[O1] Urwany/ułamany zawias klapy bagażnika O1 kombi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cieniu1
    Classic
    • 2009
    • 35

Poczytajcie sobie o starym silniku. Chyba jednak lepiej poczekać na nową jednostkę :diabelski_usmiech

• matgar
    Classic
    • 2008
    • 10

Witam,

Szukałem tematu o podobnym problemie, ale niestety nie znalazłem. Mam Octavię 1 Kombi z 2000 roku, chyba po lificie bo ma nowsze światła, chociaż wnętrze takie jak przed liftem.

Zamknąłem dzisiaj mocno klapę bagażnika i przy ponownym otwarciu jeden z zawiasów po prostu wypadł/ułamał się w taki sposób, że otwarta klapa sterczała na siłownikach do góry krzywo. Spojarzałem na zawias i nie wiem czy ułamało się coś w dachu auta czy po prostu w zawiasie samej klapy bagażnika. Fakt jest taki, że widziałem tam rdzę.

Udało mi się jakoś na siłę domknąć ten bagażnik, ale widzę że jest trochę krzywo. Trzyma się, ale słyszałem w trasie inne auta głośniej czyli jest gdzieś tam nieszczelność.

Spotaliście się z takim problemem do tej pory? Czy w grę wchodzi wymiana zawiasu, całej klapy bagażnik czy może być to problem w samym dachu auta ?

Z góry dziękuję za podpowiedzi co w tej sytuacji zrobić.

Auto ma już 446.000 km przebiegu i powoli zaczynają mnie trapić takie awarie, których nigdy się nie spodziewałem...
    Mateusz wajchę przełóż

Komentarz

• zsolpyw
      Elegance
      • 2012
      • 897

matgar, zarzuc foto
      Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• aniol
        RS
        • 2012
        • 5228
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

matgar, Zawias idzie odkręcić i dać inny.
        http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
        Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• matgar
          Classic
          • 2008
          • 10

Dzisiaj udało mi się podstawić samochód do blacharza. Nie mogłem dać zdjęć ponieważ bałem się, że nie zamknę potem bagażnika i deszcz zniszczy mi środek auta.

Właśnie dzwoniłem do faceta i faktycznie problem leży w samym zawiasie, który z niewiadomych względów cały zardzewiał i po prostu puścił po pewnym czasie. Nie spotkali się w skodzie z tym problemem do tej pory.

Żeby to sprawdzić trzeba było rozebrać tapicerkę na suficie, więc trochę roboty z tym. Usterka rzadka, więc próbują zdobyć nowy zawias, którego w całym Poznaniu nie znaleźli od ręki.

Wygląda na to, że problem został rozwiązany. Trzeba po prostu wymienić cały zawias.
          Mateusz wajchę przełóż

Komentarz

• aniol
            RS
            • 2012
            • 5228
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

matgar, Czyli jest tak jak ci pisałem
            http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
            Pozdrawiam ANIOL

Komentarz