Witam wszystkich.
Od wczoraj przestało mi działać zamykanie drzwi z pilota (scyzoryka), a co dziwne otwieranie działa bez zarzutu. Nie dział również zamykanie drzwi poprzez przekręcenie kluczyka, słychać że centralny rusza siłowniki ale nic się nie dzieje. Natomiast zamykanie i otwieranie od środka poprzez przycisk działa. Jakby tego było mało po otwarciu drzwi nie świeci się sygnalizacja otwartych drzwi na desce, a po zamknięciu drzwi i przekręceniu kluczyka pali się cały czas kontrolka otwartych drzwi oraz daje komunikat "tur offen". Ma ktoś jakiś pomysł?
kambas, sprawdź to, co standardowo powoduje problemy z centralnym, czyli przewody między słupkiem A i drzwiami kierowcy, dalej do modułu sterowania, kostki i piny w samym module.
kambas, przy silniczku od szyby. Musisz rozebrać drzwi kierowcy. W razie problemów kolega aniol na pewno Ci pomoże, bo on już to przerabiał, a ja dopiero muszę się za to zabrać
kambas, Żeby dostać się do modułu sterowania trza ściągnąć tapicerke drzwi kierowcy.Tam przy silniczku zobaczysz czarną,plastikową,prostokątną skrzyneczke z kostką na 29 pinów.Żeby ją ściągnąć musisz podważyć z przodu i tyłu po trzy małe zatrzaski,ząbki oraz ściągnąć dwie metalowe objemki.Wtedy wyjdzie ci kostka i możesz sprawdzić stan pinów w kostce i module sterowania. Acha,jeszcze na wtyczce jest wysuwane zabezpieczenie,cieńki śrubokręt i je wysuwasz do siebie.
kambas, do dokładnego sprawdzenia przewodów dobrze jest mieć zdjętą tapicerkę , wówczas wypinasz przewody z kostką w słupku A i wciągasz do drzwi , zdejmij izolację parcianą z przewodów na odcinku w który przechodzi przez harmonijkę i z 10-15cm w stronę drzwi ,ponieważ przewody najczęściej pękaja nie w gumie a na kancie który jest w drzwiach przed gumą , po zdjęciu izolacji łap każdy przewód w obie ręce i rozciagaj , często izolacja jest cała ale żyły są popękane , a druga rzecz to zimne luty w zamku ,tzn popraw-ponownie rozgrzej i dołóż świeżej cyny na miejsca przylutowania wtyczki do płytki zamka ( 6 lutów).ok
z zamkami to miałem już 5 sytuacji i wystarczyło poprawić luty i zamki śmigaja do tej pory .
anioł, Przewody sprawdziłem, moduł również - styli wyglądają OK, ale przypomniało mi się że centralny nie reagował na drzwi pasażera, tzn. po otwarciu drzwi z pilota i otwarciu drzwi pasażera centralny ponownie zamykał samochód, tak jakby te drzwi nie zostały otwarte, może w tym właśnie tkwi problem, wcześniej nie widział jak się te drzwi otwierają a teraz widzi je cały czas otwarte.
ROBAL_26, jak dostać się i gdzie szukać tej płytki?
Idąc dalej zaobserwowałem, że po otwarciu drzwi nie zapala się kontrolka na desce rozdzielczej, zapala się dopiero po przekręceniu kluczyka, oczywiście przy wszystkich drzwiach zamkniętych. Auto po zaryglowaniu drzwi od środka z podłokietnika nie otwiera żadnych drzwi, natomiast po otwarciu centralnego z pilota i nie otwieraniu drzwi nie rygluje się ponownie.
W końcu zabrałem się za zamek, luty poprawiłem ale niestety nic z tego. Z odłączonym zamkiem kierowcy drzwi ryglują się z pilota a po podłączeniu zamka już nie. Co dalej koledzy?
Komentarz