2. słabiej hamujący LEWY zacisk

w przypadku 1. auto podczas jazdy na wprost (bez hamowania) powinno ściągać w lewo, a przy hamowaniu w prawo - dodatkowo lewy zacisk powinien się grzać na trasie (wszystko łatwo sprawdzić) - mało prawdopodobne IMO

w przypadku 2. auto będzie ściągać tylko przy hamowaniu, z jakiś przyczyn prawy zacisk hamuje lepiej/mocniej niż lewy (przyczyn może być wiele - nierówne zużycie klocków/tarcz, usterka w pracy jednego z zaciskow itp.)

pojechać do obojętnie jakiej SKP i za parę złotych sprawdzić hamowanie na rolkach - wszystko wyjdzie, od tego bym zaczął diagnostykę
                            Diesel Service Śmietana
                            43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• dzony
                              Ambiente
                              • 2005
                              • 111

Zamieszczone przez mattyah4x4
                              mattyah4x4 ja osobiśnie nie miałem bo nie dopuszczam do takich sytuacji ale jechałem takim autem i właśnie tak było że pierwsze wciśnięcie było słabe a po drugim było juz dobrze odpowietrzyłem i przeszło...
                              mazurmsc89 napisał że słabe a ja napisałem że nic - nie przesadzaj i nie łap mnie za słówka.
                              chce chłopakowi pomóc a to mi się pierwsze nasuneło na myśl więc napisałem i nadal widzę sens w mojej wypowiedzi nie musisz się z nią zgadzać i mazurmsc89 też nie musi robić tego co ja sugeruję to jest forum! Skoro masz taki dystans do siebie to mniej go i troche dla innych..

mattyah4x4 pozdrawiam Cię serdecznie i skończmy już ten OT

176Km 343Nm

Komentarz

• mazurmsc89
                                Classic
                                • 2013
                                • 13

panowie panowie spokojniej trochę

a wracając do konkretów. W sobote jadę na SKP sprawdzę co i jak. rozbiorę hamulce z przodu. Zamówiony już nowy płyn hamulcowy motula tak dla zasady. Przejeździłęm już rok na starym a bylo parę mocnych hamowań na autobanie.

Poinformuję o wszystkim na forum. Z góry dziękuję za wszystkie sugestie

Przypomniało mi się również to że jeżdżąc po mieście w suche dni do np 50km/h wydawało mi się że muszę mocniej jakby wciskać hamulec bo samochód słabiej hamuje.

[ Dodano: Pią 21 Lut, 14 17:45 ]
                                A więc po zabawie z hamulcami i dogłębnym sprawdzeniu całego układu winą były tylko i wyłącznie klocki na których w ogóle nie skupiłem uwagi. Można w nich było się dosłownie przejrzeć takie lustro z nich powstało

Komentarz

Pracuję...