ops:
Jaki patent na zalozenie plastiku tylniej klapy
Zwiń
X
-
Jaki patent na zalozenie plastiku tylniej klapy
Dzisiaj musialem niestety dostac sie pod plastik tylniej klapy bagaznika. Jakos tak wyszlo ze caly plastik zdemontowalem, siedzi na zatrzaski i co najgorsze na jakies klamry metalowe wciskane pod szybę. Ale badziew, kto wymyslil taki montaz. Montaż jak montaz ale jak tu w jedną osobe to zamontować spowrotem? Jak to robicie? Wg mnie to trzeba miec albo okolo 2 metrow wzrostu albo moze w 2 osoby. Jedna w bagazniku siedzi i manewruje tym pierniczonym plastikiem aby gora sie zachaczyla a druga manewruje calą klapą. Nie no dzis doprowadzilo mnie to do bialosci. Ten konstruktor tego rozwiazania to w piekle powinien miec 1,5 metra wzrostu i caly czas montowac ten plastik za kare sam.
-
-
Z własnego doświadczenia powiem, że żeby to zrobić w pojedynkę w miarę szybko i komfortowo, trzeba by mieć 1,5 metra wzrostu, osiem rączek i w każdej ze dwa łokcie . Musiałem ten nieszczęsny plastki zakładać już kilka razy. Robię to w trzy osoby - jedna włazi do bagażnika, a dwie po bokach z zewnątrz wciskają te cholerne zatrzaski.Octavia I liftback 2.0 AZJ 2004r.
Komentarz
-
-
2 razy ściągałem samemu podczas wymiany żaróweczki (urobione śruby od zewnątrz). Klapę otwieram, wchodzę do środka (kucam), blaszki ściągam z plastikowego elementu i wkładam w metalową część klapy, przykładam obudowę łapiąc lekko od jednej strony poprzez środek do drugiej a na koniec wszystko dobijam lekko aby weszło na miejsce Jest to do zrobienia w pojedynkę, lecz nie powiem, trochę trzeba "porzucać mięsem" pod nosem
Komentarz
-
-
Uff, już myślałem, że to tylko ja taki nie ogarnięty jestem. Fakt, ta klapa jest do bani. Też się zawsze męczę.moje stare auto
jest scout
Komentarz
-
-
miałem kombi i liftbacka i było trudno ale nie do przejścia trzeba sobie ze spokojem usiąść popatrzeć ogólnie zaczynam od góry czyli od strony dachu i do dołu namierzyć aby ładnie nachodziły plastiki i lekko zacząć dociskać ale równo i pewnie i tyle ja wychodzę z założenia iż w fabryce jakby mieli tak się wkurzać za każdym autem to inżynierów co to projektują wywieźli na taczkach
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez FishPLVoit, u blacharza?
Akcja miała miejsce w wakacje, na wsi, gdzie mamy domek.
Miejscowy fachowiec pomógł mi w zamian za czteropak tyskiego.
Zanim zdążyłem na piechotkę po piwo do sklepu pójść i wrócić, było już gotowe.
Wszyscy byli bardzo zadowoleni.
Najbardziej moja rodzina, bo powoli zaczynałem tracić panowanie nad sobą...
...Więcej się do wymiany żarówek nad tablicą rejestracyjną nie biorę, nie ma opcji...
Znajomość z blacharzem zaowocowała później bezproblemową, szybką i taniutką naprawą Fiata Seiciento mojej Mamy, któremu nadgniło się tu i ówdzie.
:lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Voit...Więcej się do wymiany żarówek nad tablicą rejestracyjną nie biorę, nie ma opcji...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Kuba77(...) Jestem ciekawy czy dostanę się od zewnątrz, ale jak się nie uda to coś czuję, że będę miał okazję do sprawdzenia kilku podanych wcześniej sposobów.
...A tak serio, zastanawiam się czy następnym razem przed wymontowaniem żarówki nie spróbować przykleić oprawki do karoserii jakimś dobrym klejem...
Nie wiem na ile to będzie skuteczne.
Oprawka jest wsadzona w otwór w klapie na wcisk od wewnętrzej strony, a żarówka ma bagnet. Wciskając żarówkę w oprawkę, jednocześnie wpychamy całą oprawkę do wewnątrz klapy.
Szatański patent, mający na celu rozpijanie Bogu ducha winnych blacharzy...
Komentarz
-
-
Witam,
również miałem problem z oprawką która wpadła do środka, przy wymianie oświetlenia rejestracji.
Z początku przy ponownym montażu osłony klapy, też miałem z tym sporo problemu.
Okazało się ,że poprzedni właściciel zgubił 1 z metalowych zaczepów osłony,a dwa inne zostały wygięte. Na szczęście udało mi się dostać w ASO nowe, w niskiej cenie. Dopiero po założeniu metalowych zaczepów bezpośrednio na klapę, a nie plastikową osłonę, udało się zamontować ją ciasno i poprawnie.
Komentarz
-
-
W olsztynie mogę pomóc. Zakładam to w 5 minut :diabelski_usmiech
Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI
Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016
Komentarz
-
Komentarz