[O1] Dziwne wycie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolber
    Classic
    • 2014
    • 16

[O1] Dziwne wycie

Spoko chłopaki, dziś będę grzebał Mam nadzieje że przyczyną jest wiązka bo juz targam włosy z głowy

[ Dodano: Pią 08 Maj, 15 12:34 ]
    Ufff. Udało się pomierzylem miernikiem i przerwa była w wiazce. Pociagnalem dodatkowy kabelek od sterownika silnika do kostki czujnika i po problemie podaje rozpiskę dla potomnych: Wtyczka przy czujniku------- wtyczka przy sterowniku silnika (mniejsza)
    pin 1 ---------------------> pin 27
    pin 2 ----------------------> pin 28
    pin 3 ----------------------> pin 12
    ....:::: Paweł ::::....
    Touran 2.0 TDI & Octavia 1.6 TDI
  • Marcin230693
    Drive
    • 2012
    • 66

[O1] Dziwne wycie

Witam,
    2 dni temu usłyszałem dziwne wycie (dźwięk podobny do tego jaki wydaje skrzynia biegów przy jeździe na wstecznym), wyje tylko jak hamuje silnikiem, nie ważne na którym biegu ale najwyraźniej słyszalne przy dużych prędkościach na 4 i 5 biegu, jak dodam troszke gazu (dosłownie lekko położe stope na gaz) to przestaje, jak wcisne sprzęgło to też przestaje, jak wybije bieg to nie ważne czy sprzęgło wciśnięte czy nie też nie wyje. Czy to skrzynia czy łożysko oporowe ? A może jeszcze coś innego ?

Komentarz

• ruwado
      RS
      • 2009
      • 14899
      • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Marcin230693
      Czy to skrzynia czy łożysko oporowe ?
      jak w Lanosie padało mi łożysko oporowe - to na luzie na postoju świstało, jak wcisnąłem sprzęgło - przestawało.

Czytałem tu na forum, że jak przy hamowaniu silnikiem wyje, to może być objaw padającej skrzyni, tylko nie pasuje mi to
      jak wcisne sprzęgło to też przestaje
      bo wychodziło by, że to nie skrzynia.

Ale najdziwniejsze jest to
      jak wybije bieg to nie ważne czy sprzęgło wciśnięte czy nie też nie wyje
      :?
      pozdrawiam - Darek
      ​​

Komentarz

• Marcin230693
        Drive
        • 2012
        • 66

Dzięki za odp Problem już rozwiązany. Po wymianie oleju w skrzyni (stary miał tylko 30k km) i wlaniu ceramizera przestało

[ Dodano: Wto 24 Cze, 14 01:55 ]
        Odkopuje ... problem wrócił. 2000 km po wymianie oleju znowu zaczyna wyć ... tylko po dłuższej jeździe wydaje mi się że wtedy gdy olej w skrzyni się zagrzeje. Reszta objawów jak wcześniej. Czym ją zalać żeby ucichła ? 80w90 ? A może jakieś inne pomysły ? Aktualny olej to Exel 75w90 GL5 full syntetyk.

Komentarz

Pracuję...