Witam, mam pytanie. Stoję przed zakupem nowej Octavii 3 i mam dylemat który ze silników wybrać :roll: . Docelowo planowałem 1,4 TSI + DSG, jednak teraz chętniej skłaniam się ku 1,8 TSI + DSG... Samochodem planuję trochę pojeździć, przebiegi roczne w okolicach 25 Tys, raczej trasy aniżeli miasto. Jeśli porównać te wszystkie silniki benzynowe TSI to który przy prawidłowej eksploatacji (przeglądy i wymiana oleju co 15 Tys), będzie najbardziej wytrzymały i najtrwalszy?? Pomijam ceny konfiguracji itp. Sama żywotność silnika.
[O1] jaki dwumas do 1.9 TDI AHF po wirusie ?
Zwiń
X
-
[O1] jaki dwumas do 1.9 TDI AHF po wirusie ?
Witam
Z racji tego, że w mojej kurce powoli nad grobem pochyla sie dwumas (235 tyś), chciałbym zapytać Was jakie sprzęgło dwumasowe polecacie ?
Auto jest zwirusowane na 144,5KM - 308NM. Na wolnych obrotach telepie już budą, przy ostrym przyspieszaniu też już czuć drgania. Czyściłem nastawnik pompy myśląc, że to jest przyczyną ale jednak nie.
Czytałem tutaj cały, długi temat o dwumasie ale tam rozmowa sprowadzała sie do doboru jednomasowego koła. Ja sie trochę boje.
Pytanie czy warto brać najtańszego SACHS'a nr 2289 000 041 (ok 1200zl) czy dołożyć do LUK'a ??
W razie jednomasy, czy to poniżej bedzie ok ?
Dzieki i pozdrawiamByła O1, 1,9tdi 144 km, 308nm
-
-
groochas, na forum VW golfa ktoś sprzedaje sprzęgło http://tablica.pl/oferta/sprzeglo-vw...tml#cc2eb69389
[ Dodano: Czw 27 Lut, 14 12:52 ]
temat z forum golfa link http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=119&t=540150
Komentarz
-
-
Ok kolo z g60 ktos podkupil wiec sprawa zalatwiona (za dlugo sie zastanawialem)...
Czy ktos ma pomysl w takim razie jaki dwumas wsadzic ? Wyczytalem gdzies o wkladaniu dwumasow z sharana. Wie ktos cos na ten temat ? Moze poprostu standardowy da rade ? Z gory dziekuje za pomoc bo jestem w temacie zielony, a nie chcialby zle zainwestowac tak ciezka monete :/Była O1, 1,9tdi 144 km, 308nm
Komentarz
-
-
W poprzedniej skodzie z silnikiem AGR i oryginalną jednomasą miałem przebieg 670 000 km z czego 470 000 było zrobione przeze mnie. Zero problemów. W tej chwili w ALH mam dwumasę ale powoli zbieram zestawik aby przejść na jednomas.
Te problemy ze skrzynią czy czymś innym to marketingowy bełkot. Znajomy ma VW Caddy z silnikiem ALH oryginalnie jednomasa też dobija do 400 000 km bez problemów.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez samtech84Te problemy ze skrzynią czy czymś innym to marketingowy bełkot.
Może ktoś miał jakiś problem po przejściu na JD,ale też mógł być zwykły zbieg okoliczności
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez groochasCzytałem tutaj cały, długi temat o dwumasie ale tam rozmowa sprowadzała sie do doboru jednomasowego koła. Ja sie trochę boje.
Wczoraj znajomy zamontowal mi komplet VALEO - 826317
Docisk + tarcza sprzęgłowa + koło zamachowe sztywne + łożysko oporowe.
Auto smiga a ja moge smialo polecic taka zamiane, jestem zadowolony.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez groochasOk kolo z g60 ktos podkupil wiec sprawa zalatwiona (za dlugo sie zastanawialem)...
Czy ktos ma pomysl w takim razie jaki dwumas wsadzic ? Wyczytalem gdzies o wkladaniu dwumasow z sharana. Wie ktos cos na ten temat ? Moze poprostu standardowy da rade ? Z gory dziekuje za pomoc bo jestem w temacie zielony, a nie chcialby zle zainwestowac tak ciezka monete :/Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
Komentarz
-
Komentarz