Zastanawiam się czy Luk_as2 w Chorwacji nie miał podobnej akcji,. Opisywał to w wątku ,,chorwackim''. Auto trafiło tam do warsztatu, ale nie wiem z jakim finałem.
[O1] chłodzenie silnika
Zwiń
X
-
[O1] chłodzenie silnika
witam zauważyłem że w mojej skodziance zaczął wariować wskaźnik temperatury raz pokazuje 90 a za chwile 50 i tak na zmianę a czasem zatrzyma się na 90 i tak trzyma podłączyłem vag i wyszło DTC 01039 przy okazji zobaczyłem że przy włączonej klimie kręci się tylko wentylator klimatyzacji a chłodnicy ani drgnie co o tym sądzicie i co z tym robić? dodam jeszcze że nie przekracza 90 stopni nawet na postoju
-
-
jeśli wentylator duży się nie kręci to padnięty wystarczy abyś próbował go ręką pokręcić
jeśli jest opór lub co gorzej nie da się zakręcić to wiadomo do wymiany
może być też walnięty 2 bieg
poszukaj na forum
1- sprawdźcie na krótko czy wentylator chodzi
2 - sprawdźcie czy wychodzi napięcie na wtyczce (gdy np włączymy klimę)
3 - bezpiecznik od niego czy nie jest np. nadtopiony i nie robi jakiś dziwnych przepięć.
co do wskaźnika temp. to czujnik może być walnięty
Komentarz
-
-
czyli łożysko poszło
najlepiej wypnij wtyczkę i podłącz na krótko prąd to zobaczysz czy zakręci
jak na moje to masz wentylator do wymiany a łożysko niby można wymienić ale to druciarstwo
cytat z tego linku
wypinasz kabelek z wtyczki w okolicach dołu chłodnicy pod aku, do brązowego dajesz masę i oba pozostałe to +12v na wentyl: jeden dla 1 prędkości, drugi dla drugiej prędkości - lepiej miej grube kable, bezpiecznik na aku dla drugiej prędkości to 40A
w ogóle gdy temp jest niższa niż zakładana temp pracy silnika, to wentylatory nie ruszą.
Komentarz
-
Komentarz